playstation 5 kopen

PlayStation 5

Ons beeld van de nieuwe PS5 wordt steeds duidelijker!

Bijna 7 jaar geleden onthulde Sony de PS4. De latere PS4 Slim en Pro modellen hebben mischien de honger van gamers tot nu toe bevredigd, maar het was tijd voor het Japanse merk om zichzelf opnieuw uit te vinden. De afgelopen maanden zijn we al veel te weten gekomen over de nieuwe PlayStation 5. Soms via geruchten of lekken, maar er is ook officiële informatie via Sony vrijgegeven.

Op 11 juni heeft Sony officieel het ontwerp van de PS5 voorgesteld, alsook de bijpassende accessoires (een 3D-hoofdtelefoon, een HD-camera en een afstandsbediening). Bovendien zijn ook verschillende aankomende games bekend gemaakt. Naar een exacte releasedatum of prijs is het momenteel echter nog gissen. Al lijkt de releasedatum wel voor het einde van 2020 te zijn. In de tussentijd is dit wat we nu al weten!

 
 

Een nieuw futuristisch ontwerp?

playstation 5 ps5 image

Het uiteindelijke design van de PS5 is toch nog heel anders geworden dan de mock-ups die we de voorbije maanden zagen. Al klopt de voorspelling dat de console een futuristische touch zou hebben wel. Het ontwerp bestaat voor de eerste keer ook uit twee kleuren. Het verschil met het ontwerp van de PS4 is dus best groot geworden. Misschien een riskante gok voor het merk. Al is er natuurlijk altijd veel debat in de community en zouden er ook klachten zijn als er te weinig veranderingen waren.

Nog een grote nieuwigheid is dat er twee versies van de PS5 zullen gelanceerd worden! Er komt ook een volledig digitale versie, zonder Blu-Ray speler. Hierdoor heeft de console een nog slankere uitstraling (en misschien ook een lagere prijs?). Ons lijkt de keuze om beide opties nog aan te bieden een goede zet.

 

De nieuwe DualSense controller

playstation 5 ps5 image

De controller van de PS5 werd al eerste door Sony voorgesteld. Het eindresultaat voelt nog steeds vertrouwd, maar toch ook vernieuwend. De knoppen en joysticks blijven hetzelfde zoals we van PlayStation gewend zijn, maar de vorm en het design zijn verder gemoderniseerd. De vorm van de controller lijkt ook steeds meer op die van de Amerikaanse concurrent, met een meer afgeronde vorm die de grip mogelijk zou kunnen verbeteren. Een USB-C poort is ook ingebouwd. De touchpad is versierd met een lichtgevend frame.

Er zijn verschillende nieuwe functies op het gebied van gebruik:

  • Triggers met haptic feedback: dit zorgt voor een verscheidenheid aan krachtige sensaties die je zult voelen als je speelt, zoals het moeilijker rijden van een auto door modder bijvoorbeeld. De weerstand varieert afhankelijk van de scène en de context die in het spel wordt ervaren. Dit kan harder of zachter zijn.

  • Ingebouwde microfoon: vanaf nu heb je geen headset meer nodig als je even wil praten met een medespeler. Voor lange gesprekken zal een headset natuurlijk nog steeds aangenamer voelen.

  • Multiplayer functie: drie spelers kunnen tegelijkertijd dezelfde game spelen met hun eigen controller om hetzelfde personage te besturen. De controller zou dan worden verdeeld in 3 verschillende zones (joysticks, triggers en knoppen) die elk door één speler worden bestuurd.

 

Onvergelijkbare kracht, realistische graphics en het einde van het laadscherm!

playstation 5 ps5 image

Op het gebied van kracht en graphics maakt de PS5 grote beloftes. Games in een 4K-kwaliteit kunnen optimaal worden gespeeld op deze console. Ook 8K games zouden kunnen gespeeld worden, hoewel we nog niet weten hoe. We zien ook de verschijning van ray-tracing, een term die verwijst naar een optimale weergave van licht en schaduw in het spel, zeer dierbaar voor Nvidia.

