BANNER-dampkappen
BANNER-dampkappen
BANNER-dampkappen

Wat zijn de afmetingen van een dampkap?

Heeft je dampkap het begeven of ben je op zoek naar een nieuwe? We helpen je bij het uitzoeken van de juiste dampkap. Het is van belang dat je het juiste type kent en de keuze maakt tussen een wandmodel, onderbouw, telescopisch of in het werkblad. Weet je niet hoe je een dampkap moet installeren? Heb je verbouwd of gebouwd en wil je in je keuken een nieuwe dampkap installeren? Dit zijn de punten waarmee je best rekening houd.
Deel
decoratieve-wanddampkappen

Breedte van je dampkap

De breedte van een dampkap is erg van belang. Er moet rekening gehouden worden met de grootte van de kookplaat of bijvoorbeeld de breedte van de bovenkast bij onderbouw.

Naargelang de breedte van je kookvlak wordt de nodige breedte van je dampkap ingeschat. Zorg ervoor dat je dampkap minstens even breed of breder als je kookvlak is.

Om een voldoende brede dampkap te hebben tel je ongeveer 30 cm bij de breedte van je kookplaat. Zo komt de dampkap langs beide kanten van de kookplaat 15 cm erover. Dit zal ervoor zorgen dat en weinig of geen dampen of geurtjes kunnen ontsnappen. Zo passen de beide goed bij elkaar, dan werkt de dampkap zo optimaal mogelijk en vormt het een mooi geheel in je keuken.

afmetingen-dampkap

Wat is de ideale hoogte voor een dampkap?

Bij het plaatsen van de dampkap is het belangrijk dat je bepaald hoe hoog de dampkap moet hangen. Houd vooral hierbij rekening met de hoogte boven je kookplaat. Wat is dan de perfecte hoogte waarop je de dampkap plaatst? Dit blijft nog afhankelijk van het model of merk. Raadpleeg voor installatie dus best de handleiding. Voornamelijk het type is van belang, elektrisch of gas hebben al een verschillende minimale afstand omdat gas met vlammen werkt. Hierdoor moet een dampkap boven een gaskookplaat iets hoger hangen.

De algemene installatiehoogte van je dampkap bij elektrische kookplaten is minimum 55 cm en maximaal 80 cm zodat zeker alle slechte dampen worden verwijderd.

Bij gaskookplaten zal je moeten rekening houden met een installatiehoogte van minimum 65 cm en maximaal 80 cm tussen het werkblad en de dampkap.

MG 5176

Krëfel inbouwservice

Een inbouwtoestel installeren is geen kinderspel. Vertrouw de plaatsing van je aankoop daarom toe aan Krëfel! Voor slechts €39 bouwen onze specialisten je nieuwe toestel in en nemen ze het oude terug mee.

Koop je bij Krëfel een nieuwe dampkap? Ontdek hier alle dingen die we voor jou in petto hebben.

Geüpdatet op 22 januari 2024