Image Alt

Hoofdtelefoon kopen? Advies en tips voor jou.

Deel
banner casque

Hoofdtelefoon met draad

Voordelen

  • Werkt zonder batterijen of accu

  • Goedkoper dan de draadloze variant

Nadelen

  • Snoer kan in de knoop geraken

  • Niet handig om veel te bewegen

Een hoofdtelefoon met draad werkt zonder batterijen of accu waardoor je altijd kan genieten van jouw muziek zonder je zorgen te maken over de resterende batterijduur.

Draadloze koptelefoon

Zonder draad

Voordelen

  • Volledige bewegingsvrijheid

  • Geen snoer dat in de war kan raken

  • Handig om te sporten

Nadelen

  • Je moet de hoofdtelefoon of oortjes opladen

  • Duurder dan hoofdtelefoons en oortjes met draad

Controleer steeds de autonomie van een model om te weten hoe lang deze exact aan één stuk kan doorspelen. De meerderheid van de draadloze hoofdtelefoons werkt via Bluetooth. Hierbij kan je tot 10 meter van de bron muziek luisteren. Dit wordt het vaakst gebruikt in combinatie met een smartphone. Er zijn ook hoofdtelefoons met een zendstation. Deze worden vooral in combinatie met een tv gebruikt. Zo kan iemand van het gezin rustig tv kijken zonder de rest te storen. Het bereik is gemiddeld 100 meter.

Noise cancelling hoofdtelefoon

Geen omgevingsgeluiden met noise cancelling

Sommige hoofdtelefoons beschikken over noise cancelling. Hierbij wordt het storende omgevingsgeluid gedempt zodat er niets anders overblijft dan je muziek.

Hoofdtelefoons met noise cancelling zijn ideaal voor verschillende gelegenheden. Zo kan je rustig genieten van een bus of treinreis zonder storend lawaai. Alsook kan je ze gebruiken wanneer je volledige concentratie nodig hebt voor een bepaalde taak thuis of op het werk. Je hebt geen last meer van pratende mensen of andere omgevingsgeluiden.

Hoe werkt het? Hoofdtelefoons met noise cancelling hebben een kleine microfoon die het geluid in je omgeving meet en analyseert. Vervolgens creëert het een soort tegengeluid waardoor jij enkel nog je muziek hoort. Het geluid uit je omgeving wordt dus actief weggefilterd.

Technische specificaties

Gevoeligheid (dB)

Hoe hoger de gevoeligheid, uitgedrukt in decibels, hoe meer geluid de hoofdtelefoon kan produceren. Een hoofdtelefoon met een hoge gevoeligheid is vooral welkom als je een geluidsbron met een vrij lage uitgangsspanning gebruikt. Bij hetzelfde volume van je geluidsbron zal een hoofdtelefoon met hoge gevoeligheid toch meer geluid uit het apparaat krijgen dan een hoofdtelefoon met lage gevoeligheid.

Impedantie (Ω Ohm)

Impedantie betekent weerstand en wordt uitgedrukt in Ohm. Hoe hoger de weerstand is, hoe meer vermogen je geluidsbron moet leveren. Voor apparaten die op een batterij werken, zoals je smartphone, tablet of mp3-speler, kies je best een hoofdtelefoon met een lage impedantie (max. 50-60 Ohm). Bij een hogere impedantie zal het geluid vrij zacht blijven. Voor apparaten die werken op netstroom zal een hogere impedantie wel zorgen voor een beter geluid.

Frequentiebereik (Hz)

Het menselijk gehoor kan alleen geluid registreren tussen de 20 en 20.000 Hz. De meeste hoofdtelefoons hebben een frequentiebereik dat hiermee overeenkomt. Als een hoofdtelefoon een hoger frequentiebereik heeft dan hoor je niet meteen een verschil, maar het kan wel een invloed hebben op je omgevingsgevoel. Zo zal je bijvoorbeeld bij een live-album kunnen horen dat de gitaar meer van links komt.

Kies de perfecte hoofdtelefoon voor jouw activiteit

Gaming headset

Voor gaming en pc

Wil je op een comfortabele manier je favoriete games spelen of chatten met vrienden? Dan is een headset perfect voor jou. De headsets zijn handig om te gebruiken in combinatie met een computer of met je favoriete spelconsoles zoals Xbox of PlayStation.

Ontdek ons PC-headsets
TV headset

Voor TV

Met een draadloze hoofdtelefoon voor tv luister je op je eigen volume naar je favoriete programma's, series en films. Zo ben je anderen niet tot last met een hoog televisievolume. De draadloze hoofdtelefoons voor tv hebben een bereik van gemiddeld 100 meter.

Ontdek onze TV-koptelefoon
casque enfant

Voor kinderen

Door kinderen een eigen hoofdtelefoon te laten opzetten zorg je ervoor dat je zelf niet gestoord wordt door geluiden van tekenfilms of games. De hoofdtelefoons zijn steeds gemaakt met vrolijke designs en felle kleuren. Daarnaast zijn ze ook begrensd tot 85 decibel om gehoorschade te helpen voorkomen.

Ontdek onze koptelefoon voor kinderen
logo-hoofdtelefoons-sony

Bose

JBL

logo-hoofdtelefoons-jvc

Geüpdatet op 6 februari 2024