Dossier

Ecocheques

Wat zijn ecocheques en wat kan ik er mee kopen?

ecocheques Sinds 2009 kan u in België met de ecocheque betalen. Maar wat is dat? En wat kan u er mee kopen? Wij zochten het voor u uit.

Naast de maaltijd- en dienstencheques zijn er sinds 2009 ook ecocheques in omloop. Dit zijn 'groene vouchers' waarmee u milieuvriendelijke producten of diensten kan kopen.


Welke producten komen in aanmerking voor ecocheques?

U kunt ondermeer televisies en groot wit apparaten aankopen met deze cheques. Toestellen die in aanmerking komen voor ecocheques worden via de website aangeduid met het ECO-label.

(groen vierkant met witte letters ECO)


De milieuvriendelijke vouchers mogen ingeruild worden tegen volgende producten:
Wasmachines met minimaal het A++ -label


(Inbouw)Koelkasten met minimaal het A++ -label


Diepvriezers met minimaal het A++ -label


Wasdrogers met het A++ -label


Vaatwasmachines met minimaal het A++ -label


TV's met A+ -label


Stofzuigers met minimaal het B -label


Dampkappen met minimaal het A+ -label


Ovens met minimaal het A+ -label


Waar kan u de ecocheques halen?

De ecocheques zijn een extra-legaal voordeel dat vrij staat van belastingen en socialezekerheidsbijdragen. Ze worden door de werkgever als extraatje uitgedeeld aan zijn werknemers. De bedoeling is niet alleen om de koopkracht te verhogen maar ook om het milieubewustzijn van de bevolking aan te wakkeren.

Hoeveel ecocheques kan u krijgen?

Voor 2011 zijn de ecocheques gebonden aan een maximaal bedrag van 250 euro per werknemer. Dit wordt uitgekeerd in cheques met een waarde van 5 of 10 euro. De vouchers blijven maximaal 2 jaar geldig.

Wat kan u met de ecocheques kopen?

De milieuvriendelijke vouchers mogen ingeruild worden tegen producten en diensten uit een van de volgende categorieën:

  • - Energiebesparing
  • - Waterbesparing
  • - Duurzame mobiliteit
  • - Afvalbeheer

Kan u bij Krëfel producten kopen met ecocheques?

Absoluut. Krëfel sloot een akkoord met Sodexo en Edenred voor het aanvaarden van de Eco Pass en Ticket EcoCheques.

» Bekijk hier al onze eco producten.

Het nieuwe energielabel in drie vragen

energielabel Om u bij uw aankoop van milieuvriendelijke en energiezuinige producten te helpen, zijn er sinds 1995 de Europese energielabels. Maar die ondergaan in 2011 enkele wijzigingen.

Wat is een energielabel?

De energielabels quoteren het energie- en waterverbruik van huishoudtoestellen met behulp van een letter. Een apparaat met een A-label is het zuinigst, een machine met een G-label verbruikt de meeste energie.

Wat verandert er en waarom?

Dankzij technologische vooruitgang hebben anno 2011 bijna alle huishoudtoestellen een A-label. Een herziening van de vertrouwde energieschaal is dus nodig. Daarom zal de Europese Gemeenschap in de loop van 2011 stilaan nieuwe energielabels invoeren. Deze gebruiken nog altijd de zevenkleurige balkscore (rood voor een lage én groen voor een hoge efficiëntie) maar verdelen de overheersende A-klasse onder in de subgroepen A, A+ en A++. De bijschriften worden door neutrale pictogrammen vervangen en de geluidsniveaus van de apparaten worden vermeld.

Wanneer komen die er?

Vanaf 1 januari 2011 mag het nieuwe energielabel door de fabrikanten op vrijwillige basis ingevoerd worden voor huishoudelijke wasmachines, vaatwassers, diepvriezers en koelkasten.

Vanaf 2012 is het nieuwe energieschaal verplicht voor al deze producten in de Europese Unie.

Kies het juiste witgoed voor een schoner milieu

juiste witgoed Met de juiste witgoed-apparaten en deze energiebesparende tips helpt u niet alleen het milieu maar ook uw portemonnee.

De Droogtrommel

Kies voor een droogtrommel uit energieklasse A, A+ of A++. Die zijn zuiniger met energie.
Verbruik stroom tijdens de daluren. Droog bij voorkeur 's nachts of tijdens het weekend.
Kies voor een warmtepompdroger. Deze droogtrommels zijn erg zuinig met energie. Toegegeven: de apparaten zijn duurder dan gewone droogtrommels, maar het prijsverschil verdient u na verloop van tijd terug dankzij de uitzonderlijke energiebesparing.
Koop een droger met dezelfde inhoud als uw wasmachine. Zo hoeft u per wasmachine maar een droogbeurt op te starten.
Vul de droger op een strategische manier. Als u afwisselend kleine en grote kledingstukken op elkaar legt kan de warme lucht zich beter door de trommel verspreiden. Zo spaart u droogtijd en energie.

Bekijk ons gamma droogkasten.

Koelkasten en vrieskisten

Zorg voor een volle koelkast. Halflege ijskasten of vriezers verbruiken meer energie.
Opteer altijd voor een A++-label. Deze apparaten kunnen u geld besparen omdat ze tot 45 % minder energie verbruiken dan gelijkaardige apparaten uit de energieklasse A.
Houd de deur van een koelkast of diepvriezer zoveel mogelijk gesloten.
Ontdooi diepgevroren etenswaren altijd in de koelkast. De koude die tijdens het ontdooien vrijkomt, koelt de binnenkant van de ijskast. En zo spaart u energie. Zet dus nooit warme gerechten dadelijk in de koelkast.
Een ijslaag verbruikt ook energie. Ontdooi regelmatig uw koelkast en vrieskist.
Controleer de aanbevolen omgevingstemperatuur voor uw toestel. Deze klimaatklasse bestaat uit een lettercode (bijvoorbeeld SN-ST) en geeft weer binnen welke omgevingstemperatuur uw toestel optimaal functioneert.

Bekijk ons gamma koelkasten en diepvriezers.