Ander uitstekend nieuws, Sony heeft besloten om een nieuwe ultrasnelle SSD als opslagmedium te integreren in de PS5. Met prestaties die 100 keer sneller zullen dan de PS4! Waar de PS4’s HDD 20 seconden nodig had om 1GB van data te laden, zal de PS5’s SSD in slechts 0,17 seconden 2GB laden. Dit zal gamers die misschien gefrustreerd zijn door de soms lange laadtijden van de huidige generatie in blijde verwachting brengen. “Het tijdperk van laadschermen is voorbij” zegt Epic Games baas Tim Sweeney. De PlayStation 5 SSD is sneller dan elk vergelijkbaar apparaat op de markt en zal zelfs een betere ervaring bieden dan een high-end PC.

De audio van de PS5 belooft om 3D te zijn. Het 3D-geluid volgt de beweging op het scherm waardoor het nog meer lijkt alsof je zelf midden in de actie zit. Doordat het geluid van zowel links, rechts, onder of boven kan lijken te komen zal je game-ervaring nog meeslepender worden, zowel met als zonder koptelefoon.

 

Compatibiliteit met oudere games?
En welke nieuwe games worden verwacht?

playstation 5 ps5 image

Het lijkt erop dat de PlayStation 5 compatibel zal zijn met PS4-games, al is die informatie nog niet bevestigd. Dit is een interessant punt voor gamers die willen kiezen voor de nieuwe generatie van de console, maar toch makkelijk af en toe hun huidige games willen blijven spelen. Er zijn ook geruchten dat er nog verder in de tijd zou worden teruggegaan met compatibiliteit voor de games van nog oudere generaties. Het zou ongetwijfeld de fans van het eerste uur plezieren. Het is echter nog af te wachten of die informatie zal worden bevestigd en welke oplossing er dan zal worden gevonden om de graphics van oude games naar de huidige standaard te verhogen.

Er staan nog heel wat nieuwe games voor de PlayStation 4 op de planning, die je dus normaal ook allemaal op de PlayStation 5 zal kunnen spelen. Daarna komen natuurlijk ook de eerste games speciaal voor de PlayStation 5 uit. Enkele bevestigde PS5 launch games: Horizon: Forbidden West, Ratchet & Clank: Rift Apart, Spider-Man: Miles Morales, Gran Turismo 7, Resident Evil Village, Grand Theft Auto V, NBA 2K21 en nog veel meer!

 

Playstation of Xbox: welke te kiezen?

playstation 5 ps5 image

Moeilijk te beslissen op dit moment. De Xbox Series X zou een voorsprong kunnen hebben op het gebied van vermogen (theoretisch, want zoals hierboven uitgelegd moet je testen om het echt te weten). De PlayStation zal op vele andere aspecten het voortouw kunnen nemen. Officiële informatie en geruchten van beide kanten doen ons vermoeden dat het een nek-aan-nekrace tussen de twee toestellen zal worden voor het einde van 2020. Alleen de toekomst zal de balans duidelijker kunnen doen doorwegen, maar natuurlijk heeft elke gamer ook zijn eigen gewoontes en voorkeuren.

 

En wat is de prijs voor de PS5?

Dit is waarschijnlijk de informatie die het langst op zich zal laten wachten. De PlayStation 4 werd jaren geleden gelanceerd met een prijspunt van 399 euro. Een gerechtvaardigde prijs door de hogere productiekosten dan bij de vorige generatie. Het is een bedrag dat ook aangehaald wordt als mogelijkheid voor de PlayStation 5. Natuurlijk zullen de twee generaties in het begin nog even moeten samenleven en zal Sony een degelijk prijsverschil willen tussen de twee. Een cijfer dat in geruchten ook vaak vernoemd wordt is 499 euro. De lanceringsdatum voor de PS5 is voorzien voor het einde van het jaar, vermoedelijk november of december. Alles omtrent de exacte prijs en lanceringsdatum is momenteel echter nog pure speculatie... we have to wait and see!

 

Blijf op de hoogte van alle PS5 updates!

Wil je op de hoogte blijven wanneer de PS5 beschikbaar is bij Krëfel en wat de exacte prijs bij lancering zal zijn? Schrijf je dan hieronder in voor alle updates!