Banner-Ironing-Guide

Strijkijzer gids

Wil je advies over perfect strijken binnen handbereik? Gebruik onze strijkgids als een handig spiekbriefje terwijl je strijkt. In deze online gids vind je niet alleen een overzicht van de verschillende strijkijzers op de markt, maar ook advies over hoe je een onberispelijk resultaat kunt bereiken, zonder de minste kreuk. Je vindt de basisregels voor onderhoud en eenvoudige tips om sneller te strijken. Een onmisbaar naslagwerk voor zowel beginners als perfectionisten!

Deel

Welke stoomgenerator past bij mij?

Ironing

Een strijkijzer kopen?

Het ene strijkijzer is het andere niet, wat het zoeken naar een nieuw apparaat er niet gemakkelijker op maakt. Waar moet je op letten voor optimaal strijkcomfort? En wat zijn de belangrijkste kenmerken van een strijkijzer? Deze koopgids helpt je op weg!

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: hoeveel wasgoed moet je elke week strijken? Als dat redelijk is, is een conventioneel stoomstrijkijzer voldoende. Heb je minstens één volle was per week te strijken? Overweeg dan een krachtig stoomstrijkijzer. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, moet je nog een aantal dingen overwegen.
om rekening mee te houden. Hier is een overzicht...

Steam

Stoomkracht

Stoomgenerators hebben een hoger stoomvermogen dan eenvoudige stoomstrijkijzers. Het vermogen van het apparaat hangt met name af van de hoeveelheid stoom die het produceert (uitgedrukt in g/min.) en de druk waarmee het de stoom uitdrijft (uitgedrukt in bar). Hoe hoger deze twee eenheden zijn, hoe krachtiger de gegenereerde stoom en hoe gemakkelijker het is om kreukels uit kleding te verwijderen.

Watertank

Waterreservoir

Hoe kleiner het reservoir, hoe vaker je moet bijvullen tijdens lange strijksessies. Bijna alle stoomstrijkijzers kunnen tijdens het gebruik worden bijgevuld. Om het nog makkelijker te maken, kies je voor een stoomstrijkijzer met een afneembaar reservoir. Zo kun je het water (50% kraantjeswater, 50% gedemineraliseerd water) rechtstreeks in het reservoir laten lopen. Zo praktisch!

Anti-Calc

Anti-kalksysteem

Kalk is de grootste vijand van je strijkijzer. Komt er hard water uit je kraan? Kies dan voor een stoomstrijkijzer met een ingebouwd antikalksysteem: een staafje, een kalkvanger, een antikalkpatroon, enz. Wil je het onderhoud tot een strikt minimum beperken? Gebruik gewoon het juiste water om de levensduur van je toestel te verlengen.

On/Off

Automatische stop

Laat je je strijkijzer soms aanstaan als de telefoon gaat of als je kind huilt? Een automatisch uitschakelend model is de veiligste en meest energiezuinige optie. Je apparaat stopt automatisch, meestal na 8 minuten inactiviteit in de verticale stand en 30 seconden in de horizontale stand (op de strijkzool).

strijkijzerzool

Strijkijzerzool

De strijkzool is de basis van je strijkijzer. Controleer dus zeker de kwaliteit van het materiaal en de glijding. Bij Calor strijkijzers is de zool vaak voorzien van de Durilium Autoclean actieve coating. Deze houdt het oppervlak schoon en zorgt ervoor dat de strijkzool altijd soepel glijdt. Op zoek naar perfectie? Kies dan voor een strijkzool met een precisietip. Je kunt dan makkelijker bij delicate plekken zoals kragen, knopen en zakken. De rest van de strijkzool moet breed genoeg zijn om een groot stuk stof in één keer te strijken.

Temperature

Temperatuur

Regel je graag zelf de temperatuur van je strijkijzer terwijl je strijkt? Ga dan op zoek naar apparaten waarbij je de temperatuur handmatig kunt instellen. Over het algemeen past de stoom zich automatisch aan aan de temperatuur die je instelt. Zo niet, dan kun je de stoom apart instellen. Een functie die strijktovenaars zal aanspreken!

Als je de temperatuur niet wilt aanpassen, kies dan voor een strijkijzer zonder handmatige temperatuurinstelling, zoals het Smart Protect stoomstrijkijzer. Op zoek naar een stoomstrijkijzer? Dan is het Effectis assortiment misschien iets voor jou. Bij deze apparaten is de combinatie van temperatuur en stoom vooraf ingesteld. Je hoeft het alleen maar aan te zetten en het strijkijzer doet de rest, zonder risico dat je kleren verbranden.

Handle

Handvat

Een goede grip is essentieel voor lange strijksessies. Pak je favoriete model en beoordeel de ergonomische kwaliteiten.

price-Krëfel

Prijs

Last but not least: de prijs. Als je budget het niet toelaat, of als je gewoon geen zin hebt om een fortuin uit te geven aan een strijkijzer, neem dan genoegen met een strijkijzer. Er zijn kwaliteitsmodellen verkrijgbaar voor minder dan €100. Stoomgenerators kosten daarentegen meer. Maar misschien vind je het niet erg om je hand in je portemonnee te steken voor sneller, kreukvrij strijken ...

