SDA-HC-Ironing-Descaling-Banner-fr
SDA-HC-Ironing-Descaling-Banner-fr
SDA-HC-Ironing-Descaling-Banner-fr

Hoe onderhoud je een strijkijzer of stoomgenerator?

Kalkaanslag! Het is de vijand van ieder toestel. Ook strijkijzers en stoomgeneratoren ondervinden hier last van. Om dit echter te voorkomen, beschikken de meeste toestellen over een ontkalksysteem (reinigingsprogramma, kalkcollector...). We vergelijken deze verschillende systemen met elkaar en geven jou nog enkele nuttige tips om kalkaanslag te voorkomen.
Deel

Hoe onderhoud en gebruik je je stoomgenerator

Verschillende ontkalksystemen

ontkalken-stoomgenerator-reinigingsprogramma

Reinigingsprogramma

Een strijkijzer of stoomgenerator met een reinigingsprogramma voorkomt automatisch kalkaanslag. Wanneer je een herinnering krijgt om te ontkalken, moet je enkel het reiningsprogramma opstarten. Wat je op regelmatige basis wel moet doen is het reservoir met het kalkwater ledigen. Zo blijft je strijkijzer of stoomgenerator altijd tiptop in orde.

ontkalken-stoomgenerator-kalkcartridge

Antikalkfilter

Sommige stoomgeneratoren of strijkijzers werken met een antikalkfilter of -cartridge. Hierbij wordt de kalk uit het water gefilterd alvorens dit in het strijkijzer komt. Zo wordt kalkaanslag vermeden en gaat je toestel langer mee. De levensduur van deze filters en cartridges hangt af van de hardheid van je water en het aantal uren dat je strijkt. Gemiddeld gezien vervang je ze best om de 3 maanden.

ontkalken-stoomgenerator-kalkcollector

Kalkcollector

Verschillende merken werken met een kalkcollector. Bij dit systeem worden de kalkdeeltjes opgevangen in een bakje of staafje dat je gemakkelijk kan legen. Om de prestaties van je strijkijzer of stoomgenerator te behouden, maak je dit best geregeld schoon. Dit doe je door de kalkresten weg te gooien en het staafje of bakje af te spoelen onder de kraan.

ontkalken-strijkijzer-handmatig

Handmatig programma

Het handmatig reinigen van je stoomgenerator of strijkijzer, komt bijna niet meer voor. De meeste modellen beschikken vandaag de dag oftewel over een reinigingsprogramma, kalkcollector of antikalk-cartridge. Er zijn nog enkele modellen waarbij je op handmatige basis enkele stappen moet doorlopen om de kalk te kunnen verwijderen.

Tips om kalkaanslag te voorkomen

watertank

Gebruik gefilterd water

Gebruik de juiste mix van water om de levensduur van je strijkijzer te verlengen: 50% leidingwater en 50% gedemineraliseerd water.

ontkalken-stoomgenerator-stoomgaten

Reinig de stoomgaten

Wanneer de stoomgaten van je strijkijzer verstopt geraken, kan kalkaanslag ontstaan. Om dit te voorkomen, kan je best de strijkzool om de x aantal strijkbeurten reinigen. Zo kunnen pluisjes of stofdeeltjes de stoomgaten niet verstoppen en blijft je strijkijzer optimaal presteren.

ontkalken-strijkijzer-temperatuur

Strijk op de juiste temperatuur

Kies de juiste temperatuur bij het strijken van je kleding. Wanneer je een te hoge temperatuur instelt, kan het gebeuren dat kleine stofdeeltjes aan je strijkzool blijven plakken. Deze kunnen dan weer de stoomgaten blokkeren of de strijkzool beschadigen.

ontkalken-stoomgenerator-legen-waterreservoir

Maak telkens het reservoir leeg

Het ledigen van het waterreservoir na elke strijkbeurt helpt ook bij het voorkomen van kalkafzetting. Wanneer je je strijkijzer of stoomgenerator opbergt met nog water in het reservoir, kan er kalkaanslag ontstaand. Dit komt doordat het stilstaande water langzaam verdampt.

Geüpdatet op 19 februari 2024