Het regelmatig schoonmaken van je oven is belangrijk om vet, etensresten en vuil te verwijderen. Dit helpt om ongewenste geuren te voorkomen en de efficiëntie van je oven te behouden. Een schone en goed onderhouden oven kan gelijkmatiger verwarmen, energie besparen en de levensduur van je toestel verlengen. Daarnaast kan regelmatige schoonmaak de ophoping van vuil en de verspreiding van rook voorkomen en zo de kans op brandgevaar verminderen. Bovendien is het aangenamer om je favoriete gerechten in een schone oven te bereiden.
Er zijn enkele natuurlijke producten die je kan inschakelen bij het kuisen van je oven.
Plaats in je verwarmde oven een schaaltje met water en enkele citroenschijfjes. Laat dit 10 minuten verdampen. Je kunt de citroen ook op de vuilresten wrijven. Het vet aan de binnenkant van je oven zal loskomen en makkelijk te verwijderen zijn met een doekje. Bonus, je oven krijgt weer een fris geurtje.
Soda is eveneens een efficiënt en natuurlijk schoonmaakmiddel. Plaats wederom een schaaltje met water en soda in je opgewarmde oven en laat dit een aantal minuten verdampen. Je kunt dit overigens ook in combinatie met de citroenschijfjes doen. Met soda en water kun je ook een natuurlijke scrub maken om hardnekkige etensresten los te weken en weg te schrobben.
Bovendien kun je ook met azijn etensresten en vet in je oven laten verdampen en losweken. Plaats een schaaltje met water en azijn op de bodem van je oven en laat ook deze verdampen in je warme oven. De aangebakken etensresten zullen makkelijker loskomen.
Je kunt je oven schoonmaken met groene zeep. Meng de zeep met water, breng het aan op de ovenwanden en laat het even inwerken. Vervolgens kun je het vuil en vet verwijderen met een spons of doek.
Daarnaast kun je ook en vaatwastablet gebruiken bij het poetsen van je oven. Los het tabletje op in warm water en breng het mengsel aan op de ovenwanden. Laat het inwerken en veeg dan de vuilresten weg.
Bij het gebruik van ammoniak is het belangrijk om voorzichtig te zijn vanwege de sterke geur en giftigheid van de dampen. Meng een kleine hoeveelheid ammoniak met water en breng het aan in de oven. Sluit de oven en laat het enkele uren of een nachtje staan. Ventileer de ruimte goed voordat je de oven opent en draag handschoenen. Veeg vervolgens het vuil weg met een doek.
Uiteraard kun je naast bovenstaande middelen ook een speciale ovenreiniger gebruiken. Let hier op voor agressieve schoonmaakmiddelen die de oven kunnen beschadigen.
Sommige ovens hebben een zelfreinigende functie. Dankzij deze functies hoef je je geen zorgen meer te maken over het schoonmaken van je oven en heb je meer tijd voor het bereiden van je favoriete gerechten.
Ovens met een pyrolyse functie verbranden alle vet - en vuilresten aan hoge temperaturen tot asresten. Deze veeg je achteraf makkelijk weg met een vochtige doek of spons.
Een andere zelfreinigingsmethode is katalyse. Deze ovens beschikken over katalytische ovenwanden die vet en vuil absorberen en verbranden aan hoge temperaturen. Wederom moet je achteraf alleen met een doek het as en overig vuil op de bodem van de oven wegvegen.
De hydrolyse of stoomreiniging weekt vuil- en etensresten los door verdamping. Je hoeft alleen water, met eventueel een beetje zeep op de bodemplaat of in de speciale waterlade te doen. Start het programma en veeg achteraf het losgeweekt vuil weg met een spons.
Gebruik de zelfreinigingsprogramma's 2 à 4 keer per jaar of meer bij regelmatig gebruik.
Gebruik geen ijzersponzen of krabbers. Deze verwijderen vuil, maar laten krassen over in je oven. Meng bij het reinigen van je oven nooit verschillende schoonmaakmiddelen. Dit kan een ongewenste chemische reactie veroorzaken.
Bescherm jezelf altijd van de hoge temperaturen van de oven tijdens het reinigingsproces. Sluit meteen de ovendeur na het opstarten en wacht achteraf tot de oven volledig afkoelt alvorens de vuilresten weg te vegen. Zorg altijd voor een goede ventilatie in de ruimte en draag handschoenen indien nodig. Veeg of spoel grondig je oven na het reinigen om ongewenste geuren en smaken te vermijden tijdens het gebruik.
Voorkom overmatig schoonmaakwerk door bakpapier of aluminiumfolie te gebruiken bij het bakken van je lievelingsgerechten. Leg deze op je roosters of bakplaten en voorkom zo extra poetswerk achteraf. Daarnaast kun je ook een ovenschaal gebruiken. Maak je bakplaten, roosters en schalen meteen schoon na gebruik en geef etensresten geen tijd om hardnekkig te worden. Vergeet ook zeker de binnenkant van je ovendeur niet regelmatig te poetsen.
Veeg na elk gebruik van je oven de etensresten meteen weg met een doek of spons om te voorkomen dat deze inbranden. Je kunt kruimels op de bodem van je oven of tussen je ovendeur ook verwijderen met de stofzuiger bijvoorbeeld. Regelmatig onderhoud vermindert de noodzaak van groot schoonmaakwerk.
Maak je oven ongeveer één keer per maand echt schoon. Het is niettemin aangeraden om wekelijks of na elk gebruik snel met een doekje door je oven te gaan.
In deze video laat ik je zien hoe je het best je oven kan onderhouden.
Voor 22u besteld, morgen geleverd.
Haal af in onze winkels.
Altijd eentje in de buurt.
Eenvoudig retourneren.