Een switch
   Een switch
   Een switch

   Wat is een switch?

   Maak van één aansluiting meerdere aansluitingen. Zo kan jij zonder verlies van snelheid met meerder aansluitingen genieten van je internet.
   Deel
   network-switch-large

   Wat doet een switch?

   Een switch is een apparaat om van één internetaansluiting meerdere aansluitingen te maken, zonder verlies van snelheid. Zo kan men meerdere apparaten aansluiten op een switch.

   Je hebt ook geavanceerde netwerkswitches. Zo splits je je netwerk in meerdere virtuele netwerken zijn. Je kan kiezen om een bepaald internetverkeerd voorrang te geven of bepaalde apparaten van stroom te voorzien via de netwerkkabel.

   Er zijn tegenwoordig ook meer switches die power ondersteunen over ethernet. Dit noemen ze ook wel PoE. Zo kan je niet alleen een netwerksignaal, maa ook stroom ove je netwerkkabel sturen. Let er wel op dat je de juiste standaard hebt voor je apparaat. Naast PoE zijn er ook PoE+ en PoE++. Deze zullen meer stroom aan je apparaat kunnen leveren. Bekijk dus eerst of je apparaat stroom kan ontvangen via je netwerkkabel.

   network-switch-large

   Waar ga je de switch nodig hebben?

   Als je een switch in je huis of je kantoor zal hangen is het aangeraden een compacter model te kiezen. Zo kan je deze gemakkelijk aan de muur of de tafel hangen. Als je een switch in een serverkast zal hangen dan is een bredere switch zeker mogelijk. Wij raden ook een ventilator aan zodat de warmte nog beter weggevoerd zal worden. Dit zijn richtlijnen en gelden dus niet voor elke situatie. Soms zal je nood hebben aan een bredere switch in je huis of je kantoor.

   network-switch-large

   Hoeveel aansluiting heb je nodig?

   Als je 7 apparaten wilt aansluiten, dan zal je een switch met minstens 8 netwerkpoorten moeten kopen. Je zorgt er best ook voor dat je altijd voldoende aansluitingen hebt om het netwerk via diezelfde switch uit te breiden. Want je kan je netwerk altijd uitbreiden met behulp van een extra switch.

   network-switch-large

   Welke netwerksnelheid heb je nodig?

   Er zijn verschillende netwerksnelheden, maar er zijn 3 netwerksnelheden die het meest voorkomen: Fast Ethernet, Gigabit Ethernet en 10 Gigabit Ethernet. Gigabit Ethernet wordt vaak gebruikt door routers en netwerkapparaten. Met 1000 Mbps of 125 MB per seconde, download je een HD film van 2 uur in iets meer dan 16 seconden. Fast Ethernet is 10 keer trager dan Gigabit Ethernet. 10 Gigabit Ethernet is 10 keer zo snel als Gigabit Ethernet. Er zijn nog wel weinig producten die dit ondersteunen.

   network-switch-large

   Hoe voorzie je apparaten van stroom met je switch?

   Meer en meer apparaten kunnen stroom ontvangen via een netwerkkabel. Een ip-camera of access point plaats je zo flexibeler, omdat je geen stopcontact nodig hebt. Als je deze producten van stroom wilt voorzien via de netwerkkabel, dan moet je kiezen voor een switch met PoE (Power over Ethernet).

   network-switch-large

   Wil je geavanceerde functies instellen op je switch?

   Een VLAN: Creëer je eigen virtuele netwerken. Zo kan jij bepalen wie toegang heeft tot welk deel van het netwerk.
   Quality of Service: Geef voorrang aan het netwerkverkeer dat voor jou belangrijker is. Zo kan je bereikbaar blijven of zorg je ervoor dat je streams niet wegvallen.
   Een LACP: Koppel twee of meer netwerkpoorten aan elkaar. De geschikte NAS of server kan dan op een hogere snelheid communiceren met de rest van je netwerk.

   network-switch-large

   Wil je een glasvezelkabel op de switch aansluiten?

   Als je switch SFP of GBIC modules heeft kan je direct een glasvezerbinding aansluiten. Zo kan je direct met je internetprovider verbinden of je twee switches over een grotere afstand met elkaar verbinden. Je kan zo ook 2 plaatsen van je bedrijf snel met elkaar verbinden.

   Geüpdatet op 22 jun. 2022