Smartwatch-Banner
Smartwatch-Banner
Smartwatch-Banner

Waarom een smartwatch kopen?

Technologie moet niet altijd duur zijn. Tegenwoordig kan je veel meer met een smartwatch dan enkel je stappen tellen. Je smartwatch is als het ware een verlengstuk van je smartphone geworden waardoor je altijd en overal verbonden bent en blijft. En in vele gevallen moet je daarvoor zelfs je smartphone niet meer op zak hebben, ideaal dus als je gaat lopen en toch naar je favoriete muziek wil luisteren.
Smartwatch-Type

Een smartwatch is er voor jouw behoeftes en voor jouw budget

Slimme sporthorloges kan je indelen in 2 categorieën, enerzijds heb je sporthorloges, anderzijds heb je activity trackers. Beide types van sporthorloges hebben in grote lijnen dezelfde functionaliteiten. Daarnaast heb je ook nog sporthorloges speciaal ontworpen voor de allerjongsten onder ons. We lichten de voornaamste verschillen toe.

Smartwatch : Het ontwerp van een smartwatch doet eerder denken aan dat van een klassiek horloge. Bijkomend bij een smartwatch, zijn de bijna eindeloze mogelijkheden op vlak van verbindingen. We denken dan aan meldingen van sociale netwerken, e-mails, berichten en telefoonoproepen. Maar evenzeer biedt een smartwatch de functionaliteit om aan je gezondheid en sportprestaties te werken.

Activity Tracker : Met een activity tracker, richt jij je meer specifiek op het sportieve en gezondheidsaspect van je leven. Sommige modellen van activity trackers bieden dan ook wel meldingen via je smartphone, toch ligt de focus van een activity tracker eerder op het welbeleven van de gebruiker. Daarnaast merk je dat een activity tracker een smaller, praktischer ontwerp heeft in vergelijking met een smartwatch. Dit om bijvoorbeeld tijdens het sporten voor minimale hinder rond je pols te zorgen.

Smartwatch-Coach

Je eigen personal trainer om je pols

Of het nu om een smartwatch of een activity tracker gaat, de voornaamste functionaliteit is die om je te helpen bij het sporten en je gezondheid te monitoren. Een sporthorloge analyseert namelijk alles wat je doet en geeft je meldingen over dat wat je gedaan hebt en misschien beter nog zou kunnen doen om sneller en beter in vorm te geraken en te blijven, bijvoorbeeld een inactiviteitsmelding wanneer je lang aan een bureau zit. De kracht van een sporthorloge zit hem nu net in die suggesties geven. Bij sommige modellen kan je kiezen voor een abonnement om zeer gedetailleerde trainingsschema’s te krijgen maar in het algemeen zijn de standaardmeldingen ruimschoots voldoende om een gezonder en sportiever leven te leiden. Daarbij kan je jouw prestaties delen met de meeste applicaties die er op de markt zijn zoals Strava, Nike Run Club, Runkeeper en nog veel meer.

Het blijkt alvast dat een sporthorloge, zoal de naam al zegt, in eerste instantie gericht is op het sporten. Sinds enkele jaren daarentegen, neemt het aspect gezondheid aan belangrijkheid toe. Enkele eenvoudige analyses over je slaapritme of eetgewoontes helpen je al een heel eind op weg naar betere, gezondere levensstijl. Opgelet, uiteraard is blind vertrouwen op de analyses van een sporthorloge niet helemaal verstandig. Daarom raadpleeg je steeds een dokter in het geval van (beginnende) gezondheidsproblemen.

Een overzicht van noodzakelijke gezondheidsgegevens

Smartwatch-Heart-Rate-Sensor

Hartslag

Of je nu zware inspanningen levert of gewoon rustig aan het wandelen bent, een sporthorloge met hartslagmonitor geeft je weer hoe je hartslag verlopen is tijdens een activiteit zodat je hiermee rekening kan houden in de toekomst indien nodig.

