een wasmachine
een wasmachine
een wasmachine

Hoe kies ik een gebruiksvriendelijke wasmachine?

Herken je de situatie waarbij je partner of kinderen thuis komen en nog een kledingstuk hebben dat in de was kan, maar je wascyclus staat al aan? Of wil je je was laten starten vanop het werk, zodat alles klaar is wanneer je thuiskomt? Dit is allemaal mogelijk! Ontdek in onderstaand artikel welke functies jou het wassen nog gemakkelijker maken.
Deel

Aangenamer wassen

Een stille wasmachine

Geniet van de stilte

Een wasmachine dat dichtbij de leefruimte staat en door het geluid nogal stoort, is niet altijd even gezellig. Of misschien irriteert het geluid van de machine wanneer ze ‘s nachts opstaat. Daarom kan je kiezen voor een stille wasmachine, ééntje dat bijvoorbeeld een inductiemotor heeft.

 • Inductiemotoren produceren sowieso al minder geluid dan standaardmotoren en dragen meer zorg voor je kledij

 • Daarnaast produceren stille wasmachines doorgaans een geluid van slechts 47-51 dB tijdens een wascyclus

 • Tijdens het centrifugeren ligt dit hoger, tussen de 70 – 75 dB

Ontdek meer
Whirlpool Washing SteamRefresh

Automatische dosering

Een goede dosering van wasmiddel is belangrijk. Niet alleen voor kledij, maar ook voor jezelf. Een overdosering van wasmiddel kan namelijk vlekken op je kledij, huidirritaties en allergieën veroorzaken. Als je daarentegen te weinig wasmiddel gebruikt, moet je mogelijks jouw kleren meermaals wassen om ze echt schoon krijgen. Het verwijdert mogelijks niet alle vlekken en het kan leiden tot onaangename geurtjes. Een wasmachine met automatische dosering gaat je machine:

 • Automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegen aan de hand van het meten van de vervuilingsgraad van je kleren en de hoeveelheid belading.

 • Vermijden dat je extra water verbruikt om het overtollige wasmiddel uit de kleren te spoelen.

 • De kosten van je wasmiddel verminderen door nooit teveel te verbruiken.

Ontdek meer
een wasmachine met stoomfunctie

Minder strijkwerk

Stoomprogramma's zorgen voor minder strijkwerk, verwijderen allergieën en zorgen voor geen onaangename geurtjes.

 • Door stoom en zachte trommelbewegingen ontstaat er perfecte luchtcirculatie. Er zullen minder kreuken in je kledij zitten, waardoor je minder lang zal moeten strijken.

 • Een wasmachine met stoom verwijdert veel bacteriën en allergenen die in je kledij zitten. 

 • Geen extra cyclus voor frisheid, dus geen onnodig verbruik van water en energie.

Ontdek meer
Wasmachine start stop

Voeg items toe na de start

Simpelweg je wascyclus niet hoeven te onderbreken of opnieuw te starten om nog iets extra toe te voegen? Dat kan! Verschillende merken bieden je de mogelijkheid tussentijds was toe te voegen. Want geef toe, hoe vaak ontdek je nog een kledingstuk dat al in de was mocht, maar heb je net je cyclus aangezet?

Veiligheid

De trommel van een wasmachine

Meer dan zomaar een trommel

Een trommel kan heel verschillend zijn. Neem nu het type trommel. Er is de klassieke trommel, maar ook de kledingbeschermende trommel. Wat is het verschil? De kledingbeschermende trommels hebben vaak een honinggraatstructuur:

 • Zo ontstaat er minder harde wrijving tussen de trommel en je kledij.

 • De kleuren van kledij vergaan ook minder snel.

 • Het draagt extra zorg voor delicate stoffen zoals wol.

 • De levensduur van je kledij neemt dus toe door een zachtere, speciale wandstructuur.

