playstation 5 kopen

PlayStation 5

Opgelet! Via Krëfel is het momenteel niet mogelijk om de Playstation 5 te bestellen. We weten momenteel ook niet vanaf wanneer deze terug beschikbaar zal zijn . Wij laten je het zo snel mogelijk weten wanneer de PlayStation 5 terug beschikbaar is bij ons!  Alvast onze excuses hiervoor.

In juni heeft Sony officieel het ontwerp van de PS5 voorgesteld, alsook de bijpassende accessoires (een 3D-hoofdtelefoon, een HD-camera en een afstandsbediening). Bovendien zijn ook verschillende aankomende games bekend gemaakt. In september heeft Sony dan ook bekend gemaakt dat de PlayStation 5 van jou kan zijn vanaf 19 november 2020. De prijs is vastgelegd op €399 voor de digitale versie en €499 voor de versie met disc-reader.

 
 

Een nieuw futuristisch ontwerp

playstation 5 ps5 image

Het uiteindelijke design van de PS5 is toch nog heel anders geworden dan de geruchten vertelden. Al klopt de voorspelling dat de console een futuristische touch zou hebben wel. Het ontwerp bestaat voor de eerste keer ook uit twee kleuren. Het verschil met het ontwerp van de PS4 is dus best groot geworden. Misschien een riskante gok voor het merk. Al is er natuurlijk altijd veel debat in de community en zouden er ook klachten zijn als er te weinig veranderingen waren.

Nog een grote nieuwigheid is dat er twee versies van de PS5 zullen gelanceerd worden! Er komt ook een volledig digitale versie, zonder Blu-Ray speler. Hierdoor heeft de console een nog slankere uitstraling en is er ook een versie met een lagere prijs. Ons lijkt de keuze om beide opties nog aan te bieden een goede zet.

 

De nieuwe DualSense controller

playstation 5 ps5 image

De controller van de PS5 werd al eerste door Sony voorgesteld. Het eindresultaat voelt nog steeds vertrouwd, maar toch ook vernieuwend. De knoppen en joysticks blijven hetzelfde zoals we van PlayStation gewend zijn, maar de vorm en het design zijn verder gemoderniseerd. De vorm van de controller lijkt ook steeds meer op die van de Amerikaanse concurrent, met een meer afgeronde vorm die de grip mogelijk zou kunnen verbeteren. Een USB-C poort is ook ingebouwd. De touchpad is versierd met een lichtgevend frame.

Er zijn verschillende nieuwe functies op het gebied van gebruik:

  • Triggers met haptic feedback: dit zorgt voor een verscheidenheid aan krachtige sensaties die je zult voelen als je speelt, zoals het moeilijker rijden van een auto door modder bijvoorbeeld. De weerstand varieert afhankelijk van de scène en de context die in het spel wordt ervaren. Dit kan harder of zachter zijn.

  • Ingebouwde microfoon: vanaf nu heb je geen headset meer nodig als je even wil praten met een medespeler. Voor lange gesprekken zal een headset natuurlijk nog steeds aangenamer voelen.

  • Multiplayer functie: drie spelers kunnen tegelijkertijd dezelfde game spelen met hun eigen controller om hetzelfde personage te besturen. De controller zou dan worden verdeeld in 3 verschillende zones (joysticks, triggers en knoppen) die elk door één speler worden bestuurd.

 

Onvergelijkbare kracht, realistische graphics en het einde van het laadscherm!

playstation 5 ps5 image

Op het gebied van kracht en graphics maakt de PS5 grote beloftes. Games in een 4K-kwaliteit kunnen optimaal worden gespeeld op deze console. Ook 8K games zouden kunnen gespeeld worden, hoewel we nog niet weten hoe. We zien ook de verschijning van ray-tracing, een term die verwijst naar een optimale weergave van licht en schaduw in het spel, zeer dierbaar voor Nvidia.

