home cinema soundbar advies banner

       

      Soundbar en Home Cinema – beleef de bioscoop thuis

      Interesse in speakers die passen bij jouw televisie? Wij helpen je graag op weg. Wil je nog persoonlijker advies? Loop dan gerust eens binnen in één van onze 75 winkels.

       

      afbeelding waar de soundbar de voetbalwedstrijd tot leven brengt

      Waarom een soundbar of home cinema set kopen?

      We herinneren ons nog allemaal wat voor grote ‘bakken’ televisies vroeger waren. Niet super praktisch, maar een voordeel was wel dat er toen meer plaats was om grotere speakers te plaatsen in de tv zelf. De speakers in een tv vandaag zijn dus kleiner geworden, maar wel van betere kwaliteit. Toch zal het toevoegen van een home cinema set de beleving bij het kijken van een film, serie of sportwedstrijd nog veel intenser maken. Door het vollere geluid zit je ineens midden in de actie. Elke hoek van de kamer kan gevuld worden met rijke, zuivere en spectaculaire klanken.

       

      Verschillende soorten soundbars

      De soundbar is ondertussen het meest gebruikte product geworden binnen home cinema. Een belangrijke factor is hoeveel kanalen een soundbar bevat. Het aantal kanalen van een toestel kan misschien als iets vreemd klinken, maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Hoe meer kanalen, hoe meer speakers het geluidssysteem bevat, hoe realistischer het geluid zal klinken.

      hifi-keten product foto

      Basistoestel soundbar

      Een soundbar met 2.0 kanalen is een soundbar die een onderscheid kan maken tussen links en rechts; ook wel gekend als stereogeluid. Wanneer een acteur links in beeld komt, dan zal de stem ook meer van links te horen zijn. Dit is al een tijdje de standaard bij alle televisiezenders en audiomateriaal. Met een soundbar zal je dit effect sterker kunnen uitspelen en deze zorgt daarbij ook voor een veel krachtiger en voller geluid dan wanneer enkel jouw televisie geluid zou produceren.

      all-in-one hifi-keten product foto

      Soundbar met stevige bas

      Een subwoofer is een luidspreker die speciaal geschikt is voor het produceren van lage tonen. Heel wat soundbars worden samen verkocht met een externe subwoofer. Bij 2.1 kanalen heb je een soundbar met stereogeluid en nog de extra subwoofer die je ook in de buurt van je televisie opstelt. Soms kan het echter ook zijn dat de subwoofer ook ingebouwd zit in de soundbar. Deze subwoofer is dan kleiner en minder krachtig, maar omdat je maar één toestel hebt is de oplossing wel veel compacter.

       
      toren luidspreker vloerstaander product foto

      Soundbars met verschillende kanalen

      Het aantal kanalen wordt dus aangeduid met cijfers zoals 2.0, 2.1 of 5.1. Het eerste cijfer staat voor het aantal ‘gewone’ speakers. Het cijfer na de punt staat voor de aanwezigheid van een subwoofer. De speakers kunnen ingebouwd zitten in de soundbar of het kan gaan om externe toestellen. Dit hangt af van model tot model. Hoe meer speakers er zijn, hoe krachtiger en realistischer het geluid zal zijn. De aanwezigheid van een subwoofer zorgt dan weer voor een basklank met meer impact.

      luidspreker product foto

      Soundbar met surround sound

      Vanaf 5.1 kanalen spreken we over surround sound. Dit betekent dat je vijf gewone speakers hebt en daarnaast een subwoofer voor de lage tonen. Bij een soundbar zullen er in deze opstelling altijd minstens drie speakers in de soundbar zelf zitten. Daarnaast heb je dan nog twee losse speakers die je best achter je zetel plaatst. Er zijn ook soundbars waar alle speakers in de soundbar zelf verwerkt zitten. Hierbij zijn twee luidsprekers zijwaarts of verticaal naar boven gericht om omgevingsgeluid na te bootsen in de kamer (virtual surround).

       

      Soundbars met Dolby Atmos

      Dolby Atmos is een surroundformaat waar in bioscopen al langer gebruik van wordt gemaakt. De ingenieurs van Dolby hebben nu een manier gevonden om Dolby Atmos naar de huiskamer te brengen. Zo wordt ook thuis de geluidservaring nog veel indrukwekkender. Het belangrijkste kenmerk van Dolby Atmos zijn de surround-effecten die boven de luisterpositie plaatsvinden. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het vallen van regen op een dak of een overvliegend vliegtuig realistischer weergegeven en wordt je als luisteraar in de actie ondergedompeld. Verschillende soundbars beschikken over Dolby Atmos. Deze luidsprekers beschikken over een ingebouwde module die geluid via het plafond naar de luisterpositie weerkaatst. Het is een vorm van virtual surround waarbij je dus eigenlijk een ‘3D audio’ ervaring krijgt. Zo lijkt het alsof je altijd zelf midden in de actie zit.

       

      soundbar met draad versus draadloze soundbar foto

      Je soundbar snel verbinden met jouw tv

      Een soundbar is makkelijk en snel te verbinden met je televisie. Afhankelijk van het model kan dit met een kabel oftewel draadloos. Plaats je soundbar eerst waar je hem wil hebben. Je plaatst of hangt je soundbar best boven of onder de televisie voor optimaal geluid. Plaats de soundbar niet in een dichte kast, want dan verlies je weer veel geluid.

      Met kabel:
      Als je televisie en soundbar allebei een HDMI-poort hebben dan is een HDMI-kabel de meest aanbevolen manier om je toestellen met elkaar te verbinden. Is dit niet het geval dan kan je ook kiezen voor een optische kabel. Alle soundbars met HDMI-poort | Alle soundbars met optische ingang

      Draadloos:
      Verschillende modellen van soundbars kan je draadloos verbinden met andere apparaten. Meestal zal dit via Bluetooth zijn, maar via WiFi kan soms ook. Alle soundbars met Bluetooth | Alle soundbars met Wi-Fi

       

       
      speaker met draad versus draadloze speaker foto

      Andere home cinema sets

      Bij een soundbar zitten steeds meerdere speakers in de soundbar zelf verwerkt. Je hebt ook nog sets die bestaan uit allemaal losstaande speakers. Zo ben je vrijer waar je elke speaker wil plaatsen. De meeste van deze sets beschikken ook over 5.1 kanalen zodat je een surround sound opstelling kunt maken bij je televisie. Hierbij plaats je twee luidsprekers vooraan aan elke kant van de televisie, één centraal, twee achter de zetel en dan nog een subwoofer die je ook naast je televisie plaatst.

       

      Stuur bericht