Alles wat je moet weten voor je een computer aankoopt!
Een laptop is een draagbare computer die makkelijk mee te nemen is. Heeft (bijna) geen draden een heeft altijd een accu zodat hij zonder netvoeding kan werken. Het is dus het tegenover gestelde van een vaste computer waarvan de desktop computer de bekendste is.
Een desktop is een vaste computer. Perfect voor op kantoor of voor thuis op je bureau. Een desktop is een bak waarom je al je randapparatuur kan aansluiten zoals monitor, toetsenbord, muis enzovoort.
Een 2-in-1 laptop is handig voor wie vaak onderweg is. In plaats van een laptop en tablet mee te nemen, heb je met een 2-in-1 laptop onmiddellijk alle functies in één toestel. Performant en met veel bewegingsvrijheid. Het scherm kan je loskoppelen of omslaan.
Een all-in-one computer is een desktop computer waarbij het beeldscherm en de computer 1 geheel vormen. Dit zorgt voor een mooi en uniek design, maar ook voor heel wat ruimtebesparing. Ideaal voor als je niet veel plek hebt op bureau of thuis.
Wanneer je een nieuwe computer gaat kopen is het eerst en vooral belangrijk dat je weet wat voor type computer je nodig hebt afhankelijk van je noden. Ga je de computer enkel thuis gebruiken dan kan je kiezen voor een desktop of all in one. Gebruik je de computer ook onderweg dan kan je kiezen voor een laptop of 2-in-1.
Ongeacht welk type computer je kiest zijn er een aantal specificaties die belangrijk zijn voor de werking van elk type computer:
De processor: De processor is het brein van de computer. Het organiseert de uitwisseling van gegevens tussen de verschillende onderdelen van de computer (harde schijf, RAM-geheugen, grafische kaart).
Het werkgeheugen: Het werkgeheugen of RAM geheugen is het kortetermijngeheugen van je computer. Het stelt je in staat snel informatie te verwerken en snel en efficiënt toegang te krijgen tot verschillende programma's tegelijk.
De opslagcapaciteit: De opslagcapaciteit bepaalt hoeveel documenten, foto's en bestanden je intern kan opslaan op je computer.
De aansluitingen: De aansluitingen bepalen welke randapparatuur je kan verbinden met je computer. Enkele voorbeelden zijn HDMI, USB en USB-C.