TV-GAMING-BANNER
TV-GAMING-BANNER
TV-GAMING-BANNER

Wat is de beste Gaming TV? Let op deze specs

Hou je van gamen? Lees hier welke specs belangrijk zijn voor jouw nieuwe televisie en welke modellen wij aanraden. Zo ga je voor de beste game-ervaring.
DSC04166

TV's voor de ultieme game-ervaring

Waar moet je op letten bij het kopen van een TV waar je op wilt gamen? Er zijn verschillende kenmerken die een TV nodig heeft om optimaal te kunnen gamen. Deze kenmerken zijn niet voor iedereen belangrijk, maar wel voor jou als gamer. Wij helpen je bij het zoeken van de ideale TV om de beste game-ervaring te hebben.

lg qned social lifestyle game fps 05 (1)

Een lage input lag voor snelle reacties

Wat is een input lag? Bij het gamen is er een kleine vertraging tussen de controller en de actie op het scherm. Dit kan een negatieve invloed hebben op verschillende soorten games. Tijdens het spelen van een racegame neem je misschien op het laatste moment een bocht, maar door de vertraging kan je botsen tegen de vangrail.

Bij het spelen van een shooter kan een vijand je sneller zien dan dat jij jouw vijand ziet. Zo kan jouw vijand ook sneller reageren.

768x768

Een hoge refresh rate voor vloeiende bewegingen

De refresh rate is hetgene wat regelt hoeveel frames er per seconde op het scherm worden weergegeven. Een refresh rate van 120 Hz is ideaal. Je moet kijken voor TV’s met een zo hoog mogelijke refresh rate. Dit zal zorgen voor een nog snellere reactiesnelheid.

Een 4K TV met 60 Hz ververst het beeld op het scherm bijvoorbeeld 60 keer per seconde. Als je een TV hebt met 120 Hz, is het beeld dus twee keer zo vloeiend. Je zal vooral bij actiescènes en snelle bewegingen een verschil merken in hoe vloeiend de bewegingen op het scherm verschijnen. Veel TV's met een game modus verhogen de refresh rate kunstmatig als je deze modus inschakelt, meestal door andere weergavekenmerken te verlagen (bv. door de helderheid van het beeld te verlagen).
size-screen

De juiste grootte voor de beste game-ervaring

Je bepaalt de schermgrootte best op basis van hoe ver je van je TV zit, maar het is ook deels een persoonlijke voorkeur. Als je te dicht bij een TV zit die groot is zal je je hoofd moeten houden in een onnatuurlijke houding. Het is vaak niet goed voor je ogen, maar het kan er ook voor zorgen dat je reactiesnelheid trager is doordat je oncomfortabel zit.

Je TV-scherm bevindt zicht het best op ooghoogte. Dus zorg ervoor dat je jouw scherm kan kantelen of draaien indien dit nodig is. Dit kan door je TV op een TV-steun te plaatsen of door te kiezen voor een TV met draaibare voet. De berekening van hoever je van je scherm moet zitten is niet exact, maar kan een hulp zijn. Hierbij vermenigvuldig je de schermdiagonaal van je TV met 1,5 en 2,5. Een 65 inch TV heeft bijvoorbeeld een diagonaal van 165 centimeter. Dit betekent dat de kijkafstand tussen de 2,5 en 4,1 meter ligt. Bij een 4K of 8K televisie vermenigvuldig je de diagonaal slechts met 1 tot 1,5. Je kan namelijk dichter zitten bij een 4K of 8K TV doordat deze kleinere pixels heeft.

HIF-GAMING-TV-TIPS-CONTRAST-image

Contrast

Het contrast is het het verschil in luminantie of kleur dat een voorwerp onderscheidbaar maakt. In de visuele waarneming van de echte wereld wordt het contrast bepaald door het verschil in kleur en helderheid van het voorwerp en andere voorwerpen binnen hetzelfde gezichtsveld. Het zal ervoor zorgen dat je details in donkere scènes beter of slechter zal kunnen zien. Hoe groter de contrastverhouding hoe beter je beeld zal zijn in scènes die donker zijn.

HIF-GAMING-TV-SOUND-image

Geluidskwaliteit

Voor een ultieme game ervaring wil je liefst een surround-geluidseffect. Zo gaat het lijken dat je meer in de game zit. De meeste TV’s hebben speakers, maar deze zorgen vaak voor een beperkte geluidsevraring. Het is daarom aangeraden om een soundbar te kopen voor ook een betere geluidservaring. Zo kan je een uitstekende beeldkwaliteit hebben in combinatie met een geweldig surroundgeluid.

HIF-GAMING-TV-HELDERHEID-image

Brightness

Brightness verwijst naar de maximale luminantie van een TV. Een hogere helderheid betekent dat de TV het beeld helderder kan laten lijken, wat kan helpen bij de zichtbaarheid in een lichte kamer, of om kleine hoogtepunten te laten opvallen in HDR. Er zijn veel donkere scènes in games. Vaak zie je een klein object niet liggen in het donker. Pas daarom je brightness aan zodat je meer details kunt waarnemen.

Geüpdatet op 1 februari 2024

European BeCommerceBelgian BeCommerce
Euronics