IPL
      IPL
      IPL

      Hoe werkt een IPL?

      In dit artikel wordt uitgelegd hoe een IPL epileerapparaat werkt en wat de verschillende fasen van de haarcyclus zijn. Ook wordt uitgelegd wie een IPL mag gebruiken en wat de gevaren zijn.
      Deel
      IPL

      Hoe werkt de haarcyclus?

      Om te begrijpen hoe IPL ontharingsapparaten werken, is het eerst en vooral interessant om de werking van de haarcyclus te bestuderen: De haargroeicyclus is verdeeld in 3 fasen.

      De eerste fase is de anagene fase. Tijdens deze fase dragen cellen van epidermale oorsprong, die zich in de bol bevinden, bij tot de haargroei. De haarvorming duurt gemiddeld tussen 1 en 3 maanden, afhankelijk van het huidtype en de haarzone. De anagene fase is de enige fase waarin de wortel geladen met melanine is, dat wil zeggen met de stof die hem in staat stelt laserlicht te absorberen.

      Vervolgens, tijdens de tweede fase, die de catagene fase wordt genoemd, is het haar niet langer in contact met de bol. Het stopt met groeien en de productie van melanine wordt gestopt.

      In de telogene fase tenslotte verschijnt een nieuwe haar die de vorige verdringt tot hij uitvalt. De lengte van de cyclus varieert naar gelang van het gebied.

      IPL

      Hoe werkt IPL?

      De IPL zendt licht door een flitssysteem dat de zwarte en bruine pigmenten van de huid, namelijk melanine, detecteert.

      Dit licht, dat door het haarpigment (melanine) wordt opgevangen, verandert in warmte, waardoor de klier die het haar produceert, verbrandt en vernietigd wordt.

      Gepulseerd licht zal alleen effectief tijdens deze eerste fase (anagene fase) zijn. Gelukkig voor ons zit 85% van ons haar in deze fase!

      Om al het haar te verwijderen zijn echter meerdere sessies nodig, aangezien het niet effectief zal zijn op de resterende 15% van het haar in fase 2 en 3.

      Het ideaal is om 1 of 2 dagen voor de sessie te scheren, zodat de wortels gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd. Te veel haren maken het epileren minder effectief omdat het kleurcontrast niet optimaal is. Te kort scheren is ook niet optimaal omdat de wortel herkenbaar moet blijven.

      IPL

      Is IPL gevaarlijk en wie mag het gebruiken?

      IPL-behandeling geeft weinig bijwerkingen omdat het doel subepidermisch is. IPL mag echter niet te dicht bij de ogen, op tatoeages, sproeten en moedervlekken worden gebruikt. Blootstelling aan natuurlijk of kunstmatig UV-licht voor en na de sessie moet ook worden voorkomen.

      Gekleurde huid bevat veel melanine en vereist daarom speciale voorzorgsmaatregelen. Het apparaat zou de huid kunnen verwarren met de haarpigmenten en daardoor verbranden. Voor een optimaal gebruik is het noodzakelijk het juiste intensiteitsniveau in te stellen volgens uw fenotype om elke vorm van verbranding te vermijden.

      De haren die het best reageren zijn donkere haren op een lichte huid, omdat het contrast optimaal is en men ze dus gemakkelijker kan identificeren. Witte, grijze, blonde of rode haren reageren niet op de behandeling omdat zij niet het gekleurde pigment (melanine) hebben dat het laserlicht kan aantrekken.

      Volg ons

      Ontdek onze socialemediakanalen

      Ontvang de strafste promoties en nieuwtjes in jouw mailbox

      Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

      Geüpdatet op 22 jun. 2022
      Stuur bericht