speaker advies banner

 

Speakers kopen? Advies en tips voor jou.

Interesse in speakers om naar je favoriete muziek te luisteren? Wij helpen je graag op weg. Voor speakers bij je televisie kan je onze specifieke adviespagina bekijken voor soundbars en home cinema. De verschillende types speakers die ideaal zijn voor muziek staan hieronder allemaal verder uitgelegd. Wil je nog persoonlijker advies? Loop dan gerust eens binnen in één van onze 75 winkels.

 

 

1. Hoe een speaker kiezen?

speaker met draad versus draadloze speaker foto

Bedraad of draadloos

Draadloos of wireless betekent dat je de speaker zonder draad kan verbinden met je geluidsbron. Dit kan via Bluetooth, NFC of WiFi. Het kan echter wel dat de speaker nog steeds een draad heeft voor netstroom. Als je een volledig draadloos model wil dan controleer je best of de speaker een accu heeft. De categorie bluetooth speakers zijn de enige speakers die altijd een accu hebben. Ook high-power speakers kan je vaak volledig draadloos gebruiken om een feestje buiten te starten. Bedrade modellen hebben het voordeel dat je ze nooit moet opladen en dat ze zorgen voor een betere geluidskwaliteit. Terwijl draadloze modellen dan weer verder van de geluidsbron kunnen worden geplaatst en makkelijk mee naar buiten kunnen genomen worden.

 
grote versus kleine speaker foto

Groot of klein

Het is logisch dat uit een groter toestel ook meer geluid kan komen, maar onderschat zeker niet alle kleine speakers. Soms zijn kleinere luidsprekers voldoende, ook al zullen deze nooit de geluidskracht van een grotere speaker kunnen halen. Het is belangrijk om te kijken naar de grootte van de ruimte waarin je de speakers zal plaatsen. Zo zal je in een bureau of slaapkamer waarschijnlijk geen grote speaker nodig hebben. Als je twee speakers met dezelfde grootte vergelijkt dan geldt in het algemeen ook dat de prijs rechtevenredig is met de kwaliteit.

 
een set versus een single speaker foto

Een set of één speaker

Als je gewoon geluid wilt met meer kracht dan kan een enkele speaker al een goede oplossing bieden. Grotere speakers hebben vaak ook verschillende luidsprekers naast of onder elkaar ingebouwd. De meeste muziek wordt echter opgenomen in stereo. Muziek klinkt hierdoor meer natuurgetrouw met twee stereo speakers, zoals bij een hifi-keten. Daarom worden gewone luidsprekers ook vaak per paar verkocht. Voor het beste effect plaats je de twee speakers best voorin het luistergebied, enkele meters uit elkaar. Je kan ook een subwoofer overwegen als je vaak naar muziek luistert met een prominente bas.

 

2. Ontdek de verschillende soorten speakers

hifi-keten product foto

Hifi-keten - stereo set

Een hifi-keten of stereo set heeft standaard twee luidsprekers. De meeste muziek wordt in stereo opgenomen en daardoor klinkt muziek met twee speakers natuurgetrouw. Met een stereo-keten kan je steeds cd’s afspelen en radio beluisteren. Vaak kan je ook muziek beluisteren via USB of Bluetooth.

all-in-one hifi-keten product foto

Hifi-keten all-in-one

Een all-in-one speaker is een hifi-keten waarbij de verschillende onderdelen in één toestel zijn samengebracht. Net zoals bij een normale hi-fi keten kan je steeds cd’s afspelen of de radio beluisteren. Omdat dit slechts één toestel is neemt het minder plaats in dan een normale hifi-keten.

 
luidspreker product foto

Luidspreker

Gewone luidsprekers zijn ideaal om een kleine tot middelgrote kamer te vullen met een kwaliteitsvol geluid. Ze worden vaak verkocht per paar om voor een vol geluid te zorgen. Deze modellen plaats je op een tafelblad of boekenkast en verbind je steeds via een draad met je geluidsbron.

toren luidspreker vloerstaander product foto

Luidspreker - toren

De speaker torens zijn ongeveer een meter hoog en plaats je op de grond. Ze beschikken meestal over verschillende speakers onder elkaar waardoor ze zowel hoge als lage tonen kunnen produceren. Vanwege het krachtige geluid zijn ze ideaal om grote kamers te voorzien van kwaliteitsvolle audio.

 
inbouwluidspreker product foto

Luidspreker - inbouw

Je kan ook kiezen voor speakers die je in de muur of het plafond bouwt. Ideaal als je onopvallende speakers wilt. De geluidskwaliteit van inbouwspeakers is steeds erg goed. De merken vinden bovendien steeds nieuwe technieken uit om de installatie ervan zo makkelijk mogelijk te maken.

