wat is het verschil tussen oled en qled

OLED vs. QLED: twee manieren om TV te kijken

Het LED-scherm domineerde jaren de TV-markt, maar ondertussen zijn er twee belangrijke varianten uit voortgevloeid. De toekomst opent zich voor OLED en QLED. Beiden zijn gebasseerd op de LED-techniek, maar op een verschillende manier. Ze beloven allebei de beste beeldkwaliteit, maar wat zijn de verschillen tussen de twee? Voor alle fans die series, films en games graag in de beste kwaliteit bekijken of spelen zal deze vergelijking interessant zijn! Een OLED- of QLED-scherm zal misschien je visuele ervaring voorgoed kunnen veranderen.

 

1. Verschillende technologieën

 
OLED: Elke pixel wordt afzonderlijk aangestuurd

Op een OLED-scherm heeft elke pixel zijn eigen LED-lichtje. Elke pixel kan dus onafhankelijk van de andere pixels oplichten of terug donker worden. Terwijl een LED-scherm achteraan een paneel van achtergrondverlichting heeft waarmee zones van pixels tegelijk worden opgelicht. Bij OLED is het vernieuwende dat vanaf nu elk detail tot op de pixel perfect kan worden verlicht.

QLED: Een extra tussenlaag van Quantum Dots

Een QLED-scherm beschikt over een laag nanokristallen, Quantum Dots genaamd. Deze bevinden zich tussen de laag LEDs en het paneel van achtergrondverlichting. De extra laag van Quantom Dots zorgt ervoor dat er veel meer verschillende tonen van een kleur kunnen gecreëerd worden, waardoor het kleurbereik van het scherm veel groter wordt.

 
Het verschil in technologie:

Een standaard LED-scherm werkt met een paneel van achtergrondverlichting. QLED heeft dit paneel behouden waardoor de pixels nog licht krijgen van dit paneel, terwijl bij OLED alle pixels nu zelf individueel oplichten. QLED heeft daarentegen een extra laag Quantom Dots toegevoegd waardoor er meer kleurtonen kunnen gecreëerd worden.

 

2. Hun sterke punten

 

wat is het verschil tussen oled en qled

OLED: Perfect zwart

Bij OLED wordt het licht voor elke pixel apart geregeld. Als de pixel zwart moet zijn, blijft de LED uit en dus volledig zwart. Dit zorgt voor een opvallend contrast. Alsook voor een dynamische beelddynamiek met extra diepte.

wat is het verschil tussen oled en qled

QLED: Extra breed kleurenspectrum

De sterkte van QLED zit dan weer in de helderheid. Een QLED-scherm kan meer verschillende tonen van een kleur weergeven. Hierdoor heb je een televisie met heldere kleuren en rijke details.

 

3. Omgevingslicht

 

wat is het verschil tussen oled en qled

OLED: Prachtige beelden in een donkere omgeving

Bij een OLED-scherm komen de zwarten en contrasten echt volledig tot hun recht in een donkere kamer. Ideaal dus voor een indrukwekkende filmavond. In een lichtere omgeving kunnen bepaalde kleine kleurendetails op het scherm verloren gaan.

wat is het verschil tussen oled en qled

QLED: Veel details, zelfs bij hevig daglicht

Een QLED-scherm is door zijn hoge helderheid minder gevoelig voor sterk daglicht en past daarom perfect in een woonkamer. Dankzij de Quantum Dot technologie wordt de kleurverzadiging van de beelden altijd natuurgetrouw gereproduceerd.

 

4. Kijkhoek

 

wat is het verschil tussen oled en qled

OLED: Dezelfde beeldkwaliteit vanuit elke hoek

Een OLED televisie heeft een brede kijkhoek. Als je een brede zetel hebt zul je dus vanuit elke positie een even kwaliteitsvol beeld kunnen zien. Of je nu vlak voor de TV zit of langs de zijkant kijkt, je kan genieten van dezelfde beeldkwaliteit. Ideaal dus ook voor een TV-sessie met meerdere personen.

wat is het verschil tussen oled en qled

QLED: Een steeds bredere kijkhoek

QLED heeft over het algemeen een smallere kijkhoek. Samsung heeft echter zijn Ultra Viewing Angle technologie op een selectie modellen geïntroduceerd om de kijkhoek van deze TV's te verbeteren. Door een extra filter is er meer verspreiding van het licht in alle richtingen, zodat elke kijker profiteert van dezelfde beeldkwaliteit, zelfs als deze persoon niet vlak voor het scherm zit.

 

5. De beeldresolutie

Alle OLED- en QLED-schermen zullen minstens 4K Ultra HD als beeldresolutie hebben. Bij deze resolutie heeft het televisiescherm immers 4 maal meer pixels dan bij een Full HD scherm. Hoe meer pixels, hoe preciezer het beeld. Ondertussen is er nog een hogere norm: 8K. Hier beginnen steeds meer modellen van beschikbaar te zijn. Alle OLED en QLED TV's zijn ook uitgerust met HDR, wat de helderheid en nauwkeurigheid van het beeld ten goede komt.

 

Wat is de juiste keuze?

Beide technologieën bieden een uitstekende beeldkwaliteit, maar verschillen van elkaar in hun respectievelijke sterke punten. Diep zwart en oneindige contrasten voor OLED. Heldere kleuren en onvergelijkbare details voor QLED. Het valt te zien waar je eigen prioriteiten liggen om een keuze te maken. Sowieso zorgen beiden voor een indrukwekkende beeldervaring die beter is dan een LED-tv.

 

Ontdek en vergelijk de modellen

 

oled tv

Bekijk ons gamma OLED TV's van LG, Sony, Panasonic en Philips.

Bekijk alle OLED TV's

qled tv

Bekijk ons gamma QLED TV's van Samsung.

Bekijk alle QLED TV's

 

 

Ontdek onze aanraders voor een OLED televisie

 

Ontdek onze aanraders voor een QLED televisie