Drones-Banner-Mobile
Drones-Banner-Desktop
Drones-Banner-Desktop

Hoe kies je een drone ?

Zin om met een drone rond te vliegen in je buurt voor het plezier of wil je er net indrukwekkende uitzichten mee vastleggen tijdens een evenement of op vakantie? Maar vraag je je af hoe zo een drone nu net werkt, wat je er wel en niet mee (mag) doen? Wij leggen het je uit hoe je met een drone een vliegende start kan maken!
Deel
Drones-Featurette1

Waarom een drone kopen?

Wanneer je denkt aan een drone, denk je bijna automatisch aan het vastleggen van schitterende beelden of video’s van een evenement buiten of op als je ergens op vakantie bent. Logisch ook aangezien je met een drone zelfs tot op de meest ontoegankelijke plaatsen kan komen die je te voet, gewapend met een gewone camera of fototoestel, niet of best wek lastig kan bereiken. Schiet je eigen leuke luchtplaatjes voor je (vakantie-)collectie.

Momenteel is de markt van drones nog in volle groei. Ook het aantal mensen dat al een drone thuis heeft, neemt voortdurend toe, de wetgeving wordt bijna jaarlijks nog wel aangepast en de mogelijkheden van wat je met een drone kan doen, nemen alleen maar toe! Een drone is leuk om mee te vliegen en als je eenmaal de handelingen onder de knie hebt, zal je merken dat het snel een van je favoriete hobby’s zalen worden.

Drones-Featurette2

Welk type drone kiezen?

Alvorens over te gaan tot de aankoop van een drone, dien je rekening te houden met enkele toch wel cruciale eigenschappen van een drone. Denk maar aan hoe lang je met een volle batterij kan vliegen en dus ook het vliegbereik. De kwaliteit van de foto’s of video’s is natuurlijk ook een heel belangrijke factor. Daarnaast zijn het gewicht van de drone, de verschillende gebruiksmogelijkheden op vlak van het toestel, maar ook de wettelijke bepalingen per type van drone van belang. Zo wordt iedere drone in een categorie ingedeeld en aan iedere categorie hangen bepaalde wettelijke bepalingen die bijvoorbeeld aangeven vanaf welke leeftijd je een drone mag gebruiken of tot waar je, geografisch gezien mag vliegen met je drone (bv. In hoogte of niet boven bepaalde gebieden) en of je een vergunning nodig hebt voor het gebruik van een drone.

Enkele nuttige eigenschappen waar je, zeker als beginner, best mee rekening kan houden, zijn functionaliteitn zoals ‘Follow me’. Hiermee volgt en filmt de drone automatisch een persoon of object (in beweging of statisch). Dankzij de functionalteit ‘Return to Home’ (RTH) of ‘Go Home’, vliegt je drone automatisch terug naar een vooraf ingegeven startpunt als bijvoorbeeld de drone merkt dat de batterij bijna leeg is. Een handige functionaliteit om te hebben in je drone is die van obstakeldetectie, zo kan je onaangename botsingen met bijvoorbeeld bomen of gebouwen vermijden. Helemaal makkelijk is het gebruik van een drone met een automatische piloot. Zoals de naam al doet vermoeden, vliegt een dergelijke drone volledig autonoom en bepaalt de drone zelf het gezichtsveld van de opname, de beeldstabilisatie en de framing van het beeld.

Drones-Featurette3

Adembenemende beelden

Er zijn veel verschillende soorten drones met ieder zijn vele en verschillende mogelijke pluspunten op vlak van gebruik en opname. Bij aankoop van je eerste drone, is het meest verstandige om voor een drone te kiezen die prijs/kwaliteit de beste oplossing biedt. Je levert daarom niet in aan beeldkwaliteit om prachtige foto’s of video’s op te nemen en zo prachtige herinneringen te schieten.

Ook voor professionelere doeleinden is er een drone die de klus vliegensvlug kan klaren. Het maken van de beelden is in deze slechts het beginpunt. Ook voor de verwerking van de gemaakte beelden met je drone, dien je over degelijke gereedschap te beschikken en over de nodige kennis van videobewerking te beschikken.

Drones-Featurette4

Is een drone besturen eenvoudig?

Wanneer je de knoop doorgehakt hebt kan je aan de slag met een drone. Vind daarom een goede locatie om aan je eerste vlucht te beginnen. Bij voorkeur een plaats waar er geen obstakels zoals bomen of dergelijke zijn en waar je jouw drone op een vlakke ondergrond kan zetten. Controleer alvorens op te stijgen of enerzijds de vluchtinstellingen van je drone en anderzijds de cmaerainstallingen goed staan. Begin een eerste vlucht steeds met door kort op te stijgen en te landen aan de hand van je smartphone of bijgeleverde controller (indien van toepassing). Zo krijg je redelijk snel onder de knie hoe je de drone stabiel kan krijgen en houden wanneer je later op grotere hoogtes gaat vliegen met de drone. Funcionaliteiten zoals automatische stabilisatie, obstakeldetectie en RTH vergemakkelijken in het begin zeker en vast het leerproces om je drone volledig te leren kennen.

Geüpdatet op 23 jun. 2022