pc luidspreker product foto

Luidspreker - pc

Je computer is vaak ideaal om je favoriete muziek te beluisteren of een spannende serie of film te bekijken. Door eenvoudig een pc speakerset aan te sluiten kan je ook zorgen voor een ideaal geluid. Het gamma bestaat uit simpele speakertjes tot meer uitgebreide sets.

 
high power speaker product foto

High-Power speaker

Maak het feest compleet met een high-power speaker. Deze party speakers zijn groot en krachtig. Verschillende van deze speakers hebben ingebouwde lichten voor een lichtshow. Daarnaast beschikken sommige exemplaren ook over een extra microfoon als je fan bent van karaoke.

  • subwoofer product foto
 
draadloze speaker product foto

Wifi speaker - multiroom

Wifi speakers zijn ideaal om als multiroom speaker te gebruiken. Je kan de speakers makkelijk onderling met elkaar verbinden om zo een set te krijgen. Plaats een speaker in elke kamer en beluister overal dezelfde muziek. De speakers hebben meestal geen accu waardoor je wel een draad hebt voor netstroom.

bluetooth speaker product foto

Bluetooth speaker

Bluetooth speakers kan je makkelijk verplaatsen. Ze hebben een accu waardoor je ze ook buiten kan meenemen en er is een breed gamma kleine speakers. Bovendien zijn sommigen ook (deels) bestendig tegen vocht en water. De accuduur verschilt per model, maar sommigen gaan meer dan 20 uur mee.

 

3. Je speakers plaatsen in huis

muziek in meerdere kamers foto

Muziek in meerdere kamers

Draadloze speakers zijn makkelijk met elkaar te verbinden. Vooral Wifi speakers zijn ideaal om eenvoudig een multiroom systeem te creëeren. Zo kan je gewoon beginnen met één speaker en als je hierover tevreden bent kan je uitbreiden. Je kan dan bijvoorbeeld een speaker zowel in de keuken als de woonkamer plaatsen. Deze zijn dan gesynchroniseerd zodat ze perfect gelijktijdig spelen. Zo kan je jouw huis vullen met muziek.

speakers op de ideale hoogte foto

Speakers op de ideale hoogte

De speakeropstelling bepaalt mee de geluidskwaliteit die je ervaart. Zo zet je kleinere speakers beter op luisterhoogte. Dit kan je doen door ze op een kast of tafel te plaatsen, maar er zijn ook steunen ontwikkeld specifiek voor bepaalde speakers. Er zijn statieven die de speaker op luisterhoogte plaatsen of je kan ze ook aan de muur hangen met muurbeugels.

 

4. Technische specificaties

Woofer of tweeter

Een woofer is een luidspreker die speciaal geschikt is voor het produceren van geluid met lage frequentie, de lage tonen. Een woofer heeft een frequentiebereik van ongeveer 40 tot 2500 Hz. Een subwoofer zal nog een lager bereik hebben. Een tweeter is dan weer vooral ontworpen om hoge tonen te produceren. Een tweeter heeft een frequentiebereik van ongeveer 2000 tot 20.000 Hz. Een woofer of een tweeter speaker gebruik je steeds in een set. Een losstaande speaker zal een breder frequentiebereik hebben, maar hierbij zullen de lage en hoge tonen wel minder goed doorkomen en soms wegvallen.

Vermogen (Watt)

Vermogen is een eigenschap van speakers die eigenlijk niet zoveel zegt. De specificatie is alleen belangrijk als je al een versterker hebt en muziek op een hoog volume afspeelt. Het vermogen van een luidspreker zegt niets over de maximale luidheid. Enkel als je een versterker hebt is het belangrijk om de twee waarden met elkaar te vergelijken. Een vermogen van 1W klinkt wellicht als heel weinig, maar je staat versteld hoe hard dat bij sommige luidsprekers al kan zijn.

Aantal kanalen

Het aantal kanalen wordt aangeduid met cijfers zoals 1.0, 2.0 of 2.1. Het eerste cijfer staat voor het aantal ‘gewone’ speakers. Het cijfer na de punt staat voor de aanwezigheid van een subwoofer. Er zijn enkele standaarden die vaak voorkomen. Bij 2.0 kanalen heb je twee gewone luidsprekers, ideaal voor bij je computer of laptop. Bij 2.1 kanalen heb je twee gewone luidsprekers en nog een subwoofer voor de lage tonen. Hiermee creëer je meer volume. Ook 5.1 is een standaard voor televisie, hiermee krijg je een surround sound. Hierbij plaats je twee luidsprekers vooraan, één centraal, twee achteraan en dan nog een subwoofer.