SDA-HC-Ironing-Descaling-Banner-fr
   SDA-HC-Ironing-Descaling-Banner-fr
   SDA-HC-Ironing-Descaling-Banner-fr

   Hoe ontkalk je een strijkijzer of stoomgenerator?

   Kalkaanslag! Het is de vijand van ieder toestel. Ook strijkijzers en stoomgeneratoren ondervinden hier last van. Om dit echter te voorkomen, beschikken de meeste toestellen over een ontkalksysteem (reinigingsprogramma, kalkcollector...). We vergelijken deze verschillende systemen met elkaar en geven jou nog enkele nuttige tips om kalkaanslag te voorkomen.
   cms_share

   Verschillende ontkalksystemen

   ontkalken-stoomgenerator-reinigingsprogramma

   Reinigingsprogramma

   Een strijkijzer of stoomgenerator met een reinigingsprogramma voorkomt automatisch kalkaanslag. Wanneer je een herinnering krijgt om te ontkalken, moet je enkel het reiningsprogramma opstarten. Wat je op regelmatige basis wel moet doen is het reservoir met het kalkwater ledigen. Zo blijft je strijkijzer of stoomgenerator altijd tiptop in orde.

   ontkalken-stoomgenerator-kalkcartridge

   Antikalkfilter

   Sommige stoomgeneratoren of strijkijzers werken met een antikalkfilter of -cartridge. Hierbij wordt de kalk uit het water gefilterd alvorens dit in het strijkijzer komt. Zo wordt kalkaanslag vermeden en gaat je toestel langer mee. De levensduur van deze filters en cartridges hangt af van de hardheid van je water en het aantal uren dat je strijkt. Gemiddeld gezien vervang je ze best om de 3 maanden.

   ontkalken-stoomgenerator-kalkcollector

   Kalkcollector

   Verschillende merken werken met een kalkcollector. Bij dit systeem worden de kalkdeeltjes opgevangen in een bakje of staafje dat je gemakkelijk kan legen. Om de prestaties van je strijkijzer of stoomgenerator te behouden, maak je dit best geregeld schoon. Dit doe je door de kalkresten weg te gooien en het staafje of bakje af te spoelen onder de kraan.

   ontkalken-strijkijzer-handmatig

   Handmatig programma

   Het handmatig reinigen van je stoomgenerator of strijkijzer, komt bijna niet meer voor. De meeste modellen beschikken vandaag de dag oftewel over een reinigingsprogramma, kalkcollector of antikalk-cartridge. Er zijn nog enkele modellen waarbij je op handmatige basis enkele stappen moet doorlopen om de kalk te kunnen verwijderen.

   Tips om kalkaanslag te voorkomen

   ontkalken-strijkijzer-gefilterd-water

   Gebruik gefilterd water

   Voorkomen is beter dan genezen. Daarom kan je de kalk al uit je water filteren voor je dit in het waterreservoir van je strijkijzer of stoomgenerator doet. Dit kan vooral handig zijn als je in een gebied woont met een hoge waterhardheid.

   ontkalken-stoomgenerator-stoomgaten

   Reinig de stoomgaten

   Wanneer de stoomgaten van je strijkijzer verstopt geraken, kan kalkaanslag ontstaan. Om dit te voorkomen, kan je best de strijkzool om de x aantal strijkbeurten reinigen. Zo kunnen pluisjes of stofdeeltjes de stoomgaten niet verstoppen en blijft je strijkijzer optimaal presteren.

   ontkalken-strijkijzer-temperatuur

   Strijk op de juiste temperatuur

   Kies de juiste temperatuur bij het strijken van je kleding. Wanneer je een te hoge temperatuur instelt, kan het gebeuren dat kleine stofdeeltjes aan je strijkzool blijven plakken. Deze kunnen dan weer de stoomgaten blokkeren of de strijkzool beschadigen.

   ontkalken-stoomgenerator-legen-waterreservoir

   Maak telkens het reservoir leeg

   Het ledigen van het waterreservoir na elke strijkbeurt helpt ook bij het voorkomen van kalkafzetting. Wanneer je je strijkijzer of stoomgenerator opbergt met nog water in het reservoir, kan er kalkaanslag ontstaand. Dit komt doordat het stilstaande water langzaam verdampt.

   Volg ons

   Ontdek onze socialemediakanalen

   Ontvang de strafste promoties en nieuwtjes in jouw mailbox

   Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

   cms_updated_on_copy
   • Krëfel NV - Steenstraat 44 - Industriezone 4 "T Sas", 1851 Humbeek, België
   • BTW BE 0400.673.544
   • Copyright 2023

   Inloggen

   Welkom bij Krëfel

   Vul je gegevens in en ga verder

   Nog geen account? Registreer

   Wachtwoord vergeten?

   of