Banner verlichting advies

Een halogeen-, spaar- of ledlamp kopen?

Ben je op zoek naar stijlvolle verlichting, maar weet je niet wat bij jouw past? Bij Krëfel helpen we jou graag verder zodat je zeker de juiste verlichting vindt in het brede aanbod. Je kan ook altijd eens langsgaan in één van de 75 Krëfel-winkelpunten om advies te krijgen van onze productspecialisten.

 

Ontdek de verschillende types van verlichting

ledlamp/ledverlichting/LED
Ledlampen
groen checkmark Energiezuinig   rood checkmark Prijs
groen checkmark Levensduur   rood checkmark Kleurtemperatuur
groen checkmark Sfeerverlichting
 

Ledlampen zijn alomtegenwoordig. Door hun lange levensduur en energiezuinigheid zijn ledlampen ideaal voor het gebruik als (sfeer)verlichting. Hierdoor hebben ze wel een hoger prijskaartje, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen.

spaarlamp
Spaarlampen
groen checkmark Energiezuinig   rood checkmark Opstarttijd
groen checkmark Levensduur   rood checkmark Armaturen
groen checkmark Veel witte kleurvariaties
 

Een spaarlamp is een evenwaardig alternatief voor de ledlamp. Zo heeft de spaarlamp ook een lange levensduur en is ze energiezuinig. In tegenstelling tot de ledlamp duurt het wel even vooraleer ze op volle toeren brandt en ze past ook niet in alle armaturen

 
halogeenlamp
Halogeenlampen
groen checkmark Efficiënter dan gloeilamp   rood checkmark Hoog verbruik
groen checkmark Licht meer in verhouding   rood checkmark Levensduur
    rood checkmark Laag rendement
 

Een halogeenlamp is efficiënter dan een gloeilamp en het licht is meer in verhouding waardoor het een waardige vervanger voor je gloeilamp is. Door zijn beperkte levensduur en hoge verbruik, heeft het echter wel een laag rendement.

gloeilamp
Gloeilampen
groen checkmark Goedkoop   rood checkmark Hoog verbruik
    rood checkmark Levensduur
    rood checkmark Laag rendement
 

Gloeilampen worden vandaag de dag minder en minder gebruikt. Enerzijds door de opkomst van ledlampen, anderzijds door hun hoge verbruik en beperkte levensduur, waardoor ze een laag rendement hebben.

 

 

Ontdek de verschillende types van lampen

standaard lamp
Standaard

De standaard vorm is de meestvoorkomende onder de lampen. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met een lampenkap. Hierdoor kan je de stijl van je interieur simpelweg veranderen door van lampenkap te wisselen.

spot
Spot

Spots zijn lampen die een bundel gericht licht geven. Ze worden vaak ingewerkt in het plafond, waardoor ze een moderne look aan je woning geven. Spots worden dikwijls gebruikt in de keuken en de badkamer.

 
lamp kaars
Kaars

De kaarsvormige lampen worden meestal opgehangen in de inkomhal of living, daar ze vaak geplaatst worden op kroonluchters (lusters). Hierdoor geven ze je huis een authentieke look.

lamp capsule
Capsule

Capsules worden gebruikt als decoratieve verlichting. Zo worden ze vaak teruggevonden in de trappen(hal) of als kastverlichting. Zo verhogen geven ze je woning een moderne look.

 

 

Kies de perfecte verlichting

dimbare lampen
Dimbare lampen

Maak je het graag gezellig thuis? De dimbare lampen helpen je bij het creëren van een huiselijke sfeer.

niet-dimbare lampen
Niet-dimbare lampen

Ben je op zoek naar een gewone lamp? Bij Krëfel heb je een grote keuze aan niet-dimbare lampen.

 
éénkleurige verlichting/lampen
Eén kleur

Hou je van eenvoud en ben je op zoek naar gewone lampen. Bij Krëfel heb je een grote verscheidenheid aan lampen met één kleur.

verlichting met regelbare kleur
Regelbare kleur

Hou je van een sfeervolle omgeving? Bij Krëfel vind je een ruim assortiment aan regelbare lampen zodat je de kleur van je huis kan aanpassen naargelang je gemoedstoestand.

 
energiezuinige verlichting
Energiezuinig

Wil je minder energie verbruiken en ben je op zoek naar manieren om dit te doen? Bij Krëfel vind je een uitgebreid aanbod aan energiezuinige lampen om je energieverbruik te verminderen.

 
 

 

 

Technische specificaties

Equivalent gloeilamp (W)
Equivalent gloeilamp

Equivalent gloeilamp, uitgedrukt in Watt, geeft weer welk wattage de lamp zou hebben indien het een gloeilamp was. Hierdoor kan je gemakkelijk overschakelen van een gloeilamp naar een spaar-, halogeen-, of ledlamp. Zo moet je enkel het wattage van de gloeilamp vergelijken met het equivalent gloeilamp (van bv. een ledlamp) om de geschikte lamp te vinden.

Fitting
Fitting

De lampvoet wordt bevestigd in de fitting. Vooraleer het aankopen van een nieuwe lamp, is het zeer belangrijk om je te vergewissen van de fitting van de huidige lamp. Er bestaan namelijk verschillende types van fittingen: GU10, G53, E14, E27,... Hierbij staat het cijfer voor de diameter in mm en de letter voor het soort fitting.

Levensduur
Levensduur

De levensduur van een lamp wordt uitgedrukt in jaren. Doordat lampen geen 24/7 branden, wordt de levensduur ook wel eens uitgedrukt in uren. Zo komt een levensduur van 1 jaar overeen met 1000 uren dat de lamp brandt.

 

Lichtstroom (Lumen)
Lichtstroom (Lumen)

De lichtstroom, uitgedrukt in Lumen (Lm), geeft aan hoeveel licht een lamp uitstraalt over een een bepaalde tijdsperiode. De hoeveelheid licht die je nodig hebt per kamer, varieert van kamer tot kamer. Zo zal je in de keuken meer licht nodig hebben dan in de woonkamer. A.d.h.v. de lichtstroom kan je bepalen hoeveel lampen je nodig hebt per kamer. Is je kamer 14m² groot? Dan is de totale hoeveelheid lumen gelijk aan 4200. Heeft je lamp een lichtstroom van 450 lumen, dan heb je ± 9 lampen nodig.

Kleurtemperatuur (Kelvin)
Kleurtemperatuur (Kelvin)

De kleurtemperatuur, uitgedrukt in Kelvin (K), vertelt iets over de lichtkwaliteit van de lamp. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht en omgekeerd. De kleurtemperatuur wordt in drieën onderverdeeld: warm wit (2700 - 3200 K), neutraal wit (4000 K) en koud wit ( > 5500 K). Welke tint van wit je nodig hebt, hangt af van de kamer. Voor leeftruimtes wordt geopteerd voor warm wit, terwijl voor de hal, trap of gang geopteerd wordt voor neutraal wit. Voor de kelder en de garage wordt dan weer gekozen voor koud wit.

Kleurweergave-index (CRI)
Kleurweergave-index (CRI)

De kleurweergave-index of Color Rendering Index (CRI) staat voor de accuraatheid van de verlichting. Het is een waarde tussen 1 en 100. Hoe hoger de CRI, hoe waarheidsgetrouwer dat de kleurweergave van objecten is.