banner dampkappen

 

Een dampkap kopen? Advies en tips voor jou!

Op zoek naar de best gepaste dampkap? Wij helpen je graag verder met het vinden van de beste dampkap voor jou.
De verschillende types en functionaliteiten worden op deze pagina kort en helder uitgelegd.
Zo kies jij het model dat perfect bij jou past. Wil je nog persoonlijker advies? Loop dan gerust eens binnen in één van onze 75 winkels.

Er zijn heel wat verschillende soorten dampkappen, elk met eigen voor- en nadelen.
Bovendien is er heel wat verschil qua design. Kies dus naargelang de mogelijkheden in je ruimte en naargelang jouw wensen.
 

 

schouwdampkap

Schouwmodel

Een schouwdampkap of ookwel decoratievie dampkap genoemd is een dampkap die wordt gemonteerd aan de muur boven het kookvlak. Deze dampkap heeft ook een decoratieve functie en bestaat in verschillende modellen. Schouwdampkappen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en kleuren zoals aluminium, glas, zwart, wit, ...

onderbouwdampkap

Onderbouw

De onderbouw dampkap is het klassieke model, ideaal wanneer je slechts een beperkte ruimte hebt. Je plaatst deze klassieke dampkap onder je keukenkast, aan de wand van de muur of geintegreerd in de keukenkast. Ze hebben standaard een breedte van 60 of 90 cm.

 

 

telescopische dampkap

Telescopisch

De telescopische dampkap wordt zo ingewerkt onder de keukenkast dat je ze dient uit te trekken tijdens gebruik. De dampkap is dus zo goed als niet zichtbaar - tenzij tijdens gebruik. Ze is zo erg discreet in je keuken verwerkt. Het frontpaneel kan een deel van het keukenmeubel zijn.

 

 

inbouwdampkap

Inbouwgroep

De integreerbare dampkap of ook afzuiggroep genoemd worden ingebouwd in een hoog keukenmeubel of in het plafond van de ruimte. Zo is ze discreet verwerkt in je keuken en heb je veel ruimte boven je kookplaat. Vaak voor open keukens waar een grote zuigkracht vereist is.

 

 

eilanddampkap

Eiland

Wanneer je kookplaat zich bevind op een kookeiland in je keuken, dan is een eilanddampkap uiteraard een juiste keuze. Deze heeft de strakke look van een schouwdampkap, maar bevat een groter vermogen en word aan het plafond bevestigd.

 

 

werkbladdampkap

Werkblad

De werkblad dampkap is een soort van dampkap die in je keukenwerkblad wordt ingebouwd, deze hangt met andere woorden niet boven je kookvlak. Het is naast de kookplaten ingebouwd of bij de kookplaat inbegrepen. Dit oogt mooi en strak qua design.

 

 

 

Praktische functies van een dampkap

intensief

 

Intensieve stand

Een intensieve stand of boostfunctie zorgt ervoor dat er enkele minuten extra afzuigcapaciteit ontstaat en er dus meer damp weggezogen wordt. Deze functie dient dus om een grote hoeveelheid aan damppen weg te krijgen. Deze stand schakelt vaak automatisch uit na enkele minuten.

filter

 

Indicatie reiniging filter

De vetfilters van je dampkap moeten regelmatig eens een poetsbeurt krijgen. Met een reinigingsindicatie voor vetfilters vergeet je dit niet te doen en merk je onmiddellijk wanneer ze toe zijn aan een reinigingsbeurt. Bij de aanwezigheid van koolstoffilters zal je deze zelf moeten vervangen.

randafzuiging

 

Randafzuiging

Hierbij wordt de damp uitsluitend via de rand/zijkanten van je dampkap weggezogen. Het geeft een mooi effect en biedt een efficientere manier van zuigen. Dampen en geuren hebben minder kans om te ontsnappen en dit type maakt minder lawaai. Ideaal voor in een open keuken.

 
led

 

LED-verlichting

De aanwezigheid van goede verlichting bij een dampkap is erg aangenaam tijdens het koken of voor de gezelligheid van je keuken. Het type verlichting is vaak LED, omdat dit helder is, weinig elektriciteit verbruikt en dus langer meegaat. Ledverlichting is dus een energiezuinige keuze.

connectiviteit

 

Connectiviteit met kookplaat

Wanneer je dampkap verbinding kan maken met je kookplaat, zal deze automatisch starten en/of uitschakelen op basis van de activiteit van je kookplaat. Ook zal de intensiteit zich aanpassen op basis van de hoeveelheid dampen. Dit is een zeer handige tool, waarbij WiFi-verbinding wel noodzakelijk is.

recyclage

 

Start kit voor recyclage

Wanneer je kiest voor het afvoertype recyclage of recirculatie is het belangrijk dat je over een starterskit beschikt. Wanneer deze in optie is zal je dit accessoire moeten bijbestellen. In deze starterskit vind je de benodigde koolstoffilters en andere accessoires zoals een luchtverdeler, flexibele afvoer en bevestigingsmateriaal.

 

Geluidsniveau van je dampkap

 

Om een goede mix tussen keukenruimte en leefruimte te bewaren is het geluidsniveau van je dampkap erg van belang.

