vrouw achter computer

Hoe versterk ik mijn wifi signaal?

Heb jij wel eens last van een zwak wifi-signaal? Zijn er bepaalde plekken in je huis waar je internetsnelheid niet optimaal is? Hier leer je wat de oorzaken hiervan zijn en hoe je je wifi kan versterken. Zodat jij thuis terug kan genieten van een stabiele internetverbinding!

Deel
videocall-meeting-conference-angry-annoy-with-low-2021-10-21-03-46-38-utc

Een stabiele internetverbinding is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Streamen, gamen en thuiswerken zorgen er bijvoorbeeld voor dat een stabiele verbinding geen overbodige luxe meer is maar eerder een broodnodige realiteit. Ook zijn er steeds meer plekken waar je een stabiel wifi signaal wil, denk maar aan je tuinhuis, tuin, garage of zelfs het kleinste kamertje van je woning. 😉

Toch komt het vaak voor dat mensen last hebben van een zwak (of zelfs geen) signaal op bepaalde plekken in hun huis. Hierdoor is het vaak nodig om je wifi signaal te versterken zodat je deze vervelende situatie niet meer voor hebt in de toekomst.

Video: Hoe versterk je je wifi signaal?

modem-gd8526f693 1920

Wat is de oorzaak van een zwak wifi signaal?

Afstand

Een wifi signaal is een communicatie tussen een zender en ontvanger via radiogolven, hierdoor is het te vergelijken met een gesprek tussen twee mensen. Wanneer deze mensen een gesprek voeren en ze in dezelfde kamer staan, zullen ze elkaar goed verstaan. Wanneer een van de twee zich op de zolder begeeft en de andere op het gelijkvloers zal deze communicatie een heel stuk stroever verlopen. Hoe verder ze zich van elkaar begeven (zowel lengte als hoogte) hoe moeilijker de communicatie wordt, dit is ook het geval bij een wifi signaal.

Huisindeling/constructie

De indeling van je woning en de constructie ervan kunnen ook een grote rol spelen bij een zwak internet signaal. Zo kunnen dikke muren of bepaalde bouwmaterialen ervoor zorgen dat jouw wifi signaal aanzienlijk afneemt of zelfs helemaal geblokkeerd wordt.

Interferentie

Een derde oorzaak van een slechte wifi verbinding is interferentie. Dit kan ontstaan doordat vele draadloze apparaten strijden om een plekje op hetzelfde kanaal. Draadloze apparaten kunnen namelijk zenden en ontvangen op verschillende kanalen, maar deze worden door de fabrieksinstelling vaak naar een standaardkanaal gezet. Wanneer deze apparaten zich in een omgeving bevinden met veel concurrentie van andere apparaten zal deze verbinding zwakker worden.

mika-baumeister-gwWkv06WYFY-unsplash

Hoe kan je je wifi-signaal versterken?

Locatie van de wifi-router

De locatie van je wifi-router is super belangrijk. Vaak wordt de wifi-modem of de wifi-router in of naast de meterkast geplaatst, maar dit is verre van de ideale plek. Meer nog dit is eigenlijk de meest ongunstige plek in je woning omdat een groot deel van het signaal op deze manier verloren gaat.

Waar moet je hem dan wel plaatsen? Je plaatst de wifi-router het best op een hoge en centrale plek in je woning. Zo kan je het signaal optimaal benutten.


Hoe weet je dat de wifi-router juist staat?

Dit kan je makkelijk testen via een app, software of website. Deze zijn meestal gratis maar je hebt ook betalende varianten. Door verschillende opstellingen te testen en telkens de internet snelheid te meten in je hele huis kan je achterhalen wat voor jouw de ideale plek is om je wifi-router te plaatsen en op welke plekken of kamers de wifi-connectie niet optimaal is.

Indien dit niet volstaat om jouw wifi problemen op te lossen kan je overwegen om extra apparaten aan te schaffen om deze problemen voorgoed te doen vergeten. Enkele oplossingen hiervoor zijn:

Multiroom wifi

Mesh wifi

Een mesh wifi of multiroom wifi zorgt voor een stabiel en sterk netwerk in je gehele huis door meerdere stations met elkaar te combineren. Meer info vind je op deze pagina.

Voordelen:

  • Makkelijk aan te sluiten

  • Maakt geen gebruik van netwerkkables

  • Meerdere stations voor dekking in je volledige huis

  • geen snelheidsverlies dankzij Mesh

  • Makkelijk uit te breiden

Nadelen:

  • Beperkte functionaliteit t.o.v. standaard router

Powerline adapter

Powerline adapter

Deze oplossing is de makkelijkste van allemaal en vergt geen netwerkkennis. Je verbindt een powerline adapter met een netwerkkabel en stopt hem vervolgens in het stopcontact. Een tweede adapter plug je in, in de kamer waar je wifi wil en klaar is kees. Meer info vind je op deze pagina

Voordelen:

  • Makkelijk te installeren

  • Maakt van een stopcontact een netwerkaansluiting

  • Internet gaat via het stroomnet i.p.v. kabels

Nadelen:

  • 10 tot 30 procent snelheidsverlies

  • Minder geschikt voor een verouderd elektriciteitsnet

Access point

Access point

Je kan een access point plaatsen in de ruimte waar je wifi wil en verbindt hem vervolgens met een netwerkkabel met je router. Hierdoor leg je eigenlijk een (extra) draadloos netwerk aan.

Voordelen:

  • Signaaloverdracht via netwerkkabel, waardor je geen snelheid verliest

  • Geavanceerde instellingsmogelijkheden

  • Geschikt voor online gamen/ downloaden (zware taken)

Nadelen:

  • Niet geheel draadloos

  • Netwerkkennis verreist voor installatie

Switch

Switches

Je kan je het aantal netwerkaansluitingen gemakkelijk vermenigvuldigen met een switch. Zo kan je van een één aansluiting naar 2, 5 of zelfs tien aansluitingen gaan zonder verlies van snelheid. Er bestaan zelfs switches waarmee je bepaalde instellingen kan aanpassen van je netwerk. Ontdek alles over switches op deze pagina.

Voordelen:

  • zorgt voor meer netwerkaansluitingen

  • geavanceerde instellingen (niet bij alle switches)

  • Geen verlies van snelheid

Nadelen:

  • Zorgt niet voor een sterker wifi signaal

  • Zorgt niet voor een betere dekking van je wifi signaal

wifi versterker

Wifi repeater

Met een wifi repeater verleng je het bereik van je huidige signaal, deze oplossing wordt soms ook range extender genoemd. Door de extender in te pluggen op een plek waar je nog voldoende bereik hebt kan je dit signaal ‘herhalen’ wat zorgt voor een verder bereik.

Voordelen:

  • Wifi signaal verlengen zonder iets in te stellen

Nadelen:

  • Verlengt het signaal maximaal 1à 2 kamers

  • Wifi snelheid halveert

  • Maakt van een plek met slechte wifi, niet ineens een plek met goede wifi

Volg ons

Ontdek onze socialemediakanalen

Ontvang de strafste promoties en nieuwtjes in jouw mailbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Geüpdatet op 23 februari 2024