Energie besparen
   Energie besparen
   Energie besparen

   Zo bespaar je energie. Ontdek onze handige tips!

   Energie besparen hoeft heus niet veel geld en moeite te kosten. Wist je bijvoorbeeld dat je al snel zo’n 7% aan energie bespaart door de verwarming slechts 1°C lager te zetten? Door met z’n allen onze gewoontes een klein beetje aan te passen, kunnen we samen al heel wat veranderen. Ontdek onze tips om energie te besparen hier.
   cms_share
   digitale klok

   Ga de strijd aan met stille verbruikers

   Maar liefst 10 tot 20% van het stroomverbruik in jouw huis is te wijten aan stille verbruikers. Denk maar aan de tijdsaanduiding van je digitale klok, het lampje van de televisie dat blijft branden of je wasmachine die nog op standby stand staat. Als je slim omgaat met deze stille verbruikers, kan je tot wel 150 euro per jaar besparen!

   Probeer je apparaten zoveel mogelijk uit te schakelen. Wij geven je alvast enkele voorbeelden die slechts een fractie van een inspanning vragen.

   • Laat de oplader van je telefoon niet in het stopcontact steken.

   • Zet je televisie steeds volledig uit en niet op stand-by modus.

   • Sluit je decoder volledig af.

   • Zet je koffieapparaat meteen uit na gebruik. Giet je koffie in een thermos om het warm te houden.

   • Zet je radio enkele decibels lager. Hoe lager het geluidsniveau, hoe lager het verbruik.

   Gebruik een stekkerblok met schakelaar om in één keer verschillende toestellen te kunnen uitschakelen en zo je verbruik te verkleinen.

   wasmachine-eco

   Kies voor energiezuinige huishoudtoestellen

   Fabrikanten doen er wereldwijd alles aan om energiezuinige producten op de markt te brengen. Hierdoor verbruiken vele elektrische apparaten nu al de helft minder elektriciteit dan dezelfde apparatuur een aantal jaar terug. Koop je een nieuw groot elektro toestel, gebruik dan altijd het energielabel als leidraad. Daar waar klasse A het zuinigst is, gebruiken toestellen met een klasse G het meeste energie. Wist je trouwens dat je energievriendelijke toestellen met ecocheques kan betalen?

   LED lamp

   Opteer voor LED-verlichting

   Wist je dat LED-verlichting tot zo’n 75% zuiniger werkt dan een halogeenlamp en tot 85% zuiniger dan een gloeilamp? Daarnaast gaat een LED-lamp tot zo’n 9 keer langer mee dan een gloeilamp. Als je jouw lampen vervangt door LED-verlichting zal je dit al snel merken op je energiefactuur. 

   Koelkast met diepvriezer in keuken

   Vervang je oude koelkast of diepvriezer

   Koelkasten en diepvriezers zijn één van de grootste energieverbruikers in huis. Aangezien deze toestellen dag en nacht opstaan om jouw voeding te koelen, verbruiken ze aanzienlijk wat elektriciteit. Heb je thuis nog een oude koelkast of diepvriezer staan die je gebruikt? Bekijk dan even of het apparaat niet aan vervanging toe is. Jouw koelkast en diepvriezer zijn alleen (!) al verantwoordelijk voor 25% van jouw elektriciteitsverbruik in huis. 

   Kies een nieuw toestel met een hoge energieklasse om zo min mogelijk energie te verbruiken. De investering die je maakt om een koelkast met een laag verbruik aan te schaffen weegt zeker op tegen de eventuele meerkost van de aankoop. Op lange termijn zal je dit zeker terugzien op je energiefactuur.

   • Kies voor de energiezuinigste modellen op de markt.

   • Plaats je koelkast en diepvriezer niet naast een warmtebron, wel in de koudste ruimte van je woning.

   • Stel je koelkast en diepvriezer in op de correcte temperatuur 5°C voor de koelkast, -18°C voor de diepvriezer.

   diepvriezer ontdooien

   Ontdooi je diepvriezer en vul lege ruimtes

   Een diepvriezer verbruikt 24u op 24 elektriciteit. Eenmaal in gebruik, raden we aan het toestel regelmatig te ontdooien. Per ijslaag van 2 mm zal het toestel ongeveer 10% meer energie verbruiken. Vul de lege ruimte in de diepvriezer bovendien op met piepschuim. Zo moet er minder lucht gekoeld worden en stroomt er minder warme lucht naar binnen wanneer je je diepvriezer opent.

   Wist je trouwens dat diepvriezers met nofrost geen last hebben van ijsaanslag? Bij deze diepvriezers gebeurt de ontdooiing namelijk automatisch. Dit is zeer handig als je zelf niet graag je vriezer ontdooit.

   televisie afzetten

   Nog wat andere tips

   Gebruik je microgolfoven in plaats van de traditionele oven

   Heb je thuis een traditionele oven? Dan moet je weten dat deze tot tien keer meer kan verbruiken, vergeleken met een gewone microgolfoven. Deze moet namelijk niet voorverwarmen en vooral voor het opwarmen van kleine porties is deze een stuk zuiniger.

   Bonustip: Gebruik je TV niet als achtergrondmuziek

   We doen het allemaal wel eens, de TV aanzetten om wat achtergrondgeluid te hebben. Je kan echter heel wat energie besparen door de radio aan te zetten. Deze verbruikt veel minder.   cms_updated_on_copy
   • Krëfel NV - Steenstraat 44 - Industriezone 4 "T Sas", 1851 Humbeek, België
   • BTW BE 0400.673.544
   • Copyright 2023

   Inloggen

   Welkom bij Krëfel

   Vul je gegevens in en ga verder

   Nog geen account? Registreer

   Wachtwoord vergeten?

   of