Adviespagina-strijkijzer-banner
Adviespagina-strijkijzer-banner
Adviespagina-strijkijzer-banner

Welk soort strijkijzer past het best bij jou?

Op zoek naar een strijkijzer? Wij helpen je graag op weg. De verschillende soorten en termen worden op deze pagina kort en helder uitgelegd. Zo kies jij het model dat perfect bij jou past. Wil je nog persoonlijker advies? Loop dan gerust eens binnen in één van onze 75 winkels.
Deel
SDA-HC-kledingstomer-img

Kledingstomer

Kledingstomers zijn regelmatig te zien in kledingwinkels. Deze handige apparaten om kledij snel en eenvoudig weer kreukvrij te krijgen, worden de dag van vandaag ook vaak in een thuisomgeving gebruikt. Ga je een avondje uit maar komen je kleren weer verkreukeld uit de kast? Of ben je op reis en is alles door elkaar gaan liggen in de valies? Staande of draagbare kledingsstomers zijn dan de ideale oplossing om snel je kledij te ontdoen van nare geurtjes en/of kreuken.

Ontdek hier al onze kledingstomers!
SDA-strijkijzer-adviespagina-3

Stoomgenerator

Stoomgenerators zijn strijkijzers met een extern waterreservoir. Hierbij kan je niet zoals bij de klassieke stoomstrijkijzers het water in de machine zelf doen, maar gaat het in een apart reservoir. De strijkijzers bij stoomgenerators zijn enorm licht omdat het water zich niet in het toestel bevind maar in het reservoir. Stoomgenerators zijn over het algemeen ook veel krachtiger waardoor strijken vaak een stuk vlotter verloopt.

Ontdek hier al onze stoomgeneratoren!
SDA-strijkijzer-adviespagina-5

Strijkijzer XL - reservoir

Het grote verschil tussen een stoomgenerator en een strijkijzer XL- reservoir is dat het water hier niet in het reservoir wordt opgewarmd maar in het strijkijzer zelf. Hierdoor zal de draad van het toestel nooit warm worden maar zijn de strijkijzers zelf weer iets groter en zwaarder. Verder zijn deze toestellen praktisch hetzelfde als de stoomgenerators. Deze toestellen zijn een kruising tussen gewone strijkijzers en stoomstrijkijzers.

Ontdek hier al onze strijkijzers XL!
SDA-strijkijzer-adviespagina-1

Stoomstrijkijzers

Een stoomstrijkijzer is het klassieke strijkijzer maar met stoomfunctie. Deze toestellen zijn ideaal voor wie minder grote hoeveelheden moet strijken, waarbij het budget beperkt is of waarbij er niet veel plaats is voor opbergruimte. Bij een stoomstrijkijzer doe je het water in het toestel zelf waardoor dit wel wat zwaarder kan worden. Aan de andere kant; omdat het water niet in een apart reservoir zit, heeft het minder lang nodig om op te warmen.

Ontdek hier al onze stoomstrijkijzers!
SDA-strijkijzer-actieve-plank

Actieve plank

Een alles-in-één strijksysteem bestaat uit een strijkijzer, een stoomapparaat en een actieve werkplank. Deze laatste is uitgerust met een blaas- en afzuigsysteem. De eerste legt het kledingstuk op de tafel, rekt het uit en creëert een luchtkussen, waardoor kreuken worden voorkomen. De tweede daarentegen maakt het mogelijk de stof plat te strijken, waardoor het strijken van de hardnekkigste kreuken wordt vergemakkelijkt.

Ontdek hier al onze actieve planken!

Mogelijke functies van een strijkijzer

Stoomdruk

Hoe hoger de stoomdruk, hoe gemakkelijker de kreukels uit je kledij verdwijnen. Hierdoor zal je wel wat meer water verbruiken. Bij een stoomgenerator wordt de stoomdruk in het extern reservoir opgebouwd. Bij de strijkijzers met XL reservoir is dit in het strijkijzer zelf waardoor het stoomsnoer altijd koud blijft.

