Energie besparen
Energie besparen
Energie besparen

Maak je huishoudtoestellen energie-efficiënter

Je elektro-toestellen efficiënter maken? Kijk eens kritisch naar de leeftijd van je huidige toestellen. Ga duurzaam om met je huishoudtoestellen en bespaar geld op je energie!
Deel
koelkast advies krefel

Vervang je oude elektrische toestellen

Heb je al het dagelijks verbruik van je woning aangepakt zoals isolatie en verwarming? Zeer goed! Maar vergeet dan zeker ook niet te kijken naar je talloze elektro toestellen in huis. Zoals koelkasten, diepvriezers, wasmachines, vaatwassers, … zijn de laatste jaren een pak energiezuiniger geworden. Hoe energiezuinig een elektrotoestel precies is, kan je aflezen op het energielabel. Voor enkele toestellen zit dit sinds maart 2021 in een nieuw jasje. Erg belangrijke informatie om te weten is dat een toestel met een B- of C-label overeenkomt met een A+ of A++ van het oudere energielabel, en dus vanaf een C de toestellen al vrij energiezuinig zijn.

Begeeft je oudere huishoudtoestel het uiteindelijk of werkt het niet meer naar behoren? Kies dan meteen voor een energiezuinige vervanger. Je kan hiermee wel een 20% tot 50% besparen op je energieverbruik. De vaak iets duurdere aankoopprijs van deze energiezuinige huishoudtoestellen, verdien je door de besparing op je energiefactuur meestal na enkele jaren al terug.

20000187182

Gebruik je wasmachine en droogkast energiebewust

Iedereen heeft vandaag de dag wel een wasmachine in huis. Maar een belangrijke vraag die we onszelf hier kunnen stellen: heb je voor alles je droogkast nodig?

 • Investeer ook in een A energielabel model voor je wasmachine, dat zowel spaarzaam is met water als met energie.

 • Ontkalk je wasmachine regelmatig en maak de filter frequent schoon.

 • Doe ‘kookwas’ op 60°C in plaats van op 90°C.

 • Voor je droogkast investeer dan in een A+++ model.

 • Gebruik milieuvriendelijke wasproducten.

Koelkast met diepvriezer in keuken

Vervang je oude koelkast of diepvriezer

Koelkasten en diepvriezers zijn één van de grootste energieverbruikers in huis. Aangezien deze toestellen dag en nacht opstaan om jouw voeding te koelen, verbruiken ze aanzienlijk wat elektriciteit. Heb je thuis nog een oude koelkast of diepvriezer staan die je gebruikt? Bekijk dan even of het apparaat niet aan vervanging toe is. Jouw koelkast en diepvriezer zijn alleen (!) al verantwoordelijk voor 25% van jouw elektriciteitsverbruik in huis. 

Kies een nieuw toestel met een hoge energieklasse om zo min mogelijk energie te verbruiken. De investering die je maakt om een koelkast met een laag verbruik aan te schaffen weegt zeker op tegen de eventuele meerkost van de aankoop. Op lange termijn zal je dit zeker terugzien op je energiefactuur.

 • Kies voor de energiezuinigste modellen op de markt.

 • Plaats je koelkast en diepvriezer niet naast een warmtebron, wel in de koudste ruimte van je woning.

 • Stel je koelkast en diepvriezer in op de correcte temperatuur 5°C voor de koelkast, -18°C voor de diepvriezer.

vaatwasser open

Is een vaatwasser energiezuinig?

Heel wat mensen gaan ervan uit dat het zuiniger is om de vaat met de hand te doen dan een vaatwasser te gebruiken. Wel, dat hangt af van situatie tot situatie. Draait jouw vaatwasser enkel wanneer die compleet gevuld is? Dan is dat de beste keuze. Wil je hetzelfde aantal glazen, borden, etc. met de hand afwassen, dan ga je op het einde van de rit zuiniger af zijn met een vaatwasser. Maar ben je bijvoorbeeld alleenstaand en krijg je de vaatwasser niet vol voordat die begint te stinken, waardoor je 'm halfvol laat draaien? Kies er dan voor om je vaat met de hand te doen. Of investeer in een kleiner model van vaatwasser.

BI-Oven-Pizzapro-Secondary

Kook energiebewust met deze tips

Tot slot een erg grote energievreter in je huis is de keuken. Gebruik je keukentoestellen ook weer zo energiebewust mogelijk. Hoe dan? Hieronder zijn er enkele duurzame adviezen voor wanneer je aan het koken bent.

 • Investeer in een inductiekookplaat. Deze verbruikt zo'n 50% minder dan de andere elektrische opties.

 • Gebruik altijd de deksels van je kookpotten.

 • Overweeg een snelkookpan aan te schaffen.

 • Stop met je oven voor te verwarmen.

 • Heb je een vitrokeramische kookplaat, zet deze dan enkele minuten eerder uit, aangezien ze hun warmte nog een tijdje behouden.

 • Haal diepvriesproducten ‘s ochtends al uit de vriezer en laat ze de hele dag ontdooien op kamertemperatuur.

Gratis levering

Voor 22u00 besteld, volgende dag gratis geleverd.

Contact

Onze klantenservice staat paraat om je verder te helpen met je vragen!

Meer dan 70 winkels

Altijd een winkel in de buurt. Kies uit meer dan 70 winkels en ga voor advies op maat.

Installatie door specialisten

Een vakkundige installatie door onze eigen opgeleide specialisten.

Geüpdatet op 16 mrt. 2023