headbanner-hobs-installation
headbanner-hobs-installation
headbanner-hobs-installation

Wat zijn de afmetingen van een kookplaat?

Heeft je kookplaat het begeven of ben je op zoek naar een nieuwe? We helpen je bij het uitzoeken van de juiste kookplaat. Het is van belang dat je de correcte nismaten kent en de keuze maakt tussen inductie, vitrokeramisch of gas. Weet je niet hoe je een kookplaat moet inbouwen? Heb je verbouwd of gebouwd en wil je in je keuken een nieuwe kookplaat installeren? Dit zijn de punten waarmee je best rekening houd.
Deel
nisbreedte-smal-model-(65cm)

Meet de nismaten

Op zoek naar een nieuwe kookplaat? Meet dan eerst de nismaten van je keuken. Een nis is de ruimte in het keukenblad waar je de kookplaat zal plaatsen. Om een gepast model te kiezen, begin je dus eerst met de nismaten te bepalen: de nisbreedte, nisdiepte en de hoogte van het keukenblad. Als je deze nismaten kent, kan je op zoek gaan naar een passend model dat binnen deze oppervlakte past.

Hoe meet je de nismaten van een kookplaat?

Neem om te beginnen de oude kookplaat uit het werkblad. Meet vervolgens de nismaten. Je kookplaat is altijd breder en dieper dan de nis van je keuken. Omdat het toestel op het keukenblad rust. Ontdek hoe je in 3 stappen je nismaten opmeet.

 1. Meet de nisbreedte, dit is de belangrijkste afmeting van je kookplaat. Dit is vanaf de linker binnenzijde van de opening tot aan de rechter binnenzijde. Je kookplaat zelf zal dus iets breder zijn.

 2. Meet vervolgens de nisdiepte, dit is vanaf de onderste binnenzijde van de opening tot aan de bovenste binnenzijde. Deze meet ongeveer zo’n 50 cm.

 3. Bepaal de dikte van het keuken werkblad. En kijk ook naar de ruimte die nog beschikbaar is in de hoogte onder je werkblad. Dit is van belang omdat je keukenblad dik genoeg moet zijn. Zo zal de kookplaat zich stevig vastzetten en niet inzakken wanneer je ze gebruikt.

Controleer tot slot de gemeten nisafmetingen met de inbouwtekening op onze productpagina. Zo zal je het juiste model selecteren voor jouw keuken.

lifestyle-samsung

Kies uit verschillende types van kookplaten

Keramisch, inductie of gas?

Wil je koken via elektriciteit of zweer je zoals professionele chefs op gas? Bij de keuze van een nieuwe kookplaat moet je eerst weten met welke energiebron je wilt koken. Het voordeel van elektrisch koken ? Met een stopcontact in de buurt is je kookplaat snel geïnstalleerd en klaar voor gebruik. en gaskookplaat heeft een aardgasaansluiting nodig in je keuken, en dat is niet in elke keuken beschikbaar. Je ervaart met een gaskookplaat wel het echte koken op een vuur.

Kies je voor elektrisch koken, dan heb je de keuze tussen een elektrische, een klassieke vitrokeramische of de vernieuwende inductie kookplaat. Een vitrokeramische kookplaat is het meest gebruikte type kookplaat. Ze zijn eenvoudig te reinigen en relatief goedkoop. Inductiekookplaten worden wel alsmaar populairder. En daar is een goede reden voor: je kan de temperatuur nauwkeurig regelen en de hitte wordt sneller aan potten en pannen overgedragen. Let er wel op dat je compatibele potten en pannen hebt.

breedte-kookplaat

Bepaal de grootte van je kookplaat

Wanneer je weet wat je nisafmetingen zijn, ga je op zoek naar een passende kookplaat. Er zijn heel wat verschillende types kookplaten op de markt. Van extra brede tot verschillende verhitting technieken zoals gas of inductie. De zichtbare breedte van je kookplaat of de buitenafmeting kan enorm variëren. Hou vooral ook rekening met de breedte van je dampkap. Je kookplaat mag niet breder zijn dan de dampkap. Hierbij de mogelijke breedte van een kookplaat.

 • 60 cm - Standaard 4 kookzones

 • 70 cm - Standaard

 • 75 cm

 • 80 cm

 • 90 cm

Let op: Verschillende van de kookplaten met breedtes van 70, 75 en 80 cm kunnen ook in een nis van 60 cm worden geplaatst. Je dampkap dient dan wel minimaal die breedte te hebben om goed te functioneren. Ontdek hier deze kookplaten!

novy-lifestyle2

Kookplaat met dampkap

Je kan ook een kookplaat met geïntegreerde dampkap kiezen. Deze kookplaat is een perfecte combi. Kookplaat en dampkap in één, dit is ideaal voor je kookeiland! Is het kookvuur in je kookeiland? Dan kan je het jezelf makkelijk maken door de dampkap ook te integreren. Dit zorgt voor een strakke look. De dampkap zuigt vanuit het midden van de kookplaat de dampen onmiddellijk weg van bij de kookpotten.

Let op: deze gecombineerde modellen hebben een grote ruimte onder het keukenblad nodig. Voorzie dus dat de kast onder je kookvlak zal moeten plaats ruimen voor je dampkap.

Tip: Maak gebruik van onze prévisite service bij de aankoop van dit type kookplaat. Dit is een voorbezoek voor de aankoop van je kookplaat met dampkap. Dit voorbezoek is hierbij sterk aangeraden en gratis aangeboden als de totale aankoop groter is dan 750€. (afspraak maken in 1 van onze winkels)

MG 5176

Krëfel inbouwservice

Een inbouwtoestel installeren is geen kinderspel. Vertrouw de plaatsing van je aankoop daarom toe aan Krëfel! Voor slechts €39 bouwen onze specialisten je nieuwe toestel in en nemen ze het oude terug mee.

Koop je bij Krëfel een nieuwe kookplaat? Ontdek hier alle dingen die we voor jou in petto hebben.

Geüpdatet op 03 nov. 2022
 • Krëfel NV - Steenstraat 44 - Industriezone 4 "T Sas", 1851 Humbeek, België
 • BTW BE 0400.673.544
 • Copyright 2023

Inloggen

Welkom bij Krëfel

Vul je gegevens in en ga verder

Nog geen account? Registreer

Wachtwoord vergeten?

of