Ecologische voetafdruk verkleinen

    

    

   Help het klimaat een handje: onze tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen

   Voor het klimaat is code rood stilaan aangebroken. Het is eenvoudig om voor jezelf het excuus in te roepen dat je daar als individu maar weinig aan kan veranderen, want dat kan je wel degelijk. De impact die elk persoon heeft op de aarde, wordt gemeten aan de hand van de ecologische voetafdruk. Hoe meer energie je verbruikt, hoe groter je ecologische voetafdruk zal zijn. En als je deze graag wil verkleinen, dan hoef je heus je leven niet over een andere boeg te gooien, kleine beetjes kunnen al helpen. Onze handige eco-tips, voor beginners tot gevorderden, leren je om op een eenvoudige wijze je ecologische voetafdruk te verkleinen. Samen gaan we voor een groenere wereld!

    

    

    

   5 tips voor beginners

    
   ecologische tips beginners 1
   Bescherm je smartphone met een screenprotector, zo gaat deze langer mee.
   ecologische tips beginners 2
   Schakel de eco-stand in: heel wat huishoudapparaten hebben tegenwoordig een eco-stand. Maak hier gebruik van en bespaar zo energie én geld.
   ecologische tips beginners 3
   Laat apparaten niet onnodig in stand-by staan: apparaten verbruiken ook energie wanneer ze niet actief zijn. Ze volledig uitschakelen wanneer je ze niet nodig hebt kan je energieverbruik met wel 10% doen dalen!
   ecologische tips beginners 4
   Verban plastic: de wereldwijde consumptie van plastic stijgt nog steeds, zo ook de verkoop van plastic flesjes. En aangezien plastic geen duurzaam materiaal is, weer je het dus best zoveel mogelijk uit je dagelijkse leven. Dat kan door gebruik te maken van een herbruikbare drinkfles of een eigen drank-en bruiswatertoestel aan te kopen.
   ecologische tips beginners 5
   Sorteer: zorgvuldig sorteren van het papier en karton. Doe je dit al? Zoveel te beter! Recycleren van 1 ton papier bespaart namelijk 1,41 ton hout en 48,3 m3 water!

   ecologische tips beginners

    
    
    

   5 tips voor semi-gevorderden

    
   ecologische tips semi-gevorderden 1
   Kies voor duurzame mobiliteit: laat de wagen af en toe thuis als je vlot met het openbaar vervoer op je bestemming geraakt.
   ecologische tips semi-gevorderden 2
   Zet de verwarming een stand lager: je verwarming is een echte energieslokop. Deze een stand lager zetten maakt je huis al veel zuiniger.
   ecologische tips semi-gevorderden 3
   Wassen op lage temperatuur: Als je was niet zo vuil is, is het niet noodzakelijk ze op hoge temperatuur te wassen. Dit kan het verbruik van je wasmachine met 50% verminderen. Je was drogen op een droogrek is ook een stuk milieuvriendelijker dan ze in de droogkast steken.
   ecologische tips semi-gevorderden 4
   Ontdooi de diepvriezer: de meeste diepvriezer maken een ijslaag aan. Daarom moet je ze om de twee maanden wel eens laten ontdooien.
   ecologische tips semi-gevorderden 5
   Trek de stekkers van je opladers uit: Is je telefoon volledig opgeladen? Trek de lader dan uit het stopcontact, anders blijft deze een minimum aan stroom verbruiken.

   ecologische tips semi-gevorderden

    
    
    

   5 tips voor gevorderden

    
   ecologische tips gevorderden 1
   Recycleer oude apparaten: Is je apparaat onherstelbaar versleten? Vervang het dan, want oude apparaten verbruiken meer. Breng het oude apparaat naar het recycleerpark, waar het nog een tweede leven kan krijgen. Geen recyclagepark in de buurt? Doe dan mee aan de Krëfel Big Collecte, de allergrootste recyclage-actie van het land!
   ecologische tips gevorderden 2
   Duurzame energie: Laat duurzame energiebronnen in je energiebehoeften voorzien. Mogelijkheden zijn zonne-energie en windenergie.
   ecologische tips gevorderden 3
   Bewegingssensoren: plaats bewegingssensoren in je huis die het licht automatisch aan- en uitzetten wanneer je een ruimte in- of uitgaat. Vervang spaarlampen door LED-lampen.
   ecologische tips gevorderden 4
   Begin met composteren: heeft u er ooit aan gedacht om thuis zelf te composteren? Zo stoppen we ongeveer 30% minder keukenafval in de restafvalzak.
   ecologische tips gevorderden 5
   Maak je eigen cosmetica-en verzorgingsproducten: Durf af en toe neen te zeggen tegen cosmetica-en verzorgingsproducten uit de supermarkt, zo breng je minder plastic in je badkamer. Een moeilijke opgave? Dat valt best wel mee! Je eigen cosmetica maken neemt slechts enkele minuten in beslag. Hoog tijd dus om te gaan experimenteren! Op Google vind je heel wat eenvoudige recepten terug om je eigen shampoo, waspoeder of tandpasta te maken.

   ecologische tips gevorderden