Indien je een open keuken hebt en dus vaak je dampkap gebruikt in een leefruimte, is het niet onbelangrijk om rekening te houden met het geluid van je dampkap. Dampkappen worden in het algemeen als stil aanschouwd, indien ze 65dB of minder produceren.

Een dampkap produceert gemiddeld tussen de 45 en 65 dB. Een dampkap die minder dan 52 dB produceert is een zeer stil toestel. Het geluidsniveau van een dampkap kan erg worden beinvloed door verschillende factoren, een juiste en zo praktisch mogelijke installatie is van belang. Hier enkele factoren die het geluidsniveau beinvloeden.

  • Het type afvoerbuis
  • Lengte van het ventilatiesysteem
  • Aantal bochten (hoe meer, hoe meer geluid)
  • Diameter afvoerbuis (hoe breder de, hoe stiller)

Om het geluid te vermideren kan je een geluidsdemper installeren. Deze verhindert de hoeveelheid vibraties van de motor.

stille dampkap

 

Luchtafvoersysteem van je dampkap

 

Woon je in een huis of in een appartement? Dit is namelijk verschillend voor de keuze van het afvoertype van je dampkap. Er bestaan 2 luchtafvoertypes bij dampkappen maar bij de meeste dampkappen heb je de keuze.

Externe afvoer of evacuatie

Bij externe luchtafvoer worden de lucht en de geuren rechtstreeks naar buiten afgevoerd via een buis. Dit is de standaardmethode en is ook perfect mogelijk wanneer je in een huis woont. Hiervoor moet dus wel een opening naar buiten toe voorzien worden. Bovendien plaats je de dampkap zo dicht mogelijk bij die opening, zonder al te veel bochten in je afvoerbuis te maken. Dit verbruikt minder energie.

  • Kies een dampkap met de juiste afvoerdiameter en het afvoergat op de correct plaats.
  • Zorg ervoor dat de afvoerbuis niet vernauwd zit, dit kan trillingen en andere problemen veroorzaken.
 
Recyclage of recirculatie

Wanneer je in een appartement woont is externe afvoer niet altijd mogelijk. Dan is hercirculatie de oplossing! Bij recirculatie worden geuren en dampen gefilterd.

  • Het verdampte water komt terug je keuken binnen. - Verlucht je keuken dus voldoende bij de werking van je dampkap.
  • Bij koken op gas is deze methode niet aan te raden. - De vervuilde stoffen raken niet uit je keuken.

Een koolstoffilter is verplicht bij het luchtafvoertype recirculatie / recyclage en moet om de 3 à 6 maanden vervangen worden. Ze filteren de vervuilde lucht, zodat deze verdwijnd uit je keukenruimte en er weer verse lucht ontstaat.

 

Afzuigcapaciteit van je dampkap

 

 

Het debiet of de afzuigkracht is belangrijk bij de keuze van je dampkap. Het bepaald hoeveel lucthvolume per uur er wordt vernieuwd. Normaal moet een dampkap dit 10 keer per uur kunnen. Bepaal de capaciteit op basis van de grootte van uw keuken.

Vermenigvuldig het volume van je keuken (l x b x h) met 10, zo bekom je het minimum debiet (m³/u).
Bijvoorbeeld 10m² x 3m hoogte x 10 = 300m³/u.

 

afzuigcapaciteit

 
 

Afmetingen van je dampkap

 

afmetingen

De breedte van een dampkap is erg van belang. Er moet rekening gehouden worden met de grootte van de kookplaat of bijvoorbeeld de beedte van de bovenkast bij onderbouw.

Naargelang de breedte van je kookvlak wordt de nodige breedte van je dampkap ingeschat. Zorg ervoor dat je dampkap minstens even breed of breder als je kookvlak is.

Om een voldoende brede dampkap te hebben tel je ongeveer 30 cm bij de breedte van je kookplaat. Zo komt de dampkap langs bijde kanten van de kookplaat 15 cm errover. Dit zal ervoor zorgen dat en weinig of geen dampen of geurtjes kunnen ontsnappen. Zo passen de beide goed bij elkaar, dan werkt de dampkap zo optimaal mogelijk en vormt het een mooi geheel in je keuken.

Bij het plaatsen van de dampkap is het belangrijk dat je de hoogte bepaald. Houd ook hierbij rekening met je kookplaat, de perfecte installatiehoogte van je dampkap bij elektrische kookplaten is minimum 55 cm.

Bij gaskookplaten zal je moeten rekening houden met een installatiehoogte van minimum 65 cm

 
 

Vind hier jouw ideale dampkap!

Een dampkap kopen? Onze dampkapadviseur helpt jou aan de hand van gerichte vragen bij je zoektocht naar de perfecte dampkap.

 

Productadviseur dampkappen
 

Ontdek onze dampkappen per merk!

 

AEG

beko

bosch

candy

boretti

smeg

novy

miele

samsung

siemens

whirlpool

zanussi

Nog vragen? Wij helpen je graag verder!
category-image
category-image
category-image
category-image