Een inbouw oven
Inbouw oven
Inbouw oven

Hoe meet ik een inbouwoven op?

Een inbouwtoestel aankopen is niet altijd een gemakkelijke klus. Je moet niet alleen de juiste afmetingen van je inbouwtoestel kennen, maar ook de correcte nismaten van de keukenkast. Om er 100% zeker van te zijn dat jouw nieuwe inbouwoven in je keuken past, helpen wij jou alvast een handje verder. Lees onderstaand stappenplan om er zeker van te zijn dat je de juiste afmetingen hebt gemeten.
Deel
Meten

Hoe begin ik hieraan?

Een nis is de ruimte in de keukenkast waar jij je oven wilt inbouwen. Om een gepast model te kiezen, begin je dus eerst met de nismaten te bepalen: de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte. Nadat je de nismaten kent, kan je op zoek gaan naar een passend model dat binnen deze ruimte past.

  • Om de nishoogte te kennen, bepaal je de afstand tussen de onder- en bovenkant de kast.

  • Meet de nisbreedte door de lengte tussen de linker- en rechter kastwand te bepalen. De breedte zal in de meeste gevallen 60 cm zijn.

  • De nisdiepte bepaal je door de lengte tussen de voorzijde en achterzijde van de nis te berekenen.


Neem alvast jouw meter bij de hand, zodat we kunnen starten met meten.

Een oven

Meet de nismaten

STAP 1. Meet de nishoogte

De nishoogtes van kasten bedragen standaard 45 cm of 60 cm. In een ruimte van 45 cm worden compacte modellen geplaatst. In ruimtes met een nishoogte van 60 cm worden dan de klassieke ovens geplaatst. 

Je meet de nishoogte op door de lengte te bepalen van de onderkant van de kast tot aan de bovenkant.

STAP 2. Meet de nisbreedte

Meet de afstand tussen de linker- en rechterrand. Bij klassieke ovens bedraagt de nisbreedte zo’n 60 centimeter. Bij XL ovens zal de nisbreedte groter zijn. In deze ovens kan je extra veel ovengerechten plaatsen.


STAP 3. Bepaal de nisdiepte

De diepte bepalen we door de afstand tussen het voorste en achterste punt van de nis op te meten. De standaard afmeting van de nisdiepte is 55 cm. Hou ook rekening met de stekker. Er moet genoeg ruimte achter de nisruimte zijn zodat deze makkelijk in het stopcontact past.

Een keuken

Bepaal het juiste toestel

Nu we de nismaten kennen, kunnen we een toestel kiezen dat in de nis past. Raadpleeg de productfiches en technische tekeningen om de juiste breedte, hoogte en diepte van het toestel te kennen.

De hoogte, breedte en diepte van het toestel zijn in de meeste gevallen groter dan de nisbreedte, -hoogte en -diepte van de kast. Geen paniek. Het is normaal dat deze groter zijn. Je schuift de oven namelijk in de nis en plaatst het frontpaneel van de oven over de nis. Op deze manier zal je oven mooi gelijk komen met de deurtjes van je keukenkasten. Twijfel je? Bekijk dan zeker de technische tekeningen van de oven. Plaats je de oven onder de kookplaat? Let er dan op dat je een oven kiest met geen vlakke bovenkant.

Meet de nismaten

Geüpdatet op 15 september 2023