Luchtreiniger advies

 

Wat is een luchtreiniger?

 

Meer dan ooit speelt de kwaliteit van de lucht een belangrijke rol in ons leven. Van fijn stof tot allergenen, bacteriën en slechte geuren,... al deze deeltjes hebben een invloed op ons welzijn. Zo zijn er veel mensen die de dag van vandaag last hebben van hooikoorts of astma. Deze kunnen niet volledig worden verholpen, maar met een luchtreiniger kan de last wel verminderd worden. Een luchtreiniger filtert namelijk alle slechte deeltjes uit de lucht waardoor je schone lucht kan inademen.

 

 

Hoe werkt een luchtreiniger?

 

Hoet werkt een luchtreiniger

Tijdens het hooikoortsseizoen zijn er veel pollen aanwezig. Dit zijn echter niet de enige onzuiverheden die er in de lucht hangen gedurende het jaar. Je ademt bijvoorbeeld ook bacteriën, (fijn)stof en gassen in. Een luchtreiniger, ook wel een luchtzuiveraar genoemd, verwijdert deze onzuiverheden uit de lucht met behulp van een filter of collector, waardoor je een frisse neus kan halen in je huis.

Het reinigen van de lucht kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan de luchtreiniger gebruik maken van een set filters waardoor de lucht moet passeren. Een andere techniek is door de lucht te ioniseren. Hierbij krijgen de onzuiverheden een zwaardere lading, waardoor ze als het ware uit de lucht neervallen. Soms combineert de luchtzuiveraar beide technieken.

De luchtkwaliteit in je huis kan een invloed hebben op je welzijn. Om steeds van schone lucht te genieten neem je best een luchtreiniger in huis. Zo blijf je mentaal en fysiek op peil en daarnaast verlicht het ook de klachten als je last hebt van allergieën of astma. Een ander voordeel is dat een luchtzuiveraar ook slechte geuren en sigarettenrook uit de lucht haalt. Je kan echter best buiten roken als je binnen propere lucht wil (zeker wanneer je kinderen of huisdieren hebt).

Ontdek alle luchtreinigers

 

Waar helpt een luchtreiniger bij?

 

Luchtreiniger Fijn stof

Stof en fijnstof

Stof! Het is ieders grootste vijand. Wat je ook probeert te doen, je geraakt er nooit volledig van af. Als je daarnaast ook nog eens in een drukbevolkte omgeving of langs een drukke verkeersas woont, krijg je ook nog eens te maken met fijnstof. Met een luchtreiniger verminder je de concentratie stof en fijnstof in je huis.

Alle luchtreinigers

Luchtreiniger slechte geuren

Vieze geuren

Ben je een roker, maar wil je frisse lucht in je huis? Een luchtreiniger vermindert de concentratie aan schadelijke stoffen zoals CO, die een vieze geur achterlaten. Deze stoffen komen niet enkel vrij bij het roken, maar ook bij alledaagse dingen zoals het koken. De koolstoffilter zuivert de lucht waardoor je weer opgelucht adem kunt halen.

Alle luchtreinigers voor slechte geuren

Luchtreiniger allergieën

Allergieën

Heb je gedurende het hele jaar last van allergieën? Een luchtreiniger helpt om de klachten van bijvoorbeeld huistofmijt of hooikoorts te verminderen. Doordat de allergenen en pollen uit de lucht worden gezuiverd, ondervind je minder last van je allergieën. Hierdoor kan je zonder zorgen genieten van je huis.

Alle luchtreinigers voor allergieën

Luchtreiniger astma

Astma

Bij patiënten met astma zorgen de minste onzuiverheden in de lucht voor klachten. Of er nu dierenharen, huidschilfers, huisstofmijt of sigarettenrook in de lucht hangt, een luchtreiniger kan ze allemaal uit de lucht zuiveren. Zo krijg je schonere lucht in je huis, waardoor je minder last hebt van je astma.

Alle luchtreinigers voor astma

 

Hoe kies ik een luchtreiniger?

 

Luchtreiniger gebruikssituatie

Gebruikssituatie

Voor je een luchtreiniger koopt, moet je jezelf de vraag stellen waarvoor je deze wilt gebruiken. Als je bijvoorbeeld last hebt van allergieën volstaat het niet om een model met basisreiniging te nemen. Als je daarentegen enkel de lucht in je huis wil verfrissen, volstaat een basismodel wel.

Luchtreiniger oppervlakte

Oppervlakte van de ruimte

Een ander punt waar je op moet letten, is de oppervlakte van de ruimte waar je de luchtreiniger wilt gebruiken. Als deze oppervlakte groter is dan de maximale oppervlakte die de luchtzuiveraar kan reinigen, verliest deze zijn efficiëntie. Hierdoor wordt de volledige ruimte onvoldoende gezuiverd.

Luchtreiniger stil

Geluid

Niets zo ergerlijk als een luchtreiniger die te veel lawaai maakt. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar het maximale geluidsniveau van de luchtreiniger. Het heeft namelijk niet veel zin om je luchtreiniger altijd op een lagere stand te laten werken omdat hij anders te veel lawaai maakt.

Luchtreiniger slaapkamer

Geschikt voor de slaapkamer

Wanneer je je luchtreiniger ook in je slaapkamer wil gebruiken, beschikt deze best over een nachtmodus. Als deze geen nachtmodus heeft, blijft deze best onder de 30 decibel. Zo ondervind je geen last van de luchtreiniger tijdens je slaap.

 

 

Nog vragen? Wij helpen je graag verder!
category-image
category-image
category-image
category-image