Watt

Vermogen

Het vermogen van een strijkijzer is bepalend voor de opwarmtijd. Een strijkijzer met een hoger vermogen zal sneller op zijn heetste stand staan. Over het algemeen, verbruikt een stoomgenerator meer dan een strijkijzer. Maar omdat je met een stoomgenerator veel sneller kan strijken is deze wel zuiniger.

Vertical-steam

Verticaal stomen

Met verticaal stomen kan je hangende kledij of bijvoorbeeld gordijnen stomen. Dit is zeker handig als je kledij hebt waarvan de stof vrij kwetsbaar is. Zie ook dat je het toestel gemakkelijk kan opbergen. Kan je de draad wegsteken? Kan je het strijkijzer op een gemakkelijke manier vastzetten?

Spray

Sproeifunctie en druppelstop

De sproeifunctie dient voor het natsproeien van je was om hardnekkige kreukels weg te werken of een verkeerd ingestreken kreukel los te krijgen. Een andere handige tool is de druppelstop. Dit voorkomt dat er natte plekken op het strijkgoed komen.

21006846 11

Snoer

Sommige recentere modellen hebben geen snoer meer en werken via een oplaadsysteem. Als je een apparaat wilt met snoer kan je best goed kijken naar de flexibiliteit ervan. Beweegt het goed mee? Is het lang genoeg? Zit het op een goede plaats waardoor het niet in de weg gaat zitten tijdens het strijken?...

Ironing-Clothes

5 tips om te doen en te vermijden als strijken

Strijken is voor sommige mensen een echte klus, terwijl anderen met hun ogen dicht strijken. Maar wat is de beste strijktechniek? Wat moet je doen en vooral wat moet je vermijden om onberispelijke resultaten te krijgen? Hier zijn een paar aanbevelingen: je hoeft ze alleen maar op te volgen...

watertank

TE DOEN

  • Begin met strijken als de kleren nog een beetje vochtig zijn. Dan strijk je makkelijker, zonder al te veel moeite.

  • Gebruik de juiste mix van water om de levensduur van je strijkijzer te verlengen: 50% leidingwater en 50% gedemineraliseerd water.

  • Heb je een stoomstrijkijzer? Gebruik afwisselend stoom. Bevochtig en strijk de stofvezels glad met de stoomfunctie en neem daarna de tijd om ze te drogen zonder stoom toe te voegen. Te veel stoom veroorzaakt condensatie onder de strijkplank. Bovendien zullen je kleren opnieuw kreuken wanneer je ze opbergt in je kleerkast.

  • Strijk glansgevoelige stoffen binnenstebuiten. En druk niet te hard op je strijkijzer: het is de stoom die het meeste werk doet, niet je biceps. Om glimmende kleding absoluut te vermijden, kun je het beste een kledingstomer gebruiken.

  • Klaar met strijken? Leeg het waterreservoir van het stoomstrijkijzer of strijkstation om te voorkomen dat kleine restjes de gaatjes in de strijkzool verstoppen. Als je weet dat je het strijkijzer langer dan twee weken niet zult gebruiken, kun je het het beste op een donkere plek opbergen.

smoothing-clothes

TE VERMIJDEN

  • Heb je een waterontharder? Gebruik dit water nooit in je stoomstrijkijzer. Gebruik ook geen geparfumeerd water, regenwater, flessenwater of water uit de droogtrommel: ze kunnen je strijkijzer beschadigen en bruine vlekken achterlaten.

  • Plaats je strijkijzer nooit direct op een T-shirt met opdruk, omdat de opdruk aan het strijkijzer kan blijven plakken. Draai je T-shirt binnenstebuiten of leg een handdoek of zakdoek over de print als je gaat strijken.

  • Strijk niet over plastic knopen of ritsen. Vermijd ook metalen voorwerpen: die kunnen de zool (de onderkant) van je strijkijzer beschadigen.

  • Gebruik spaarzaam stoom. Hoe meer stoom je toevoegt, hoe sneller de temperatuur van het strijkijzer daalt en hoe groter het risico op vochtige vlekken op de plank en de vloer.

  • Heb je een stoomstrijkijzer? Bewaar het dan niet plat (op de strijkzool), maar rechtop, d.w.z. op de voet of de hiel.

SDA-strijkijzer-planche

Strijkplanken en strijkhoezen

Groote en hoogte van werkoppervlak:
Hoe groter en breder je werkoppervlak, hoe gemakkelijker het strijken zal gaan. Maak dat je zeker je plank kan verstellen in hoogte. Zo kan je kiezen waar en hoe je wilt strijken.

Strijkplankhoes:
Regelmatig eens van strijkplankhoes wisselen is goed voor je strijkplank en je manier van strijken. Zorg ervoor dat je zeker een strakke hoes kiest met een goede stoomverdeling. Zo worden de hoes en de plank niet direct helemaal doorweekt (bv. Brabantia PerfectFlow).

Bescherming van de vloer:
Zorg dat je bescherming op de tippen van de poten hebt zitten zodat ze zeker je vloer niet beschadigen.

Opzetstuk:
Als je een stoomgenerator hebt, kan je best kiezen voor een stevig en groot opzetstuk. Hierdoor moet je de machine niet op de plank zelf zetten en heb je meer plaats om te strijken.

Geüpdatet op 8 januari 2025