Banner Krëfel houdt het koel

Tips om je mobiele airco goed te laten werken

Wanneer je een mobiele airco hebt gekocht, is het belangrijk dat je deze zo correct mogelijk gebruikt. Je wil uiteraard zo snel mogelijk van de hitte bij jou thuis af. Als je je mobiele airco goed installeert en op een aantal zaken let, zal de mobiele airco zo optimaal mogelijk werken. Hieronder vind je enkele tips om aan de slag te gaan.

 

 

Plaats de afvoerslang door het raam met een raamkit

Mobiele airco’s werken meestal met een luchtafvoerslang die naar buiten wordt geleid. Om je mobiele airco zo optimaal mogelijk te laten koelen, monteer je de afvoerslang daarom best met een raamafdichtingkit. Die kit helpt om de warme lucht buiten te houden. Hierdoor zal ook je mobiele airco geen temperatuurverlies lijden. In de producthandleiding kan je terugvinden hoe je de afdichting het beste installeert.

raamkit

 
 
 

Geef de mobiele airco een goede plaats

Om de afvoerslang te gebruiken zet je de mobiele airco best in de buurt van een raam. Meestal is de afvoerslang ongeveer 150 centimeter lang. Een schuifraam of kantelraam zal beter werken in combinatie met zo’n slang dan een schuin dakraam. Een schuin dakraam heeft altijd een opening waardoor warme lucht gemakkelijk naar binnen komt. Dit heeft gevolgen voor je koelvermogen. Je zet de airco ook best 30 tot 40 centimeter van de muur af en let er ook op dat er niets op de airco ligt. Spullen op de airco verslechteren de luchtcirculatie.

plaats

 
 
 

Koel de ruimte al in de ochtend

Het duurt lang om een warme kamer of ruimte weer op een prettig temperatuur te krijgen. Daarom is het aangeraden om een relatief koele ruimte ook koel te houden. Het is daarom handig om de airco ’s morgens aan te zetten, wanneer de kamer nog koel is. Eens de mobiele airco een aangename temperatuur enkel hoeft te behouden, is dit minder werk voor het toestel. En het toestel maakt ook veel minder lawaai.

tijdig-koelen

 
 
 

Houd de warmte weg uit de kamer

Om te voorkomen dat de kamer opwarmt door warmte van buiten, neem je best enkele maatregelen. Zo is het aan te raden om de ruimte tegen directe blootstelling aan zonlicht te beschermen. Hiervoor gebruik je best beschikbare zonwering, gordijnen of andere raambedekking. Zorg er ook voor dat ramen en deuren dicht zijn. Dit helpt om warme lucht van buiten weg te houden.

voorkom-warmte

 
 
 

Plaats de airco in een kleine/middelgrote ruimte

Elke mobiele airco heeft een maximum oppervlakte die het kan koelen. Een kamer met veel zon en weinig isolatie heeft zal langer nodig hebben om te koelen dan een donkere, geïsoleerde kamer. Als je de mobiele airco in een grotere kamer gebruikt dan geadviseerd wordt, dan zal het niet lukken om de hele ruimte te koelen. Het toestel zal eerder veel lawaai maken en de ruimte niet koelen naar jouw gewenste temperatuur.

oppervlakte

 
 
 

Plaats of leg de afvoerslang zo recht mogelijk

De afvoerslang van een mobiele airco zal ervoor zorgen dat warme lucht uit de kamer wegstroomt. Om ervoor te zorgen dat dit zo optimaal mogelijk gebeurt, is het belangrijk om de slang zo recht mogelijk te houden. Als de slang veel knikken en bochten heeft, is de kans groter dat de warme lucht niet goed weg kan. Dit zal er dan voor zorgen dat je mobiele airco meer moeite nodig heeft om de ruimte te koelen.

afvoerslang

 
 
 

Gebruik zo weinig mogelijk elektronische apparaten

Wanneer je veel andere apparaten gebruikt in de ruimte die je wil koelen, heeft dat invloed op de prestaties van je airco. Elektronische apparaten produceren hun eigen warmte. Een stofzuiger bijvoorbeeld produceert veel warme lucht. Dan is het best aan te raden om deze niet op een warme dag te gebruiken. Op die manier optimaliseer je het koelvermogen van de airco.

warmtebron

 
 
Nog vragen? Wij helpen je graag verder!
category-image
category-image
category-image
category-image