Ontkalken

Ontkalken kan op verschillende manieren. De eerste manier is de ontkalkingsknop. Hierbij kan je een knop indrukken en moet je de kalk er boven de gootsteen uitschudden. De tweede manier is het anti-kalkstaafje. Dit staafje trekt de kalk uit het water aan. Het reinigen doe je door het regematig spoelen of het laten weken in azijn of citroen. De laatste manier zijn patronen, deze verzachten het leidingswater. Om de zoveel tijd dienen deze dan vervangen te worden.

Inhoud reservoir

Hoe meer je strijkt, hoe groter je reservoir best kan zijn. Zo moet je niet om het kwartier water gaan bijvullen en kan je blijven strijken tot alles gedaan is. Kijk ook zeker naar de openingen van het reservoir. Is het gemakkelijk op te vullen of heb je liever éen dat je uit je apparaat kan klikken en zo kan meenemen naar de kraan?

Strijkzool

De vorm van de strijkzool is heel belangrijk voor de prestaties. Beter een breed oppervlakte en de punt moet spits en vlak zijn. Hierdoor kan je gemakkelijker onder knoopjes en parels strijken. Ook het materiaal is belangrijk. Strijkzolen kunnen met diverse materialen worden gemaakt. Keramisch, Anodilium, Roestvrijstaal, Cerlon...

Vermogen

Het vermogen van een strijkijzer is bepalend voor de opwarmtijd. Een strijkijzer met een hoger vermogen zal sneller op zijn heetste stand staan. Over het algemeen, verbruikt een stoomgenerator meer dan een strijkijzer. Maar omdat je met een stoomgenerator veel sneller kan strijken is deze wel zuiniger.

Verticaal stomen

Met verticaal stomen kan je hangende kledij of bijvoorbeeld gordijnen stomen. Dit is zeker handig als je kledij hebt waarvan de stof vrij kwetsbaar is. Zie ook dat je het toestel gemakkelijk kan opbergen. Kan je de draad wegsteken? Kan je het strijkijzer op een gemakkelijke manier vastzetten?

Sproeifunctie en druppelstop

De sproeifunctie dient voor het natsproeien van je was om hardnekkige kreukels weg te werken of een verkeerd ingestreken kreukel los te krijgen. Een andere handige tool is de druppelstop. Dit voorkomt dat er natte plekken op het strijkgoed komen.

Snoer

Sommige recentere modellen hebben geen snoer meer en werken via een oplaadsysteem. Als je een apparaat wilt met snoer kan je best goed kijken naar de flexibiliteit ervan. Beweegt het goed mee? Is het lang genoeg? Zit het op een goede plaats waardoor het niet in de weg gaat zitten tijdens het strijken?...

SDA-strijkijzer-planche

Strijkplanken en strijkhoezen

Groote en hoogte van werkoppervlak:
Hoe groter en breder je werkoppervlak, hoe gemakkelijker het strijken zal gaan. Maak dat je zeker je plank kan verstellen in hoogte. Zo kan je kiezen waar en hoe je wilt strijken.

Strijkplankhoes:
Regelmatig eens van strijkplankhoes wisselen is goed voor je strijkplank en je manier van strijken. Zorg ervoor dat je zeker een strakke hoes kiest met een goede stoomverdeling. Zo worden de hoes en de plank niet direct helemaal doorweekt (bv. Brabantia PerfectFlow).

Bescherming van de vloer:
Zorg dat je bescherming op de tippen van de poten hebt zitten zodat ze zeker je vloer niet beschadigen.

Opzetstuk:
Als je een stoomgenerator hebt, kan je best kiezen voor een stevig en groot opzetstuk. Hierdoor moet je de machine niet op de plank zelf zetten en heb je meer plaats om te strijken.

Volg ons

Ontdek onze socialemediakanalen

Ontvang de strafste promoties en nieuwtjes in jouw mailbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Geüpdatet op 26 okt. 2023
  • Krëfel NV - Steenstraat 44 - Industriezone 4 "T Sas", 1851 Humbeek, België
  • BTW BE 0400.673.544
  • Copyright 2023

Inloggen

Welkom bij Krëfel

Vul je gegevens in en ga verder

Nog geen account? Registreer

Wachtwoord vergeten?

of