OLED vs. QLED: twee manieren om TV te kijken

Het LED-scherm domineerde jaren de TV-markt, maar ondertussen zijn er twee belangrijke varianten uit voortgevloeid. De toekomst opent zich voor OLED en QLED. Beiden zijn gebasseerd op de LED-techniek, maar op een verschillende manier. Ze beloven allebei de beste beeldkwaliteit, maar wat zijn de verschillen tussen de twee? Voor alle fans die series, films en games graag in de beste kwaliteit bekijken of spelen zal deze vergelijking interessant zijn! Een OLED- of QLED-scherm zal misschien je visuele ervaring voorgoed kunnen veranderen.
1. Verschillende technologieën


OLED: Elke pixel wordt afzonderlijk aangestuurd

Op een OLED-scherm heeft elke pixel zijn eigen LED-lichtje. Elke pixel kan dus onafhankelijk van de andere pixels oplichten of terug donker worden. Terwijl een LED-scherm achteraan een paneel van achtergrondverlichting heeft waarmee zones van pixels tegelijk worden opgelicht. Bij OLED is het vernieuwende dat vanaf nu elk detail tot op de pixel perfect kan worden verlicht.

QLED: Een extra tussenlaag van Quantum Dots

Een QLED-scherm beschikt over een laag nanokristallen, Quantum Dots genaamd. Deze bevinden zich tussen de laag LEDs en het paneel van achtergrondverlichting. De extra laag van Quantom Dots zorgt ervoor dat er veel meer verschillende tonen van een kleur kunnen gecreëerd worden, waardoor het kleurbereik van het scherm veel groter wordt.

Neo QLED: De piepkleine LEDs in Neo QLED TV's

De achtergrondverlichting van een Neo QLED TV bestaat uit talloze van deze kleine LEDs die nauwkeurig aangestuurd worden door de nieuwe Quantum Matrix Technology. Zo vermijdt de TV rond heldere voorwerpen ongewenst licht dat het contrast stoort. Je geniet van de beelden zoals het hoort, met diepe zwartwaardes, subtiele lichtnuances en superieure helderheid.

Het verschil in technologie:

Een standaard LED-scherm werkt met een paneel van achtergrondverlichting. QLED heeft dit paneel behouden waardoor de pixels nog licht krijgen van dit paneel, terwijl bij OLED alle pixels nu zelf individueel oplichten. QLED heeft daarentegen een extra laag Quantom Dots toegevoegd waardoor er meer kleurtonen kunnen gecreëerd worden. De piepkleine LEDs in Samsung Neo QLED TV’s zijn nauwelijks 1/40e van de grote van een conventionele LED. De achtergrondverlichting van een Neo QLED TV bestaat uit talloze van deze kleine LEDs die nauwkeurig aangestuurd worden door de nieuwe Quantum Matrix Technology.

Ontdek hier meer over de Neo QLED

2. Hun sterke puntenOLED: Perfect zwart

Bij OLED wordt het licht voor elke pixel apart geregeld. Als de pixel zwart moet zijn, blijft de LED uit en dus volledig zwart. Dit zorgt voor een opvallend contrast. Alsook voor een dynamische beelddynamiek met extra diepte.


QLED: Extra breed kleurenspectrum

De sterkte van QLED zit dan weer in de helderheid. Een QLED-scherm kan meer verschillende tonen van een kleur weergeven. Hierdoor heb je een televisie met heldere kleuren en rijke details.3. OmgevingslichtOLED: Prachtige beelden in een donkere omgeving

Bij een OLED-scherm komen de zwarten en contrasten echt volledig tot hun recht in een donkere kamer. Ideaal dus voor een indrukwekkende filmavond. In een lichtere omgeving kunnen bepaalde kleine kleurendetails op het scherm verloren gaan.


QLED: Veel details, zelfs bij hevig daglicht

Een QLED-scherm is door zijn hoge helderheid minder gevoelig voor sterk daglicht en past daarom perfect in een woonkamer. Dankzij de Quantum Dot technologie wordt de kleurverzadiging van de beelden altijd natuurgetrouw gereproduceerd.

4. De beeldresolutieAlle OLED- en QLED-schermen zullen minstens 4K Ultra HD als beeldresolutie hebben. Bij deze resolutie heeft het televisiescherm immers 4 maal meer pixels dan bij een Full HD scherm. Hoe meer pixels, hoe preciezer het beeld. Ondertussen is er nog een hogere norm: 8K. Hier beginnen steeds meer modellen van beschikbaar te zijn. Alle OLED en QLED TV's zijn ook uitgerust met HDR, wat de helderheid en nauwkeurigheid van het beeld ten goede komt.
5. KijkhoekOLED: Dezelfde beeldkwaliteit vanuit elke hoek

Een OLED televisie heeft een brede kijkhoek. Als je een brede zetel hebt zul je dus vanuit elke positie een even kwaliteitsvol beeld kunnen zien. Of je nu vlak voor de TV zit of langs de zijkant kijkt, je kan genieten van dezelfde beeldkwaliteit. Ideaal dus ook voor een TV-sessie met meerdere personen.


QLED: Een steeds bredere kijkhoek

QLED heeft over het algemeen een smallere kijkhoek. Samsung heeft echter zijn Ultra Viewing Angle technologie op een selectie modellen geïntroduceerd om de kijkhoek van deze TV's te verbeteren. Door een extra filter is er meer verspreiding van het licht in alle richtingen, zodat elke kijker profiteert van dezelfde beeldkwaliteit, zelfs als deze persoon niet vlak voor het scherm zit.Wat is de juiste keuze?

Beide technologieën bieden een uitstekende beeldkwaliteit, maar verschillen van elkaar in hun respectievelijke sterke punten. Diep zwart en oneindige contrasten voor OLED. Heldere kleuren en onvergelijkbare details voor QLED. Het valt te zien waar je eigen prioriteiten liggen om een keuze te maken. Sowieso zorgen beiden voor een indrukwekkende beeldervaring die beter is dan een LED-tv.Nog vragen? Wij helpen je graag verder!

 

Ontdek onze FAQ

Krëfel betaalt jouw tv terug!*
Vind hier de volledige FAQ.

 

TV service

Laat je TV installeren door een ervaren Krëfel specialist.

 

Info & tips

Vind hier alle informatie over de nieuwste tv termen & merken.

 

TV Adviseur

Vind jouw ideale televisie in enkele stappen.