Je koopt een nieuwe smartphone en zo goed als je eerste stap die je doet is je simkaart in het nieuwe toestel stoppen om vervolgens je nieuwe toestel aan te zetten. Je sim staat eigenlijk gelijk aan je eigen telefoonnummer van een telecomprovider.
Er zijn 3 verschillende formaten van fysieke simkaarten die je kan aantreffen in je smartphone of gsm. Van groot naar klein heb je als grootste de mini simkaart, als middelste de micro simkaart en tot slot de tegenwoordig meest gangbare is de nano simkaart.
Mini
De grootste simkaart is de mini sim en heeft een standaardafmeting van 15 x 25 mm (hoogte x breedte). Vroeger was dit de meest gebruikte simkaart, al verdwijnt deze momenteel op het achterplan gezien de toch beperkt mogelijkheden qua data en snelheden.
Micro
De micro simkaart is een compactere simkaart met 12 x 15 mm (hoogte x breedte) en vind je terug in goedkopere, maar uiteraard daarom niet mindere, smartphones op de markt.
Nano
Het kleinste broertje onder de simkaarten is de nano sim met zijn 12 x 9 mm (hoogte x breedte). Meer dan 90% van de smartphone markt, is tegenwoordig uitgerust met tenminste 1 kaartslot voor een nanosim.
Esim
De embeded sim is het vierde formaat van simkaart dat weliswaar geen fysiek kaartje is. Het is, kort samengevat, een chip ingebouwd in je smartphone die dienst doet als simkaart. Indien je telecomprovider e-sim ondersteunt, krijg je een QR-code om met je nieuwe smartphone te scannen en vervolgens je e-sim te configureren met het door jouw gekozen telefoonabonnement.
Leuke bijkomstigheid met een esim is dat je hierop meerdere profielen kan activeren (bv. privé telefoonnummer + werk telefoonnummer), uiteraard ook hier indien dit ondersteund wordt door je telecomprovider.
Dual sim standby (DSS)
Op een smartphone met dual sim standby, moet de gebruiker aangeven met en op welk van de 2 nummers oproepen mogen uitgaan en/of ontvangen worden. Indien dus de ene simkaart in gebruik is, ben je op de het telefoonnummer van de andere simkaart niet bereikbaar.
Dual sim active (DSA)
De gebruiker van een smartphone met dual sim active, kan op beide nummers tegelijkertijd een oproep ontvangen. Op technisch vlak moet de smartphone hiervoor uitgerust zijn met 2 aparte ontvangers.
Dual sim Dual standby (DSDS)
Dankzij de dual sim dual standby technologie, kan een gebruiker de beide actieve simkaarten gebruiken met slechts 1 ontvanger in het toestel. Complexe berekeningen in de software op je smartphone, verdelen gelijkmatig de tijd waarmee iedere simkaart op het netwerk updates kan ophalen (smsje of oproepen ontvangen).
Bijna standaard kan je ervoor kiezen bij smartphones met dual SIM-ondersteuning, om dat tweede kaartslot te gebruiken voor een micro SD geheugenkaartje in plaats van gewone SIM-kaart. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat je niet gelimiteerd bent tot de beschikbare opslagcapaciteit van je smartphone.
Leuk voor al je muziek, films of foto’s op te slaan, al dien je er wel rekening mee te houden dat wanneer je bijvoorbeeld instelt dat je smartphone rechtstreeks op het micro SD-kaartje wegschrijft, hier een fractie van een seconde vertraging op kan zitten, afhankelijk van enerzijds de kwaliteit waarin je foto’s of video’s aan het opnemen bent met je smartphone en anderzijds de klasse en schrijfsnelheid van het micro SD-kaartje.
Heel leuk om te weten, al zijn sinds enkele maanden/jaren de smartphones bijna standaard uitgerust met tenminste 128 GB* aan opslagcapaciteit, ruim genoeg toch om al je dierbare herinnering op te slaan op je toestel zelf.
* Van dit getal dient nog de grootte van het geïnstalleerde besturingssysteem en eventuele andere door de fabrikant vooraf geïnstalleerde applicaties afgetrokken te worden.
Voor 22u besteld, morgen geleverd.
Haal af in onze winkels.
Altijd eentje in de buurt.
Eenvoudig retourneren.