Logo
   Categorieën
   Capsule-en padmachine advies
   Capsule- en padmachine keuze
   Capsule- en padmachine keuze


   Kies jouw ideale capsule- & padmachine


   Begin je je dag steevast met een lekkere tas koffie en hou je ervan om de smaken per kopje te variëren? Maak je graag koffie met maar één druk op de knop? Dan is een capsule- of padmachine iets voor jou! Van chai tea latte tot cappuccino en koffie met karamelsmaak: dankzij het gebruiksvriendelijke design van een capsule- of padmachine kan je in een oogopslag koffie bereiden die aangepast is aan ieders smaak! Op zoek naar een koffiepadmachine? Lees hier onze tips om het toestel te kopen dat bij je past.


   1. Hoe werkt het?

   Met een capsule- of padmachine zet je in een mum van tijd je favoriete koffie, met slechts één druk op de knop. Het enige wat je hoeft te doen is het reservoir vullen met water, je favoriete capsule of pad in het juiste compartiment plaatsen en de machine aanzetten.  Daarnaast heb je een uitgebreide keuze qua smaken: er is voor ieders wat wils! De bekendste capsule- en padsystemen zijn Nespresso, Nescafé Dolce Gusto, Senseo & L’OR Barista.

   Koffiepads

   Padmachine

   De bekendste padmachine is Senseo. Wist je dat koffie gemaakt met een padmachine eigenlijk geportioneerde filterkoffie is en dus heel anders smaakt dan een espresso? De druk van een padmachine ligt tussen de 1,5 en 3 bar (tegenover 15 tot 19 bar bij een espressomachine). Hierdoor is de koffie milder van smaak en krijg je hetzelfde effect als met een filterapparaat. Pads zijn over het algemeen iets goedkoper dan capsules.

   Koffiecapsules

   Koffiecupmachine

   De bekendste koffiecupmachines zijn Nespresso, Dolce Gusto en L’OR Barista. Bij het zetten van koffie met een capsulemachine worden er gaatjes in de capsule geprikt. Daarna wordt onder druk water doorheen de koffie geperst. De druk van een capsulemachine ligt dus hoger dan bij een padmachine. Het resultaat? Een goudkleurig schuimlaagje bovenop de koffie en intense, rijke aroma’s. Capsules zijn over het algemeen iets duurder dan pads.   2. Welk koffiesysteem past het beste bij jou?

   Capsule- en padmachines werken volgens hetzelfde principe, maar verschillen wel op een aantal vlakken zoals smaak, design en prijs van de capsules of pads. Hou je van de milde smaak van filterkoffie en zet je graag 2 kopjes tegelijk? Dan is een padmachine iets voor jou. Hou je eerder van een iets sterkere koffie die rijk is aan aroma’s? Dan past een capsulemachine misschien beter bij jou.


   Nespresso

   Nespresso

   Met een Nespresso-toestel zet je koffie met behulp van capsules. Nespresso biedt een ruime keuze aan aluminium capsules: voor kleinere kopjes Ristretto en espresso of grotere lungo’s en americano’s. Bovendien zijn de capsules vacuüm verpakt, zodat de koffie langer vers blijft. Na gebruik worden de capsules opgevangen in een uitneembaar reservoir. De Nespresso capsules zijn recycleerbaar en kan je verkrijgen via de website en boutiques van Nespresso.

   Senseo

   Senseo

   Senseo maakt gebruik van koffiepads en biedt verschillende koffievarianten aan. Bovendien kan je tot 2 kopjes koffie tegelijk zetten. Senseo pads zijn niet vacuüm verpakt en de koffie wordt niet onder hoge druk gezet, waardoor deze een minder uitgesproken smaak heeft. Een voordeel is dat koffiepads minder duur zijn dan capsules. Gebruikte pads moeten handmatig uit de padhouder verwijderd worden.

   Dolce Gusto

   Dolce Gusto

   Dolce Gusto maakt net als Nespresso gebruik van capsules. Dolce Gusto heeft een ruime keuze aan smaken: van latte macchiato tot ijskoffie. Wil je graag een cappuccino maken? Dan heb je 2 capsules nodig: één voor de koffie en één voor de melk. Gebruikte cups worden niet in een verwijderbaar reservoir opgevangen, maar moeten handmatig uit de magnetische cuphouder verwijderd worden. Ook Dolce Gusto capsules kunnen gerecycleerd worden.

   L'OR Barista

   L'OR Barista

   De Philips L’OR Barista maakt gebruik van capsules. In tegenstelling tot andere capsulemachines kan je met de L’OR Barista 2 espresso’s tegelijk zetten. L’OR heeft eigen koffiecups ontwikkeld waarmee je ristretto’s, espresso’s en lungo’s kan zetten, maar je kan ook cups van andere merken gebruiken in deze machine. Na gebruik worden de capsules opgevangen in een uitneembaar reservoir.   SDA-Capsule-Pad-Melkspecialiteiten

   3.  Zwarte koffie of liever cappuccino en latte macchiato?

   Een aantal capsule- en padmachines kunnen naast koffie of espresso ook nog melkspecialiteiten, zoals cappuccino en latte macchiato, bereiden. Hoe deze melkspecialiteiten dan juist bereid worden, is per machine anders. Zo kan je bij bepaalde capsule- en padsystemen koffie’s op basis van melkpoeder bereiden (Senseo & Dolce Gusto). Hierbij zijn de capsules en pads speciaal ontwikkeld om cappuccino, latte macchiato en dergelijke te bereiden. 

   Toch liever verse melk in je koffie? Dan heb je verschillende opties. Zo zijn er toestellen met een geïntegreerd melksysteem, waar het melkreservoir dan wordt meegeleverd. Daarnaast kan je kiezen voor een losse melkopschuimer die de melk verwarmt en automatisch opschuimt. Kies je voor een los stoompijpje? Dan schuim je de melk zelf in een kannetje op. Bij deze systemen moet je telkens de melk zelf bij je koffie schenken.


   clean

   4. Onderhoud

   Om elke dag van heerlijke koffie te kunnen blijven genieten, is het belangrijk dat je capsule- of padmachine af en toe een onderhoudsbeurt krijgt en ontkalkt wordt. Kalkaanslag is schadelijk voor je koffietoestel en kan zorgen voor lauwe koffie, slecht doorlopende koffie.

   Sommige koffietoestellen geven zelf aan wanneer ze ontkalkt moeten worden, maar andere hebben dan weer geen ontkalkindicator. Hierbij kan je over het algemeen stellen dat je best om de 3 maanden je toestel ontkalkt. Fabrikanten raden meestal hun eigen reinigingsmiddelen aan. Het gebruik van agressievere middelen (zoals azijn) is namelijk schadelijk voor je machine. Gebruik dit dus best niet!

   Beschikt je toestel over een waterfilter of gebruik je gefilterd water? Dan hoef je je apparaat minder regelmatig te ontkalken. Een waterfilter zorgt bovendien voor een betere koffiesmaak. Over het algemeen dien je de waterfilter om de 3 maanden te vervangen.

   Geüpdatet op 06 dec. 2022