IPL

Wat is IPL ontharing?

In dit artikel wordt uitgelegd hoe een IPL epileerapparaat werkt en wat de verschillende fasen van de haarcyclus zijn. Ook wordt uitgelegd wie een IPL mag gebruiken en wat de gevaren zijn.

Deel
IPL

Hoe werkt de haarcyclus?

Om te begrijpen hoe IPL ontharingsapparaten werken, is het eerst en vooral interessant om de werking van de haarcyclus te bestuderen: De haargroeicyclus is verdeeld in 3 fasen.

  1. Anagene fase: In deze fase dragen epidermale cellen in de bol bij aan de haargroei, die 1 tot 3 maanden duurt, afhankelijk van huidtype en haarzone. De anagene fase is de enige waarin de wortel melanine bevat, waardoor deze laserlicht kan absorberen.

  2. Catagene fase: Tijdens deze fase is het haar niet langer in contact met de bol. Het stopt met groeien en de productie van melanine wordt gestopt.

  3. Telogene fase: Tenslotte verschijnt een nieuwe haar die de vorige verdringt tot hij uitvalt. De lengte van de cyclus varieert naar gelang van het gebied.

IPL

Hoe werkt IPL?

De IPL zendt licht door een flitssysteem dat de zwarte en bruine pigmenten van de huid, namelijk melanine, detecteert.

Dit licht, dat door het haarpigment (melanine) wordt opgevangen, verandert in warmte, waardoor de klier die het haar produceert, verbrandt en vernietigd wordt.

Gepulseerd licht zal alleen effectief tijdens deze eerste fase (anagene fase) zijn. Gelukkig voor ons zit 85% van ons haar in deze fase!

Om al het haar te verwijderen zijn echter meerdere sessies nodig, aangezien het niet effectief zal zijn op de resterende 15% van het haar in fase 2 en 3.

Het ideaal is om 1 of 2 dagen voor de sessie te scheren, zodat de wortels gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd. Te veel haren maken het epileren minder effectief omdat het kleurcontrast niet optimaal is. Te kort scheren is ook niet optimaal omdat de wortel herkenbaar moet blijven.

IPL

Is IPL gevaarlijk en wie mag het gebruiken?

  • IPL heeft weinig bijwerkingen omdat het subepidermisch werkt, maar mag niet nabij ogen, tatoeages, sproeten of moedervlekken worden gebruikt. Ook moet blootstelling aan UV-licht voor en na de sessie vermeden worden.

  • Gekleurde huid bevat veel melanine en vereist speciale zorg om verbranding te voorkomen. Het juiste intensiteitsniveau moet worden ingesteld op basis van het fenotype om dit te vermijden.

  • Donkere haren op een lichte huid reageren het best, doordat het contrast optimaal is. Witte, grijze, blonde en rode haren reageren niet, omdat ze geen melanine bevatten om het laserlicht aan te trekken.

SDA-Philips-Ontharing-32

Wat is het verschil tussen laser en IPL ontharing?

Laser gebruikt één specifieke lichtgolflengte, dit zorgt voor een gerichte behandeling van het pigment in de haren.
IPL gebruikt een breed spectrum van lichtgolflengtes, wat het minder specifiek maakt dan laser.

Laser dringt dieper door in de huid en is daardoor effectiever.
IPL heeft een minder diepe werking, waardoor het minder geschikt is voor dikker of dieper gelegen haar.

Laser kan nauwkeuriger werken op kleinere gebieden door de specifieke golflengte.
IPL is vaak geschikt voor grotere oppervlakken, zoals benen of rug.

Laser wordt vaak als effectiever beschouwd voor langdurige ontharing, vooral bij donkere haarkleur op een lichte huid.
IPL kan ook effectief zijn, maar de resultaten zijn meestal minder langdurig en kunnen variëren afhankelijk van het huid- en haartype.

Geüpdatet op 5 maart 2025