Recupel
Recupel is een Belgische vzw die het inzamelen en verwerken van afgedankte elektro-toestellen en lampen organiseert.
Recupel geeft alle oude elektronica met een snoer, stekker of batterij een nieuw leven, ook kapotte lampen. Hun doel: zoveel mogelijk mensen overtuigen om hun oude elektrische apparaten in te leveren. Oude elektrotoestellen recycleren, houdt gevaarlijke stoffen uit het milieu én we kunnen bijna alle kleinste onderdelen hergebruiken. Help je mee? Makkelijk, gratis en goed voor de natuur. Doen!
Als bedrijf dat zich specialiseert in elektro en huishoudapparaten, recupereert/verzamelt Krëfel ook alle oude, elektronische producten om ze vervolgens met behulp van Recupel te recycleren.
Waarom recyclage?
Je huis, je dorp, je stad zijn een schat. Vol ongebruikte elektro-apparaten en lampen. Want die blijven waardevol na recyclage of als je ze wegschenkt. Dat is makkelijk en slim: je bent je oude spullen kwijt en door het afval te sorteren hou je het uit ons milieu.

Metalen worden steeds zeldzamer
Elektroapparaten bevatten metalen, vaak zeldzame aardmetalen zoals goud, zilver, koper, nikkel, palladium ... Zonde toch om die waardevolle zaken te beschouwen als afvalstoffen? En om dan via vervuilende klassieke mijnbouw de aarde verder te plunderen? Nee, dan is urban mining een beter idee: recycling van jouw oud elektro maakt van afvalstoffen weer grondstoffen. Bedankt om hieraan mee te werken.
Urban mining wordt steeds populairder
Wist je dat het inmiddels goedkoper is en minder energie kost om metalen te winnen uit urban mining dan uit klassieke mijnbouw? En dat de concentratie aan waardevolle metalen en mineralen in elektronisch afval tot 50 keer hoger ligt dan in de ertsen uit de mijnen?
Een voorbeeld: 1 ton mobiele telefoons is goed voor de recyclage van 300 gram goud. Zo zijn er tal van redenen om voluit te gaan voor urban mining. Hier lees je er alles over.
Begin met opruimen
Recycling is een ingewikkeld technisch proces, maar supermakkelijk voor jou. Gewoon thuis even rondkijken en elektrotoestellen (en lampen) zoeken die je nooit meer gebruikt of die stuk zijn. Kleine moeite voor jou, grote impact op ons milieu! Breng je elektrospullen dus naar de winkel (als je daar een nieuwe koopt), het RecyclePunt of het recyclagepark in je buurt. Of naar De Kringwinkel als het toestel nog werkt.

Proficiat, jij bent deel van een kringloop
Tegenover de circulaire economie staat de klassieke lineaire economie. Die zet grondstoffen om in producten die aan het einde van hun levensduur hun waarde verliezen. Ze eindigen als afval en worden vernietigd. Jammer. Terwijl de circulaire economie uitgaat van maximaal hergebruik van materialen en grondstoffen. Zo sluiten we als het ware een kringloop. Vandaar ook kringloopeconomie. Daar maken we met z’n allen deel van uit. Ook jij. Gewoon door elektrotoestellen, lampen en armaturen nooit in de vuilniszak weg te gooien. En ze correct in te zamelen via Recupel.
Positief voor het milieu en de werkgelegenheid
De circulaire economie biedt een antwoord op de uitdagingen rond de klimaatopwarming, de uitputting van de natuurlijke hulpbronnen en het verlies aan biodiversiteit. Maar duurzaam ondernemen vertaalt zich ook in harde cijfers. Volgens een recente studie kan het circulaire systeem in België 3 tot 6 % groei opleveren. Wist je dat onze overheid mikt op honderdduizend nieuwe jobs tegen 2030? Goed voor 7 miljard euro extra toegevoegde waarde. Laten we daar samen onze energie insteken en onze verantwoordelijkheid opnemen!
Recycleren is de eerste stap
Leuk toch: de circulaire economie zorgt voor veel werk, zonder dat jij er veel werk aan hebt. Gewoon consequent je elektrotoestellen (en lampen) inzamelen die je nooit meer gebruikt of die stuk zijn. Breng ze naar de winkel (als je daar een nieuwe koopt), het RecyclePunt of het recyclagepark in je buurt. Of naar De Kringwinkel als het toestel nog werkt of nog te herstellen is.
Wat gebeurt er met afgedankte elektrotoestellen die Recupel inzamelt?
Wij zamelen in, sorteren en recycleren. Het resultaat is veel meer dan materialen hergebruiken. Ook gevaarlijke stoffen worden opgevangen om mens en milieu te beschermen. Hoe doen we dat? Ontdek het in de video.
Bezoek www.recupel.be voor meer informatie