een vaatwasser inladen
      Een vaatwasser inladen
      Een vaatwasser inladen

      7 dingen die je beter niet in je vaatwasser steekt

      Een vaatwasser is een gemak in huis. Heb je een feestje gehad, vul deze dan snel met het gebruikte servies zodat je zelf geen uren de afwas met de hand hoeft te doen. Al zijn er enkele dingen die je beter niet in je vaatwasser stopt.
      Deel
      aluminium potjes

      Servies uit aluminium, koper of tin

      Heb je glazen of bekers in je kast staan die deels of volledig een element van aluminium, koper of tin bevatten? Dan kies je best voor een handwasje voor deze spullen. Deze edelmetalen verkleuren namelijk snel in de vaatwasser. 



      Servies met een bedrukt logo

      Je loopt de kans om een dof logo te krijgen als je bedrukte glazen in de vaatwasser steekt. Als je de bedrukking op je glazen graag zo lang mogelijk zo goed als nieuw wilt houden, was je servies dan af met de hand.

      servies uit kristal

      Servies uit kristal of porselein

      Heb je nog antieke kristallen glazen of porseleinen borden van je grootouders in de kast staan? Ook hier kies je dan best voor een handwas. Door de warmte van de vaatwasser kunnen deze materialen breken en hun glans verliezen. Zonde voor jouw servies dus! 

      citroen snijden op houten snijplank

      Keukenmateriaal uit hout

      Heb je thuis houten pollepels of snijplanken? Spoel deze keukenspullen dan af onder stromend lauw water. Je riskeert gesplinterde materialen door deze in de vaatwasser te stoppen.


      Goede koksmessen

      Een groot en scherp koksmes stop je beter niet in de vaatwasser: de messen worden hier bot van. Ook heb je kans op kleine roestvlekken. Het zou enorm jammer zijn om je degelijke messen hierdoor sneller te laten verslijten.

      pannen

      Pannen

      Pannen was je beter af met de hand, omdat ze vaak fragiel zijn. Ze zijn niet goed bestand tegen de sterke afwasmiddelen en kunnen hierdoor schade oplopen. Gebruik warm water, afwasmiddel en een sponsje om je pan proper te krijgen. Heb je last van aangekoekte resten? Vul je pan dan met water en zet deze op een laag vuurtje op je kookvuur. Zo kook je de resten snel weg. Let wel op als je nadien het water uitgiet. Hier kan je je aan verbranden.

      plastic

      Een plastic voorwerp

      Steek geen plastic voorwerp in de vaatwasser dat niet gemaakt is om te dienen tegen hoge temperaturen. Je loopt namelijk de kans om een gesmolten versie van je product terug te vinden in de afwasmachine. Een plastic keukenvoorwerp dat gemaakt is om in de keuken te gebruiken, mag dan weer wel - zoals bewaarpotjes of kommen - maar zullen niet altijd droog uit de vaatwasser komen. Hierdoor moet jij na de afwasbeurt met een handdoek deze voorwerpen nog eens afdrogen. Wil je ook dit voorkomen? Kies dan een vaatwasser dat werkt op basis van het zeoliet mineraal. Hierdoor komt zelfs plastic droog uit de vaatwasser.



      Geüpdatet op 22 jun. 2022
      Stuur bericht