Smartwatch-Bicycle

GPS

Bij sommige modellen van sporthorloges zit er een GPS module ingebouwd in de smartwatch of activity tracker, bij andere modellen doet je smartphone dienst als GPS module. Dankzij die module kan je achteraf exact weten waar je overal geweest bent. En ook leuk is dat je met jouw afgelegde parcours kan pronken op sociale media, een leuke uitdaging voor familie en vrienden om beter te doen.

Smartwatch-Swimming

Andere functionaliteiten

Een smartwatch of activity tracker kan uiteraard veel meer dan alleen je hartslag meten en en locatie vastleggen door middel van een GPS module. Het telt bijvoorbeeld je aantal stappen die je per dag zet, hoeveel calorieën je hebt verbrand doorheen de dag, het aantal verdiepingen dat je stijgt of daalt indien je de trap neemt uiteraard, hoeveel baantjes je gezwommen hebt en nog veel meer.

Samen met jou aan je gezondheid werken

Smartwatch-Heart-Rate

Hartritme

Anders nog dan bij het meten van de hartslag, kan je met sommige smartwatches ook je hartritme registreren in functie van een bepaalde veiligheidsdrempel en dit aan de hand van een electrocardiogram (ECG). Door middel van een elektrische sensor, krijg je het verloop van je hartritme in kaart.

Smartwatch-Endurance

Zuurstofopnamevermogen (VO2 max)

Bij toenemende inspanningen, stijgt ook het zuurstofverbruik van een persoon. Indien je VO2 max hoog ligt, ga je meer zuurstof opnemen en bijgevolg kunnen verbruiken. De VO2 waarde wordt bepaald aan de hand van standaard die je zelf zet door op een gegeven punt heel diep te gaan qua inspanningen om vervolgens de VO2 max te laten berekenen door je sporthorloge.

Smartwatch-Blood-Oxygen-Level

Zuurstofverzadiging (SpO2)

In percentages geeft de Sp02 de verzadiging van zuurstof in je bloed weer. Voor een gezonde, volwassen persoon, ligt dat percentage gemiddeld rond de 95%, bij jongere kinderen kan dit zelfs nog iets hoger liggen. Een lage SpO2 kan duiden op (tijdelijke) ademhalingproblemen bij bijvoorbeeld astma patiënten.

Smartwatch-Sleep

Slaapanalyse

Ben je een rustige slaper of woel je onbewust veel in bed? Gegeven dat je jouw smartwatch of activity tracker aan blijft houden in bed ’s nachts, berekent deze op basis van de je bewegingen en hartritme de kwaliteit van je slaap. In de ochtend kan je dan terugkijken op de afgelopen nacht om te zien wanneer je in welke slaapfase zat, volgens je sporthorloge.

Smartwatch-Stress

Stress

Met een opgejaagd gevoel rondlopen is voor niemand fijn, en al helemaal niet onder tijdsdruk. Een smartwatch kan via een elektrodermale sensor (EDA) de elektrische geleiding van de huid meten en hier bepaalde conlusies aan koppelen die kunnen wijzen op een verhoogd stressniveau. Een sporthorloge stelt ademhalingsoefeningen voor om je te helpen kalmeren.

Smartwatch-Period

Menstruatiecyclus

Vrouwelijke gebruikers van een sporthorloge kunnen gegevens en of symptomen met betrekking tot hun menstruatiecyclus ingeven zodat de smartwatch toekomstige cycli zo nauwkeurig als mogelijk kan voorspellen en begeleiden.

Smartwatch-Smartphone-Extension

Verbonden blijven zonder je smartphone bij de hand te hebben

Verbonden blijven met familie, vrienden of werk betekent dikwijls dat je jouw smartphone bij de hand moet hebben om je laatste nieuwe berichten, emails of andere meldingen te bekijken. Niet echt handig natuurlijk om keer op keer je smartphone uit je broekzak of van de kast te moeten nemen. Met een smartwatch die verbonden is met je smartphone, kan je, niet te opvallend, vanaf je pols alle meldingen bekijken die binnenkomen op je smartphone.

