BANNER-dampkappen
BANNER-dampkappen
BANNER-dampkappen

Het luchtafvoersysteem en de afzuigcapaciteit van je dampkap

Woon je in een huis of in een appartement? Dit is namelijk verschillend voor de keuze van het afvoertype van je dampkap. Er bestaan 2 luchtafvoertypes bij dampkappen maar bij de meeste dampkappen heb je de keuze. Ook de afzuigcapaciteit is van belang bij het kiezen van je dampkap. Hoe groter de ruimte hoe hogere capaciteit je nodig hebt.
Deel
Externe afvoer

Externe afvoer of evacuatie

Bij externe luchtafvoer worden de lucht en de geuren rechtstreeks naar buiten afgevoerd via een buis. Dit is de standaardmethode en is ook perfect mogelijk wanneer je in een huis woont. Hiervoor moet dus wel een opening naar buiten toe voorzien worden. Bovendien plaats je de dampkap zo dicht mogelijk bij die opening, zonder al te veel bochten in je afvoerbuis te maken. Dit verbruikt minder energie.

  • Kies een dampkap met de juiste afvoerdiameter en het afvoergat op de correct plaats.

  • Zorg ervoor dat de afvoerbuis niet vernauwd zit, dit kan trillingen en andere problemen veroorzaken.

Recyclage

Recyclage of recirculatie

Wanneer je in een appartement woont is externe afvoer niet altijd mogelijk. Dan is hercirculatie de oplossing! Bij recirculatie worden geuren en dampen gefilterd.

  • Het verdampte water komt terug je keuken binnen. - Verlucht je keuken dus voldoende bij de werking van je dampkap.

  • Bij koken op gas is deze methode niet aan te raden. - De vervuilde stoffen raken niet uit je keuken.

Een koolstoffilter is verplicht bij het luchtafvoertype recirculatie / recyclage en moet om de 3 à 6 maanden vervangen worden. Ze filteren de vervuilde lucht, zodat deze verdwijnt uit je keukenruimte en er weer verse lucht ontstaat.

Afzuigcapaciteit

Afzuigcapaciteit van je dampkap

Het debiet of de afzuigkracht is belangrijk bij de keuze van je dampkap. Het bepaald hoeveel lucthvolume per uur er wordt vernieuwd. Normaal moet een dampkap dit 10 keer per uur kunnen. Bepaal de capaciteit op basis van de grootte van uw keuken.

Vermenigvuldig het volume van je keuken (l x b x h) met 10, zo bekom je het minimum debiet (m³/u).
Bijvoorbeeld 10m² x 3m hoogte x 10 = 300m³/u.

Geüpdatet op 26 aug. 2022