Ander uitstekend nieuws, Sony heeft besloten om een nieuwe ultrasnelle 825GB SSD als opslagmedium te integreren in de PS5. Met prestaties die 100 keer sneller zullen dan de PS4! Waar de PS4’s HDD 20 seconden nodig had om 1GB van data te laden, zal de PS5’s SSD in slechts 0,17 seconden 2GB laden. Dit zal gamers die misschien gefrustreerd zijn door de soms lange laadtijden van de huidige generatie in blijde verwachting brengen. “Het tijdperk van laadschermen is voorbij” zegt Epic Games baas Tim Sweeney. De PlayStation 5 SSD is sneller dan elk vergelijkbaar apparaat op de markt en zal zelfs een betere ervaring bieden dan een high-end PC.

De audio van de PS5 belooft om 3D te zijn. Het 3D-geluid volgt de beweging op het scherm waardoor het nog meer lijkt alsof je zelf midden in de actie zit. Doordat het geluid van zowel links, rechts, onder of boven kan lijken te komen zal je game-ervaring nog meeslepender worden, zowel met als zonder koptelefoon.

 

Compatibiliteit met oudere games?
En welke nieuwe games worden verwacht?

playstation 5 ps5 image

De PlayStation 5 zal compatibel zijn met PS4-games. Dit is een interessant punt voor gamers die willen kiezen voor de nieuwe generatie van de console, maar toch makkelijk af en toe hun huidige games willen blijven spelen. Er zijn ook geruchten dat er nog verder in de tijd zou worden teruggegaan met compatibiliteit voor de games van nog oudere generaties. Het zou ongetwijfeld de fans van het eerste uur plezieren. Het is echter nog af te wachten of die informatie zal worden bevestigd en welke oplossing er dan zal worden gevonden om de graphics van oude games naar de huidige standaard te verhogen.

Er staan nog heel wat nieuwe games voor de PlayStation 4 op de planning, die je dus ook allemaal op de PlayStation 5 zal kunnen spelen. Daarna komen natuurlijk ook de eerste games speciaal voor de PlayStation 5 uit. Enkele bevestigde PS5 launch games: Horizon: Forbidden West, Demon’s Souls remake, Ratchet & Clank: Rift Apart, Spider-Man: Miles Morales, Gran Turismo 7, Resident Evil Village, Grand Theft Auto V, NBA 2K21 en nog veel meer! Bij een game als Demon's Souls zullen er ook geen laadschermen meer zijn in het spel, terwijl dit bij de PS4 nog wel het geval was.

 

Playstation of Xbox: welke te kiezen?

playstation 5 ps5 image

De Xbox Series X en Xbox Series S worden gelanceerd op 10 november, een dikke week vroeger dan de PS5. De prijs voor de topmodellen van beide merken is €499. De puur digitale versie van Xbox is echter wel goedkoper. Deze kan je in huis halen voor €299 tegenover €399 bij PS5. Dit komt ook omdat deze versie bij Xbox een kleiner en ander design heeft gekregen, terwijl bij PlayStation beide versies wel bijna exact hetzelfde design hebben. Qua prestaties zijn beiden consoles aan elkaar gewaagd. De Xbox Series X zou een voorsprong kunnen hebben op het gebied van vermogen (theoretisch, want je moet testen om het echt te weten). De processor van de PlayStation 5 heeft een ietwat lagere kloksnelheid dan die in de Xbox Series X. De PlayStation 5 heeft wel een groot voordeel ten opzichte van de Xbox Series X op gebied van datadoorvoer. De PS5 kan per seconde veel meer data verwerken door de nieuwe generatie PCI Express 4.0-datainterface. In de praktijk zal je daardoor op de PS5 waarschijnlijk veel grote en gedetailleerde open werelden tegenkomen die bijna geen laadtijden meer vragen. De Xbox zal ongeveer twee keer zo traag zijn op dit gebied. Natuurlijk heeft elke gamer ook zijn eigen gewoontes en voorkeuren.