BANNER-dampkappen
BANNER-dampkappen
BANNER-dampkappen

Hoe werkt een dampkap zonder afvoer?

Wil je ook een zo energiezuinig mogelijke woning dan is het hebben van een dampkap zonder afvoer naar buiten een milieuvriendelijke oplossing. Een dampkap met een werking in gesloten kring of de recirculatiedampkap die geen afvoer naar buiten heeft word al standaard gebruikt bij nieuwbouwhuizen. Dit omdat er geen opening in de buitenmuur gemaakt wordt en zo zal je huis een beter energierapport krijgen. Want door een luchtafvoer kan er koude lucht binnenkomen wat voor een slechter label zorgt.
Deel
recyclage hoe

De werking van een dampkap zonder afvoer

Een recirculatie dampkap zuigt de vervuilde dampen weg boven je kookplaat en blaast de propere lucht weer de ruimte in. De lucht recirculeert in de keuken. Vandaar de naam 'recirculatie dampkap'. In dit type dampkap zitten altijd koolstoffilters. Deze hebben een filterende kracht omdat koolstof van nature de eigenschap heeft om vuil op te nemen. Erg handig is de dampkap zonder afvoer wanneer je geen luchtafvoer naar buiten hebt. Denk er wel aan dat een recirculatiedampkap minder krachtig kan zuigen dan een luchtafvoer dampkap. De zuigkracht vermindert met 20 tot 30 procent.

Intensieve-dampkap

Waarom kiezen voor een recirculatie dampkap?

De dampkap zonder afvoer, ofwel ook gekend als een recyclage dampkap, stuurt de gezuiverde kookdampen weer in je keuken. Een vetfilter filtert de kookdampen, en absorbeert via een koolstoffilter de slechte geuren. Voor dit type dampkap is er geen directe buitenafvoer nodig.

Een recirculatiedampkap is toepasbaar in alle types keukenopstelling en wordt vaak toegepast in een keuken met een kookeiland waar meestal geen afvoer naar buiten aanwezig is. Een dampkap zonder afvoer kan wel gecombineerd worden met een ventilatiesysteem. Hierbij wordt dan de afvoer van de vuile dampen en lucht geneutraliseerd.

recyclage kit

Wanneer is het gebruik zonder afvoer mogelijk?

Je koopt een dampkap meestal om als luchtafvoer dampkap te gebruiken. Je maakt deze dan zelf geschikt voor recirculatie door een koolstoffilter te plaatsen. In sommige gevallen moet je de dampkap ombouwen met een recirculatieset. Deze sets zijn uniek per merk en ook product specifiek. 

Een koolstoffilter of recirculatieset zit bijna nooit inbegrepen bij je dampkap. Bestel dus een set die bij jouw product past bovenop de aankoop van je dampkap. Koolstoffilters gaan niet onbeperkt mee. Wanneer ze verzadigd zijn, moeten ze vervangen worden. Een Koolstoffilter gaat gemiddeld 6 maanden mee.

Geüpdatet op 26 aug. 2022