De 5 belangrijkste televisie trends in 2018

De afgelopen maanden hebben alle gekende merken hun nieuwe televisies aan de wereld voorgesteld. Elk merk heeft zijn eigen focuspunten, maar enkele overkoepelende trends werden snel duidelijk. Wat voor extra’s hebben de televisies van 2018 ons te bieden?

 
 

1. Verbetering beeldkwaliteit: 4K UHD

Nog maar enkele jaren geleden waren de 4K Ultra HD tv’s de grote vernieuwing op gebied van televisietoestellen, maar sinds dit jaar worden ze eigenlijk de standaard. Zeker bij grotere schermen kan je volop genieten van het hogere aantal pixels. Op Netflix kan je al streamen in 4K en ook Blu-Rays en games worden al uitgebracht in 4K. Telenet en Proximus zijn momenteel volop bezig met de ontwikkeling van digiboxen die 4K ondersteunen. Bovendien beschikken veel 4K televisies ook over een upscaler waardoor ook minder bronmateriaal nog steeds mooier kan getoond worden.

2. Smart TVs zijn volwassen geworden

Dit jaar zetten heel wat Smart TV's de stap naar de nieuwe versie van Android TV, terwijl platformen zoals Samsung (Tizen) en LG (webOS) al jaren erg stabiel zijn. Door de keuze voor betere processoren behoren trage smart tv-systemen tot het verleden. De nood aan een externe mediaspeler is minder groot. Bovendien zien we ondersteuning opduiken voor stembediening via tools als Google Assistant bij Android TV. Veelal gebeurt dat door het aanbieden van een afstandsbediening met ingebouwde microfoon.

 

3. To QLED or to OLED?

Het grootste aanbod van televisies vind je nog steeds bij de LED schermen, maar er wordt ook veel aandacht besteed aan QLED (Samsung) en OLED (LG, Sony, Philips, Panasonic …). QLED en OLED gebruiken een verschillende techniek, maar ze zorgen allebei voor meer kleur en contrast in je beeld dan een LED televisie. Bij OLED is zwart echt zwart waardoor er extra contrast is. Bij QLED heb je dan weer iets meer detail in de donkere tonen. Nu de technieken al enkele jaren bestaan, zakken de nieuwe QLED en OLED televisies ook langzamerhand in prijs.

4. Beter geluid dankzij soundbars

We herinneren ons allemaal nog de televisies van vroeger die een grote ‘bak’ hadden. Dat was natuurlijk niet praktisch, maar het had wel als voordeel dat er meer plek was om grotere luidsprekers in te verwerken. De afgelopen jaren hebben tv-fabrikanten ook veel aandacht aan het geluid besteed. Nu zijn er al televisiemodellen met ingebouwde soundbar. De voet van een televisie wordt nu ook vaak zo ontworpen dat een optionele soundbar van het merk er perfect tussen past. Deze soundbars beschikken vaak over Dolby Atmos, een audiostandaard die zorgt voor een surround-ervaring.

 

5. De prijzen voor grotere televisies dalen

Vijf jaar geleden waren de beeldschermen in onze woonkamers gemiddeld een stuk kleiner dan vandaag. Nu wordt er steeds vaker gekozen voor een tv van 55 inch (1m40) of 65 inch (1m65). De bekende merken voorzien nu ook bij deze grotere beeldschermen budgetvriendelijke modellen. Zo starten de prijzen voor een 55 inch TV al vanaf 550 euro. Ontdek ook onze aanraders voor de 10 beste XXL tv's!

 
 

Enkele van onze 2018 aanraders: 4K Ultra HD TV's

Enkele van onze 2018 aanraders: QLED en OLED TV's

Enkele van onze 2018 aanraders: soundbars

 

Nog vragen? Wij helpen jou graag verder!