vrouw en kind printer
   vrouw en kind printer
   vrouw en kind printer

   inkjet- of laserprinter?

   Twijfel je tussen een inkjet- of laserprinter? Ontdek op deze pagina alle verschillen tussen de twee en waar je op moet letten!
   cms_share
   inkt-toner

   Verschil in printtechnologie

   Het grootste verschil tussen een inkjet printer en een laserprinter is de print technologie die beide toestellen gebruiken:

   Bij een inkjetprinter worden er kleine druppeltjes vloeibare inkt via kleine spuitmondjes op het papier gespoten en drogen wanneer ze contact maken met het papier. Deze inkt is afkomstig uit plastic capsules die ook cartridges worden genoemd. 

   Laserprinters maken in plaats van inkt gebruik van toner. Dit is een poeder dat door middel van een elektrostatische lading van de laser op het papier terechtkomen en via warmte aan het papier worden vastgehecht.

   Beide technologieën zijn te vinden in printers met slechts één functie en in all-in-one modellen die naast printen ook scannen, kopiëren en faxen.

   afdrukkwaliteit

   Verschil in afdrukkwaliteit

   Wat betreft de afdrukkwaliteit zijn er toch wel enkele verschillen tussen een inkjet- en laserprinter. 

   Inkjetprinters zijn doorgaans beter in het afdrukken van foto’s of afbeeldingen omdat de vloeibare inkt subtiele kleurschakeringen makkelijker kan reproduceren dan een laserprinter die toner gebruikt. Niet alle laserprinters zijn gemaakt om foto’s te printen en sommigen hebben zelfs nood aan speciaal papier dat meestal duurder uitkomt en het minder gemakkelijk maakt dan het standaard papier van een inkjetprinter.  

   Let wel op dat de inkt van een inkjetprinter nat kan aanvoelen en verder droogt na het printen. Hierdoor kan de inkt mogelijks uitgesmeerd worden. Doordat de laserprinter gebruik maakt van warmte tijdens het drukproces komen de documenten droog uit het apparaat en is er geen kans dat de inkt wordt uitgesmeerd.

   printkost

   Verschil in printkosten

   Naast de initiële kost van je printer is de print kost ook een belangrijke factor waar je rekening mee kan houden. 

   Inkjetprinters variëren sterk qua prijs per pagina. Toch is er een zekere lijn in te trekken waarbij een eenvoudig tekstdocument in zwart-wit zo’n 5 tot 10 cent per pagina kost. Print je veel afbeeldingen of vaak in kleur dan kan de kost oplopen tot 25 cent per pagina. Wel is er een nieuwe trend onder de inkjetprinters waarbij de standaard wegwerp cartridges ingeruild worden door hervulbare exemplaren of zelfs vervangen worden door grotere, voordeligere inktflesjes. 

   Toner voor een laserprinter is doorgaans goedkoper per pagina maar duurder in aankoop. Dit komt doordat toner een veel grotere paginaopbrengst dan en inkjetprinter waardoor je de toner minder vaak moet vervangen. Hierdoor kan je tekstdocumenten in zwart-wit voor minder dan 5 cent per pagina printen. Dit maakt een laserprinter voordeliger voor mensen (of bedrijven) die veel printen. 

   Als laatste kan toner veel beter bewaard worden dan inkt voor een inkjetprinter. Deze inkt kan namelijk uitdrogen wanneer je het langere tijd niet gebruikt. Toner daarentegen is een soort poeder waardoor dat veel langer goed blijft.

   inkjet-laser

   Verschil in grootte van de printer

   Wat de grootte van de printer betreft is er nog een duidelijk verschil tussen een inkjetprinter en laserprinter. Inkjetprinters zijn doorgaans een pak kleiner dan laserprinters en zijn dus handiger om op een bureau of schap te plaatsen. Laserprinters zijn vaak groter en zwaarder wat het niet altijd even handig maakt om deze een plaats te geven. Dit komt omdat ze gebruik maken van een grotere print trommel en omdat ze beschikken over een laser en een warmte element. Deze technologie neemt veel meer plek in dan bij een inkjetprinter. 

   Verschil in printsnelheid

   Laserprinters printen veel sneller dan inkjetprinters dit komt omdat ze niet alleen gemaakt zijn voor gezinnen maar ook voor bedrijven. Een laserprinter kan tussen de 15 en 100 pagina’s per minuut printen afhankelijk van het type laserprinter. Een inkjetprinter print gemiddeld zo’n 16 pagina’s per minuut en is dus een stuk trager. Indien je veel en snel moet printen kies je dus beter een laserprinter.

   printer

   Conclusie

   Kiezen welke printer je moet kiezen hangt dus heel sterk af van hoe je de printer gaat gebruiken. Sommige mensen printen slechts enkele pagina’s per jaar of printen vaker foto’s en afbeeldingen dan tekstdocumenten. Andere mensen printen vaker en meer teksten met slechts zelden een afbeelding. 

   Een inkjetprinter is doorgaans interessanter voor mensen die niet zoveel printen. Het printen zelf zal per pagina iets duurder uitvallen maar de printer en inkt zijn wel goedkoper dan de printer en toner bij een laserprinter. Inkjetprinters zijn doorgaans ook geschikter voor op kleine plaatsen aangezien een laserprinter groter en zwaarder is. Als laatste zijn ze ook beter in het printen van afbeeldingen en foto’s dankzij hun grotere kleurdiepte. 

   Een laserprinter is de meer economische keuze op langere termijn omdat de paginaopbrengst en het printvolume een stuk groter is. Een laserprinter print ook aanzienlijk sneller dan een inkjetprinter en de pagina’s komen dankzij het hitte proces ook droog uit de printer waardoor ze direct klaar voor gebruik zijn en nooit uitgesmeerd kunnen worden. Indien je veel tekstdocumenten print is een laserprinter de betere keuze aangezien deze de tekst scherper kan weergeven.

   Volg ons

   Ontdek onze socialemediakanalen

   Ontvang de strafste promoties en nieuwtjes in jouw mailbox

   Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

   cms_updated_on_copy
   • Krëfel NV - Steenstraat 44 - Industriezone 4 "T Sas", 1851 Humbeek, België
   • BTW BE 0400.673.544
   • Copyright 2023

   Inloggen

   Welkom bij Krëfel

   Vul je gegevens in en ga verder

   Nog geen account? Registreer

   Wachtwoord vergeten?

   of