Energielabels

 

Help! Ik heb twee energielabels bij mijn nieuw toestel gekregen.

 

Geen paniek. Het is logisch dat je een dubbel energielabel vindt bij aankoop van jouw nieuw toestel. Vanaf 1 maart 2021 krijgen alle wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers, koeltoestellen, televisies en computerschermen een vernieuwd energielabel. De Europese Unie legt dan ook aan alle merken op om vanaf 1 november 2020 twee energielabels bij het toestel te steken: het label onder de oude voorwaarden en het vernieuwde label.

 

Waarom worden de energielabels vernieuwd?


Het energielabel werd een hele tijd geleden in 1994 in het leven geroepen om de consument te helpen bij hun aankoopbeslissing. Hierdoor werden fabrikanten gestimuleerd om te innoveren en gebruik te maken van energie-efficiëntere technologieën. Dit engagement leidde tot producten waarbij de hoogste klasse (A) werd overstegen en de energieklassen (E, F, G) geleidelijk aan werden uitgefaseerd wegens niet meer van toepassing.

Het gros van de producten heeft dus vandaag de dag een energiewaarde van A+ of hoger. Om in de toekomst de deuren open te laten voor nog meer innovatie, heeft de Europese Unie dan ook besloten om het testproces te verstrengen en de plusklassen te verwijderen. Het nieuwe systeem, met labels van A tot G, zal terug voor meer differentiatie zorgen en de consument beter informeren.

nieuwe energielabels

 

Wat nu...?


Nieuwe labels

Door een strengere testprocedure te gebruiken, krijg jij nog een beter beeld over de energiezuinigheid van jouw toestel. Zo zal er bij koelkasten bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het type apparaat, het werkingsprincipe, de kamertemperatuur en het aantal en de grootte van de opbergvakken. Zo kan een koelkast van klasse A+++ die jij vandaag koopt na 1 maart 2021 in klasse B of C terechtkomen, zonder enige verandering in het energieverbruik. Het product blijft dus hetzelfde; alleen het energielabel verandert. Het heeft dan ook geen nut om beide labels met elkaar te vergelijken, aangezien de testmethode verschilt.

De nieuwe energielabels zijn vanaf 1 maart 2021 zichtbaar in de winkels en online. Koop je echter voor deze periode nog een nieuw toestel, dan ontvang jij tijdelijk twee energielabels bij je product.