fotografie-nieuw-niveau-2019-header

 

Je fotografie naar een nieuw niveau? Deze speciale effecten helpen je

 

Heb je het standaard nemen van foto’s onder de knie en wil je een stapje verder gaan? Dan is het leuk om na te denken over speciale effecten die je aan je foto’s kan toevoegen tijdens het fotograferen of simpelweg tijdens het bewerken.

Uitgebreide technische kennis heb je er alvast niet voor nodig, maar deze drie zaken gaan je beelden ongetwijfeld naar een ander en hoger niveau tillen.
 

 

 

Bokeh en diafragma

 

Wanneer we het in de fotografie over bokeh hebben, dan gaat dat over het deel van je foto dat niet in focus is, meestal de achtergrond dus. Afhankelijk van je lens gaat bokeh er steeds anders uitzien. Aparte lenzen worden dan ook vaak specifiek geprezen om de mooie bokeh die zij kunnen produceren.

Hoe de bokeh er juist uitziet, hangt af van het gebruikte diafragma, dat is het getal dat je vaak in cameraspecificaties kan aflezen, steeds vergezeld van de letter f (f/2.8 bijvoorbeeld, of f/22). Hoe lager het diafragma is, hoe meer van je foto uit focus zal zijn en hoe meer bokeh je zal zien. Wil je dus een enorm scherp beeld krijgen over de ganse lijn, zoals bij een landschapsfoto bijvoorbeeld, dan zal je eerder kiezen voor een diafragma van f/22. Voor een portret kies je f/2.8 of lager, omdat de achtergrond dan minder storend is.

De portretmodus op je telefoon kiest voor een laag diafragma om speciaal deze reden, terwijl de normale fotomodus voor de beste balans gaat. Je kan ook extra bokeh creëren door meer in te zoomen en dichter bij je onderwerp te gaan staan. Wil je zelf experimenteren met bokeh en diafragma? Neem dan zeker eens een kijkje in de pro-modus van je fotografie-app.

 

 

Vignetten

 

Een vignet is de zwarte schaduw die je toe kan voegen aan de hoeken van je foto. Hierdoor wordt de aandacht van de kijker naar binnen getrokken. Een subtiel vignet kan al snel een wereld van verschil maken in de manier waarop je foto bekeken én beoordeeld wordt.

Overdrijf dus niet. Meestal kan je ook een wit vignet toevoegen op dezelfde manier, maar we raden je aan om deze te vermijden als je voor een meer professionele look wil gaan.

 

 

Gouden en blauwe uurtje

 

Wie echt een verschil wil maken met zijn of haar foto’s, zal vroeg moeten opstaan of laat op pad moeten gaan. De mooiste momenten om te fotograferen zijn immers net na zonsopgang en vlak voor zonsondergang. We spreken dan over het gouden uurtje, hoewel het in werkelijkheid gaat over een veel kortere periode, afhankelijk van waar op aarde je je bevindt.

Omdat de zon aan de horizon staat, moet het licht langer door de atmosfeer, waardoor het roder en zachter zal worden. Het blauwe uurtje is nog specialer en duurt nog minder lang. Het gaat dan over de periode vlak voor zonsopgang en vlak na zonsondergang. Wil je absoluut adembenemende foto’s maken, dan zal je het op deze exacte momenten moeten doen. Photoshopkennis heb je er dan weer niet voor nodig en dat is een leuk voordeel.

Nood aan iets nieuws op fotografievlak? Deze eenvoudige speciale effecten maken een wereld van verschil.

 

Ontdek onze digitale fototoestellen om je fotografie naar een nieuw niveau te tillen!

  • Krëfel NV - Steenstraat 44 - Industriezone 4 "T Sas", 1851 Humbeek, België
  • BTW BE 0400.673.544
  • Copyright 2023

Inloggen

Welkom bij Krëfel

Vul je gegevens in en ga verder

Nog geen account? Registreer

Wachtwoord vergeten?

of