Bij sommige modellen van smartwatches kan je daarenboven rechtstreeks vanop je smartwatch antwoorden op bepaalde berichten. Meestal gaat het hier dan om korte, vooraf geprogrammeerde antwoorden die je snel en makkelijk kan versturen door er op te drukken op het scherm van je smartwatch. Afhankelijk van de beschikbare verbindingen van je smartwatch of activity tracker, kan je verschillende zaken rechtstreeks vanaf je horloge regelen. Standaard zijn alle sporthorloges uitgerust met een Bluetooth verbinding om deze te verbinden met je smartphone en gegevens te synchroniseren. Verder kan je jouw smartwatch of activity tracker nog verbinden via een wi-fi netwerk, via een 4G/LTE verbinding, NFC of ANT+, elk met zijn eigen functionaliteiten :

  • SMS, email, appjes lezen en bij sommige modellen beantwoorden

  • Binnenkomende oproepen aannemen of weigeren

  • Meldingen van je agenda, weerberichten, nieuwsberichten raadplegen

  • Muziek op je smartphone bedienen en bij sommige modellen muziek afspelen die op je smartwatch staat opgeslagen, via de smartwatch zelf of via Bluetooth oortjes

  • Contactloos betalen *

  • Het scherm van je smartwatch continu laten schijnen tijdens een sportoefening zodat je niet steeds op het scherm moet tikken om je vooruitgang te kunnen bekijken (always on)

* Voor sommige functionaliteiten is een 4G/LTE verbinding vereist via een nano SIM of eSIM in je smartwatch. De voorwaarden hiervoor zijn afhankelijk van je telecomprovider.

Smartwatch-Style

Een smartwatch of activity tracker die past bij jouw stijl

Naast praktisch op vlak van sporten en gezondheid, zijn de smartwatch en activity trackers de afgelopen jaren geëvolueerd naar trendy, technologische producten die volledig aanpasbaar zijn aan je eigen stijl. En dan bedoelen we niet enkel het aanpassen van de layout van het scherm van je sporthorloge, maar ook dat van het bandje van je sporthorloge. De meeste merken spelen hierop in door zich te richten op 2 facetten, enerzijds de moderne polsbandjes zoals we die kennen van het klassieke horloge en anderzijds de meer sportieve polsbandjes die doorgaans beter bestand zijn tegen zweet en vocht. Kortom, voor ieders smaak is er wel een oplossing beschikbaar.

  • Sportief of eerder klassiek. Kies je voor een standaard smartwatch of eerder een fijner polsbandmodel. De afmetingen hiervan gaan van klein naar groot, afhankelijk van de omtrek van je pols.

  • Ook de behuizing van je smartwatch is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Polsbandjes kan je steeds vervangen indien versleten of gewoon omdat je een andere stijl wil proberen.

  • De schermen worden steeds beter, waarbij je dan ook nog de lay out ervan kan wijzigen naar een van de vele beschikbare schermachtergronden van het merk.

Keuze

Hoe kies je nu best jouw ideale smartwatch of activity tracker?

Zoals reeds aangegeven, is het aanbod aan smartwatches en activity trackers zeer uitgebreid en zijn de funtionaliteiten legio. Maar hoe kies je nu het model dat op je lijf (of pols) geschreven is? Op basis van je persoonlijke voorkeuren, kan je met onze productzoeker belanden bij een Apple Watch, een Samsung Galaxy Watch of bij andere populaire merken zoals Garmin, Fitbit of Xiaomi, om er maar enkele te noemen. Laat je leiden in je keuze op de overzichtspagina met alle smartwatches en activity trackers door aan de hand van de filters je selectie te maken van voor jou interessante modellen.

Geüpdatet op 1 februari 2024