vacuum-stick-versus-traditional-vacuum
vacuum-stick-versus-traditional-vacuum
vacuum-stick-versus-traditional-vacuum

Steelstofzuiger versus sledestofzuiger

Stofzuigen blijft een van de belangrijkste taken om elke ruimte netjes en proper te houden. Vroeger had je enkel keuze uit traditionele stofzuigers met zak; maar met de baanbrekende uitvinding in 1993 waarbij de eerste zak loze stofzuiger op de markt werd geïntroduceerd zijn de keuzes alleen maar gegroeid. Sledestofzuiger met of zonder zak, steelstofzuiger, robotstofzuiger, etc. In dit artikel gaan we ons enkel focussen op de twee grootste groepen, traditionele sledestofzuigers & steelstofzuigers.
Steel-versus-Slede

Prijs & gebruiksgemak

We beginnen met het meest voor de hand liggende verschil tussen een traditionele sledestofzuiger en een steelstofzuiger, de prijs. Een steelstofzuiger is al gauw 50-100% duurder dan een een traditionele stofzuiger (rekening houdend met kwaliteitsniveau per type
toestel).

Qua gebruiksgemak komt de steelstofzuiger als duidelijke winnaar uit de bus. Het toestel is meer wendbaar, staat meteen klaar om gebruikt te worden en het gewicht is lager. Heel vaak zit er ook een geïntegreerde kruimeldief in een steelstofzuiger, handig!

Het goed onderhouden van het toestel voor een blijvende optimale werking is meer arbeidsintensief bij een steelstofzuiger dan bij  een sledestofzuiger met zak. De opvangbak voor het vuil en stof moet veel vaker leeggemaakt worden (meer hierover verder op de pagina), de filters moeten vaker gereinigd en/of vervangen worden, en als laatste moet het toestel vaker gereinigd worden doordat het vuil en stof niet in een zak wordt opgevangen.

Steel-vs-Slede1

Autonomie en bereikHet voornaamste verschil tussen een slede- en een steelstofzuiger is de energiebron. Een gewone stofzuiger maakt gebruik van een snoer die je in het stopcontact dient te steken, een snoerloze steelstofzuiger maakt gebruik van een accu en laadstation. De autonomie is bijgevolg zeer verschillend tussen de twee modellen. Een stofzuiger met snoer kan je blijven gebruiken, een steelstofzuiger op accu heeft een beperkte autonomie tot maximum 1 uur (max 15 minuten op turbo stand) voor je de accu terug moet opladen of een extra batterij moet gebruiken. Daartegenover staat wel dat een draadloze stofzuiger een onbeperkte actieradius heeft, waarbij een traditionele stofzuiger een bereik tussen 9 – 15 meter heeft.

SDA-HC-steel-vs-slede-featurette-3-nl

Filtrage en capaciteit

In het algemeen scoort een traditionele stofzuiger met zak beter qua filtering als een steelstofzuiger. Er is in de eerste plaats meer plaats in het toestel om meerdere lagen alsook grotere filters te plaatsen, maar het grootste verschil zit in het stofreservoir. Bij een traditionele stofzuiger is het de zak zelf die als een belangrijke filter werkt. Er is minder kans dat vuile stofdeeltjes in de motor of terug in de lucht terechtkomen bij een traditionele stofzuiger.


Als we spreken over capaciteit van het stofreservoir dan is het al snel duidelijk welk type stofzuiger als winnaar uit de bus komt. Een traditionele stofzuiger met zak heeft een gemiddelde capaciteit van 2 - 4 kilo. Bij steelstofzuigers ligt de gemiddelde capaciteit tussen 0,5 – 0,75 kg.

SDa-HC-vacuums-aspirateur-traineau-conclusion

ConclusieEen 1-op-1 vergelijking tussen traditionele steelstofzuiger en steelstofzuiger is niet zo evident. Elke type toestel heeft zijn voordelen afhankelijk van je noden. Voor grote oppervlaktes en meer grondige schoonbeurten raden we je nog steeds een traditionele sledestofzuiger aan. Voor kleinere oppervlaktes en snelle stofzuigbeurten is een
steelstofzuiger een meer geschikt toestel.

Volg ons

Ontdek onze socialemediakanalen

Ontvang de strafste promoties en nieuwtjes in jouw mailbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Geüpdatet op 22 jun. 2022