betere-fotos-smartphone-header

 

3 technieken voor betere foto’s als beginnend fotograaf!

 

Een snapshot maken met onze smartphone is ideaal voor het vastleggen van alle kostbare herinneringen die we niet willen vergeten. In veel gevallen produceert je toestel degelijke foto’s en wordt bovengenoemd doel bereikt. Kijk je echter vaak terug op je foto’s met een dubbel gevoel omdat ze niet helemaal scherp zijn of er een storend element in de achtergrond de aandacht trekt? Dan is een basiskennis fotografie exact wat jij nodig hebt om dat te voorkomen. Geen zorgen, we houden het simpel zodat je meteen aan de slag kan.

 

De regel van derden

 

De regel van derden is een van de basisbeginselen van de fotografie en je hebt er geen technische kennis voor nodig. Volgens de regel verdeel je het beeld dat je ziet op je scherm in 9 vlakken door twee horizontale en twee verticale lijnen te trekken. Het doel is vervolgens om het onderwerp van je foto op één van de vier kruispunten van deze lijnen te plaatsen in plaats van in het midden van je frame.

Door deze regel te volgen, creëer je extra interesse in je onderwerp, iets dat je niet hebt als je het onderwerp in het midden plaatst. Bovendien hebben zowat alle camera’s en smartphones vandaag de dag een optie om dit raster toe te voegen, dus al je het niet ziet in jouw camera-app, duik dan even in de instellingen.

 

De rechte horizon

 

Weinig zaken schreeuwen amateurfoto zoals een horizon die niet recht staat dat doet. Let er dus op dat je beeld steeds recht staat. Lukt je dat niet, dan kan je dat na het fotograferen nog altijd even doen. De optie gaat meestal hand in hand met het bijsnijden van je foto en is in elke foto-app terug te vinden. Gebruik je de regel van derden van hierboven al? Probeer dan je horizon gelijk te stellen met de onderste horizontale lijn. Zo is ze meteen recht.

Je kan het recept ook omdraaien en je horizon gelijkstellen met de bovenste horizontale lijn van het raster. Zo komt de nadruk meer op de voorgrond te liggen dan op de lucht. De juiste keuze hangt volledige af van je onderwerp en nog belangrijker, van je eigen smaak.

 

Beweeg

 

Een andere techniek die je foto’s onmiddellijk beter zullen maken is die van het bewegen. Onze benen zijn een enorm belangrijke tool in het nemen van goede foto’s, gebruik ze! Zie je een storend element op de achtergrond? Beweeg dan op zo’n manier dat je onderwerp tussen jou en dat voorwerp komt te staan en het doet verdwijnen. Fotografeer je kinderen? Ga dan even door je knieën en maak een foto vanop hun hoogte. Vanuit die positie kan je trouwens ook volwassenen op de gevoelige plaat zetten, ze komen dan heel dreigend over.

Tenslotte raden we je ook nog aan om er niet op los te fotograferen. Denk na over bovenstaande elementen en druk dan pas de sluiter in. Zo krijg je meer doordachte foto's en bespaar je bovendien opslagruimte. En denk eraan, wie de regels kent, kan ze op een slimme manier breken. Zo maak je echt unieke beelden.

Ben jij klaar om betere foto’s te nemen? Met deze drie technieken kan je meteen aan de slag en zie je onmiddelijk resultaat.

 

Ontdek alvast onze smartphones met de beste camera's bij Krëfel!