Aquastop

Voorkom wateroverlast

Waterbeveiliging is natuurlijk ook van belang. Sommige toestellen beveiligen je door een lekbeveiliging. Indien er dan een lek ontstaat aan het toestel zelf, beschermt het je dus tegen waterschade. Het beschermt je echter niet als er een lek is aan de waterslang zelf. Daarvoor heb je de extra beveiliging aquastop.

 • Een aquastop of waterslot is een beveiliging waarbij de watertoevoer naar jouw wasmachine afgesloten wordt als er een lekkage gedetecteerd wordt aan je slang en/of machine

 • Geen extra paniek dus als je op een appartement woont of je wasmachine op een verdieping staat en het toestel lekt

 • Aquastop behoedt je voor veel waterverlies en problemen als er een lek ontstaat

Trommelreiniging

Trommelreiniging

Wasmiddelresten en vetten lossen vaak niet volledig op in je wasmachine, waardoor deze achterblijven in de machine. Bacteriën kunnen zich hierdoor eenvoudig nestelen in jouw trommel, wat voor vervelende vlekken en nare geurtjes kan zorgen.

Kies voor een wasmachine dat is uitgerust met een automatisch trommelreinigingsprogramma en laat dit programma één keer per maand draaien. Zo krijg je een schone trommel en komt er propere kleding bij elke wasbeurt fris uit de machine.

Schuimvorming in wasmachine

Geen overdosis aan schuim

Een toestel met schuimdetectie laat weten wanneer er schuim gevormd wordt door overdosering van wasmiddel. Dat laatste wil je natuurlijk niet voor je kleren, dus is zo’n schuimdetectie al een enorme hulp. Vaak gaat de wasmachine het wasprogramma dan aanpassen door een verlaging van het aantal toeren en een extra spoelfase.

Slimme wasmachines

Wasmachine opzetten

Stel je was uit

Had je graag nog snel een wasje ingestoken, maar ga je niet thuis zijn om hem uit te halen? Wasmachines met tijduitstel bieden jou dé oplossing. Dankzij start- of eindtijduitstel zal je kunnen bepalen wanneer je wasmachine zijn programma zal starten of eindigen. Dit kan met een uitstel tussen 1u tot 24u.

Een wasmachine

Laat je wasmachine denken voor jou

Wil je nog een stapje verder gaan? Ga dan voor een wasmachine met automatische beladingsherkenning. Deze wasmachines denken voor jou. Ze schatten in:

 • Hoeveel water er gebruikt moet worden naargelang de belading.

 • Hoelang je wascyclus moet duren.

 • De gewenste temperatuur (naargelang het model).

Het instellen van een programma op een wasmachine

Bereken het verbruik

Wil je nog een stapje verder gaan? Ga dan voor een wasmachine met ecoprognose. Deze wasmachines denken voor jou. Ze schatten de hoeveelheid water- en energieverbruik in net voor de start van het programma.

een wasmachine met connectiviteit

Connecteer met je toestel

En het laatste extraatje, dat is de bediening van je wasmachine met de smartphone. Of dus een connected wasmachine. Sommige connected toestellen werken op basis van WiFi-connectie, waardoor je thuis vanuit je zetel kan zien wanneer de cyclus nu net gedaan is en je niet telkens hoeft te gaan kijken.

Maar sommige toestellen gaan verder. Ben je op het werk en wil je de wasmachine aanzetten zodat alles klaar is wanneer je terug thuis komt? Of ‘s morgens net nog iets in de trommel kunnen gooien, maar geen tijd om de machine op te starten? Dan kan je met vele connected wasmachines je cyclus laten starten of eindigen wanneer je maar wil. Vaak zijn er in de app zelfs mogelijkheden om aan te geven welke soort was het is, waardoor:

 • De app je het gewenste programma voorstelt.

 • Tips geeft wat je nog mag toevoegen of wat zeker niet.

Geüpdatet op 22 jun. 2022