Om het gebruik van verschillende apps tegelijk mogelijk te maken, beschikt je smartphone over RAM geheugen. Maar hoe werkt je RAM geheugen en hoe kan je het blijven optimaliseren?
RAM (Random Acces Memory) is de tijdelijke opslag van je smartphone. Daarom wordt het ook wel het intern geheugen of werkgeheugen genoemd.
Hoe meer RAM je smartphone heeft, hoe sneller hij zal kunnen schakelen tussen verschillende apps en hoe vlotter hij zal functioneren met meerdere apps en programma's geopened. Als je meer apps open hebt staan, zal er meer RAM geheugen gebruikt worden en je gsm trager beginnen werken.
Zonder RAM geheugen zouden apps zichzelf elke keer volledig afsluiten moest je overschakelen naar een andere app.
Zit je RAM vol, dan zou je smartphone trager beginnen functioneren. Gelukkig zijn er wel al enkele mechanismen in je gsm geprogrammeerd die hierop gaan inspelen.
Wanneer je RAM vol zou komen te zitten en je wil toch nog een nieuwe app openen, dan zal je gsm automatisch een app uit het werkgeheugen halen om plaats te maken voor deze nieuwe app.
Daarnaast heeft je smartphone ook een vorm van adaptatie op dit vlak. Na verloop van tijd en regelmatig gebruik van je gsm, zal je smartphone weten welke apps je veel gebruikt en dus het belangrijkste voor je zijn. Je smartphone maakt van deze kennis gebruik bij het selecteren van de app die automatisch wordt gesloten wanneer je RAM vol komt te zitten.
RAM is dus niet te verwisselen met het intern geheugen van de smartphone. Het intern geheugen van een gsm gaat over het opslaan van foto's, video's, apps en muziek of andere bestanden. Bij het intern geheugen gaat het over langere termijn. Daarnaast is het intern geheugen ook veel groter. Wanneer het intern geheugen vol is, is de opslagruimte van je smartphone vol.
Je kunt het vergelijken als een rugzak en een broekzak, waarbij de broekzak de RAM is en het interne geheugen de rugzak. Wanneer je iets snel zou nodig moeten hebben, kan je dit best in je broekzak steken want hier kan je het beste bij. Maar wanneer je meerdere dingen nodig hebt, steek je het in je rugzak want daar past veel meer in.
De instap smartphone modellen beschikken meestal over 4GB RAM, de topmoddelen over 12, 16 of zelfs 24 GB RAM en de midden modellen hebben meestal 6 tot 8GB RAM. Maar hoeveel RAM is nu eigenlijk voldoende voor jouw noden?
Gebruik je je smartphone enkel voor de basisnoden, dan kan je zeker toekomen met een smartphone met 4GB RAM. Hiermee kan je vlot bellen, sms'en of iets opzoeken op het internet.
Wanneer je toch wat meer wilt doen met je smartphone dan enkel de basis en regelmatig wisselt tussen verschillende apps, graag games speelt of veel video's kijkt, dan is 8GB RAM toch zeker aan te raden.
Met 12 GB RAM kun je al tot meer dan 15 games tegelijk openen. Dus wanneer je over een smartphone beschikt die 12 GB RAM heeft, zal je zeker niet te kort komen.
16GB RAM is op dit moment echt nog een overbodige luxe om te hebben.
Cache is een snelle opslagplaats voor vaak gebruikte informatie voor veel gebruikte websites, apps en andere data. Cache geheugen is redelijk beperkt, maar kan nog sneller en efficiënter worden opgehaald. Daarnaast zorgt caching ook voor een vlottere werking van de smartphone, doordat de informatie is opgeslagen in cache, moeten bepaalde processen namelijk niet worden uitgevoerd.
Cache geheugen neemt ruimte in in de RAM. Dus het is zeker belangrijk om je cache geheugen te controleren en soms op te kuisen voor een vlottere werking van je RAM geheugen. Wat dus resulteert in een vlottere werking van je smartphone.
1. Widgets beperken
Een widget is een klein hulpmiddel dat al beschikbaar is op het moment dat je je smartphone voor de eerste keer opstart. Denk maar aan het weer of een handige stappenteller. Deze staan al op je smartphone zijn geïnstalleerd voordat je zelfs maar een applicatie hebt gedownload. De widgets zijn aanpasbaar je kan ze verder ook op bijna elke plaats van het scherm zetten. Deze zijn beschikbaar voor blogs, websites of bepaalde statistieken. Helaas verbruiken deze widgets veel RAM geheugen, dus probeer het gebruik op de achtergrond wat te beperken.
2. Installeer een opruim-app
Er zijn verschillende smartphone apps beschikbaar op Android of iOS om RAM geheugen vrij te maken. Let op, het is aan te bevelen deze apps correct in te stellen zodat ze geen gegevens wissen die ze niet mogen wissen. Voor Android kan je bijvoorbeeld CCleaner of Clean Master gebruiken, voor iOS Cleaner Pro.
3. Beheer en sluit je apps
Iedereen heeft wellicht een hele hoop handige apps op de smartphone, helaas worden sommigen zelden of nooit gebruikt. Het kan handig zijn om af en toe door te lijst te gaan en je afvragen of bepaalde apps nog nodig zijn op je smartphone. Heb je een iPhone? houd gewoon de app knop ingedrukt en druk op "delete app". Gebruik je Android? Ga dan naar Instellingen > Apps een lijst van alle apps op je smartphone te krijgen. Vergeet verder ook niet om apps te sluiten die op de achtergrond draaien en die je gedurende de dag hebt gebruikt. Sommige apps sluiten niet automatisch en verbruiken daardoor niet alleen RAM geheugen, maar tasten ook de batterij aan op je smartphone!
4. Verwijder je cache geheugen
Zoals eerder al besproken is het verwijderen/opkuisen van je cache voordelig voor de werking van je RAM geheugen. Caching neemt namelijk wat ruimte in van het algemeen RAM geheugen van je smartphone.
Voor 22u besteld, morgen geleverd.
Haal af in onze winkels.
Altijd eentje in de buurt.
Eenvoudig retourneren.