Banner ergonomisch werken mobile
Banner ergonomisch werken
Banner ergonomisch werken

Hoe ergonomisch werken met je computer of laptop?

Je werkplek of thuiskantoor moet een ruimte zijn die goed geventileerd is met een goede lichtinval, waar je in alle rust kan werken en waar je niet gestoord wordt. Maar is het ook een plek die op ergonomisch vlak tip top in orde is? Omdat we meerdere uren per dag achter onze bureau zitten of aan ons computerscherm gekluisterd zijn is het belangrijk dat je dit kan doen op een ergonomisch correcte manier. Maar hoe doe je dit nu eigenlijk? En welke accessoires kunnen je hierbij helpen? Bij Krëfel helpen we je graag met je keuze.
Deel
man met rugpijn

De juiste houding

Wanneer je iets doet voor meerdere uren aan een stuk is je houding altijd belangrijk. Door een goede houding achter je bureau te hanteren kan je op een neutrale en pijnloze manier werken wat dan weer bevorderlijk is voor je rug, nek en de rest van je lichaam.

Een goede houding begint bij een goede bureau en een goede bureaustoel. Op kantoor is dit misschien vanzelfsprekend maar ook wanneer je thuiswerkt is dit een essentieel onderdeel van een correcte zithouding.


Ideale zithouding:

  • Voeten plat op de grond

  • Zithoogte: bekken hoger dan knieën

  • Zitdiepte: minstens 3 vingers tussen stoel en knieholte

  • Steun lage rug: bolle vorm boven de broeksriem

  • Tafel op ellebooghoogte

  • Kijkafstand tot scherm: een armlengte

bureau met extern scherm

Het scherm

Op ergonomisch vlak is het belangrijk dat je scherm op ooghoogte staat en dat je er recht achter zit. Hiermee vermijdt je nekklachten wanneer je er een hele dag naar moet kijken. Een PC-steun verhoogt je laptop of monitor tot ooghoogte en is hier daarom dan ook uiterst geschikt voor.


Wanneer je een hele dag moet werken op je laptop is het ook aangewezen om de laptop aan te sluiten op een groter extern scherm of monitor. Hierdoor moet je je niet meer blindstaren op kleine details maar heb je meer overzicht. (Voor een goede leesbaarheid raden we een scherm van minstens 19 inch aan).


Verder kan je je ogen wat laten rusten door het blauwlicht dat je beeldscherm uitzendt te filteren. Sommige toestellen beschikken reeds over deze filter maar je kan hier ook een blauwlicht filter bril gebruiken.

toetsenbord en muis

Toetsenbord en muis

Nog een belangrijke tip voor ergonomisch werken is het gebruik van een apart toetsenbord en een aparte muis. Hierdoor kan je ze positioneren naar jouw persoonlijke noden zodat je vlot en ergonomisch kan werken.


Een apart toetsenbord is aangeraden wanneer je langere tijd op een laptop moet werken. Door zijn compacte design staat het toetsenbord eigenlijk veel te dicht bij het scherm. Hierdoor moet je je armen onnodig ver strekken wanneer je een goede kijkafstand hanteert of je kijkafstand is veel te kort wanneer het toetsenbord op de juiste afstand staat (15cm-20cm). 


De touchpad van een laptop is eveneens niet echt ergonomisch en gebruiksvriendelijk, met verkramping bij langdurig gebruik tot gevolg. Daarom is een muis ideaal als jij je werkplek of thuiskantoor ergonomischer wil maken. Veel producenten zetten hier tegenwoordig op in met een speciaal gamma aan ergonomische muizen.

pauze op het werk vrouw

Voldoende afwisseling

We weten al langer dan vandaag dat je tijdens het uitvoeren van een kantoorjob eigenlijk veel te veel zit. Daarom is het belangrijk om af eens recht te staan en wat te bewegen. Wandel eens rond terwijl je belt bijvoorbeeld of wissel zittend- en staand werken af met een verstelbaar bureau.

Wissel geregeld van taak en neem af en toe een korte pauze om je benen te strekken zodat je actief en alert blijft. Ben jij iemand die niet goed weet wanneer hij toe is aan een pauze? Of verlies je dit door het werken helemaal uit het oog? Experten adviseren om regelmatig een korte pauze te nemen van ongeveer 1 à 2min per 30min. Belangrijk hierbij is dat je dit niet opspaart tot bijvoorbeeld 2 x 15min per dag aangezien het zijn effect dan verliest. Je kan opteren om een alarm te zetten zodat je dit goed opvolgt en niet uit het oog verliest.  Meer weten over deze producten?

Monitor

Beeldschermen/Monitoren

Een monitor zorgt ervoor dat je beelden van je laptop of desktop PC gemakkelijk kan overzetten. Ontdek de perfecte monitor voor jouw opstelling als hoofdmonitor of als 2de beeldscherm.

Wanneer je een monitor gaat kopen is het belangrijk dat je let op de verschillende verbindingsmogelijkheden, grootte van het scherm, resolutie en type scherm. Tegenwoordig heb je ook gebogen schermen (curved) met ergonomische voordelen, maar ook extra brede schermen (ultrawide) die dan weer zeer handig zijn bij het gebruik van grafische programma's.

Ontdek meer
PC steun

PC steunen

Een PC-steun zorgt ervoor dat uw laptop of monitor op ooghoogte kan worden geplaatst wat niet alleen beter is voor je ogen maar vooral voor je nek en rug.


Er bestaan tal van verschillende soorten PC-steunen. Zo zijn er PC-steunen speciaal ontworpen voor laptops, maar ook PC-steunen speciaal ontworpen voor monitoren en zelfs combo modellen. Ze zijn meestal verstelbaar in hoogte en aanpasbaar aan je comfort. De iets duurdere modellen bevatten vaak ook extra poorten zoals USB of HDMI voor een verhoogde connectiviteit.

Ontdek meer
toetsenbord

Toetsenborden

Een touchpad die je cursor doet verspringen tijdens het typen is met een apart toetsenbord voorgoed verleden tijd. Ook het invoeren van getallen met de Shift-toets behoren tot het verleden dankzij onze toetsenborden met numerieke zone.

Met een bedraad toetsenbord heb je alle vrijheid om je op een ergonomisch correcte afstand van je scherm te zetten. Een draadloos toetsenbord kan je zelfs gebruiken vanuit je luie zetel. In het laatste geval is een toetsenbord met achtergrondverlichting extra handig.

Ontdek meer
computermuis

Muizen

Klik, scroll, klik, klik. Een muis is samen met een toetsenbord het belangrijkste randapparaat om te gebruiken bij een desktopcomputer of laptop. Kies uit een bedrade muis met een gemiddelde kabellengte van 1,8m, of ga voor een draadloos model met een bluetooth ontvanger indien je meer bewegingsvrijheid wenst.

Een draadloze muis werkt tot ongeveer 10m afstand van je computer. Voor een muis met draad heb je enkel een vrije USB-poort nodig. Een draadloze muis maakt meestzal gebruik van aparte batterijen.

Ontdek meer
Geüpdatet op 01 feb. 2024