HIF-OLED-VS-QLED-banner-wide-image

OLED vs QLED: wat zijn de verschillen?

Het LED-scherm domineert al jaren de TV-markt, maar ondertussen zijn er twee belangrijke varianten uit voortgevloeid: OLED en QLED. Beiden zijn gebaseerd op de LED-techniek, maar werken op een iets andere manier. Ze beloven allebei de beste beeldkwaliteit, maar wat zijn de verschillen tussen de twee?

Verschillende schermtechnologieën

LED: De basis voor alle andere technologieën

LED-televisies zijn al jaren de standaard op de markt. Ze maken gebruik van LED lampjes achter het scherm, die minder warmte afgeven en energiezuiniger zijn dan oudere technologieën. Het licht wordt gegenereerd door een achtergrondverlichtingspaneel, waarbij de lampjes niet afzonderlijk werken.

OLED: Elke pixel wordt afzonderlijk aangestuurd

Op een OLED-scherm heeft elke pixel zijn eigen LED-lichtje, waardoor elke pixel onafhankelijk kan oplichten of weer donker kan worden. Een standaard LED-scherm maakt gebruik van een paneel met achtergrondverlichting om zones van pixels tegelijk te verlichten. Terwijl een OLED display elk detail tot op de pixel nauwkeurig kan regelen.

QLED: Een extra tussenlaag van Quantum Dots

Een QLED-scherm bevat een extra laag nanokristallen, ook wel Quantum Dots genoemd. Deze bevinden zich tussen de laag LEDs en het paneel van achtergrondverlichting. De extra laag zorgt ervoor dat er meer verschillende tonen van een kleur kunnen gecreëerd worden, waardoor het kleurbereik van het scherm veel groter wordt.

NeoQLED: een verdere optimalisatie van QLED

QLED en NeoQled passen dezelfde technologie van Quantum Dots toe voor een breder kleurbereik. NeoQLED gaat echter een stap verder door Mini-LEDs te gebruiken, in plaats van de standaard LED-verlichting. Omdat Mini-LEDs veel kleiner zijn, kunnen ze nauwkeuriger worden aangestuurd. Dit zorgt voor betere helderheid en scherpere details.

qled-oled-comparison

De sterkste punten van OLED en QLED

OLED: Perfect zwart

Bij OLED wordt het licht per pixel afzonderlijk geregeld. Als een pixel zwart moet zijn, blijft de LED uit, waardoor deze volledig zwart is. Dit zorgt voor een opvallend contrast en een dynamisch beeld met extra diepte. OLED schermen zijn ook de dunste schermen op de markt omdat ze geen achtergrondverlichting bevatten.

QLED: Extra breed kleurenspectrum

De kracht van QLED ligt in de helderheid. Een QLED-scherm kan dankzij de extra laag Quantum Dots een breder scala aan kleurtinten weergeven, wat resulteert in een televisie met levendige kleuren en rijke details.

qled-oled-light

De invloed van omgevingslicht op je scherm

OLED: Prachtige beelden in een donkere omgeving

Bij een OLED-scherm komen de zwarten en contrasten echt volledig tot hun recht in een donkere kamer. Ideaal dus voor een indrukwekkende filmavond. In een lichtere omgeving kunnen bepaalde kleine kleurendetails op het scherm verloren gaan.

QLED: Veel details, zelfs bij daglicht

Een QLED-scherm is dankzij zijn hoge helderheid minder gevoelig voor fel daglicht, waardoor het ideaal is voor een woonkamer. De Quantum Dot-technologie zorgt ervoor dat de kleuren altijd natuurgetrouw worden weergegeven.

HIF-OLED-VS-QLED-technologies-angle-image

Vergelijking van de kijkhoeken

OLED: Dezelfde beeldkwaliteit vanuit elke hoek

Een OLED-televisie biedt een uitstekende kijkhoek. Of je nu recht voor de TV zit of vanaf de zijkant kijkt, je geniet altijd van dezelfde hoge beeldkwaliteit. Dit maakt OLED ideaal voor een TV-sessie met meerdere mensen, zodat iedereen dezelfde beeldkwaliteit ziet.

QLED: Een steeds bredere kijkhoek

QLED-televisies hebben doorgaans een kleinere kijkhoek. Samsung heeft echter zijn Ultra Viewing Angle-technologie toegevoegd aan bepaalde modellen om dit te verbeteren. Dankzij een speciale filter wordt het licht beter verspreid, zodat elke kijker, zelfs vanaf de zijkant, kan genieten van een consistente beeldkwaliteit.

HIF-OLED-VS-QLED-technologies-conclusion-image

Dus... OLED of QLED?

Geniet van indrukwekkende beeldkwaliteit met beide technologieën

Zowel OLED- als QLED-schermen bieden minimaal 4K Ultra HD-resolutie, wat betekent dat ze vier keer zoveel pixels hebben als Full HD-schermen. Meer pixels zorgen voor een scherper beeld. Voor wie nog meer wil, is er 8K-resolutie beschikbaar, maar dit is nog een opkomende technologie. Alle OLED en QLED TV's zijn ook uitgerust met HDR, wat de helderheid en nauwkeurigheid van het beeld ten goede komt.

Wat is de juiste keuze?

Beide technologieën leveren dus uitstekende beeldkwaliteit, maar hebben hun eigen sterke punten. OLED biedt diep zwart en oneindig contrast, terwijl QLED uitblinkt in heldere kleuren en ongeëvenaarde details. Beide zorgen voor een indrukwekkende kijkervaring, die beter is dan een standaard LED-tv. Bezoek gerust een Krëfel-winkel om de beeldkwaliteit te vergelijken en advies te krijgen van een TV-specialist. Zo kun je de schermen zelf vergelijken en jouw persoonlijke voorkeur ontdekken.

Ontdek onze QLED televisies Alle QLED TV's

    Geüpdatet op 5 september 2024