Friteuses advies banner

 

Hoe kies ik de ideale friteuse?

 

Frieten, nuggets, maar ook groenten of zelfs desserts! Tegenwoordig helpen friteuses je dagelijks in de keuken. Olievrije friteuses, professionele modellen en mini-ovens passen zich aan je gewoontes en behoeften aan, waarbij talrijke opties het koken vergemakkelijken. Krëfel helpt je bij het kiezen van de juiste friteuse.

 

 

Soorten friteuses

 

Klassieke friteuses

Klassieke friteuse

De klassieke elektrische friteuse heeft één of meerdere ingebouwde verwarmingselementen. Het werkt als een traditionele oliepan (stoofpottype), behalve dat er geen kookplaat voor nodig is. Het beveiligde deksel maakt een gecontroleerde opening mogelijk, zelfs tijdens het koken. Het stelt je in staat om de temperatuur eenvoudig aan te passen aan het te bakken voedsel.

Voor wie of wat?
De klassieke elektrische friteuse is geschikt voor fijnproevers die op zoek zijn naar nieuwe smaken. Frieten, donuts, churros? Ieder zijn eigen recept! Singles kiezen best een model met een kleine capaciteit dat gemakkelijk op te bergen is, gezinnen kunnen kiezen voor friteuses die 1,5 kg frieten of meer kunnen bakken. En voor gezellige avonden met familie of vrienden zijn er zowel frituur- als fonduemachines.

Ontdek alle klassieke friteuses

 

Hetelucht friteuse/ airfryer

Hetelucht friteuse

Met hetelucht friteuses frituur je zonder olie maar behoud je wel de traditionele smaak. Het eten wordt klaargemaakt dankzij de circulatie van warme lucht. Het resultaat? Je frieten zijn goudbruin en je kunt ervan genieten zonder je schuldig te voelen! Er bestaan ook toestellen die via Bluetooth zijn verbonden met een applicatie die je kooktips en recepten aanbiedt.

Voor wie of wat?
Hetelucht friteuses zijn echte keukenhulpjes. Door middel van receptenboeken en applicaties kan je veel verder gaan dan enkel het bakken van frietjes. Bak je cake, braad je kip, en nog veel meer op vaak een kortere tijd.

 

Semi-professionele friteuse

Semi-professionele friteuse

Een maaltijd met heel de familie? Een avondje met enkele gasten? Met de semi-professionele friteuse bak je in een recordtijd frieten en tal van andere snacks. Deze toestellen worden meestal in roestvrij staal gemaakt (wat vaak ook gebruikt wordt in professionele keukens). Deze zijn stevig en gemakkelijk te reinigen.


Voor wie of wat?
De semi-professionele friteuse vindt zijn plaats onder de liefhebbers van gefrituurde gerechten of als je huishouden veel lekkerbekken telt die graag snel van hun frieten genieten. Moet je vaak tegelijkertijd frieten en bitterballen bakken? Dan kies je best voor een model met 2 kuipen.

Ontdek alle semi-professionele friteuses

 • Het is gemakkelijk te gebruiken dankzij de thermostaat.
 • Gemakkelijk te openen, zelfs tijdens het koken.
 • Het kan op elk werkblad worden geïnstalleerd, op voorwaarde dat er een stopcontact in de buurt is.
 • De vetinname wordt verminderd, de gerechten behouden meer hun voedingswaarde.
 • Je hebt een ruime keuze aan recepten om uit te kiezen. Bij sommige modellen kan je zelfs maaltijden bereiden zoals risotto's of quiche!
 • Kuipen en filters zijn gemakkelijker en veiliger te reinigen omdat er geen olie meer aan te pas komt.
 • Bij toestellen met een koude zone blijft de olie langer schoon. Voedselresten zinken naar de bodem van de ketel onder het verwarmingselement. Hierdoor branden ze niet aan wat ervoor zorgt dat de olie langer vers blijft.
 • Het vermogen van de semi-professionele modellen laat een snelle opwarming van de olie toe en een bijna onmiddellijke hervatting van het koken na het toevoegen van de bevroren snacks.
 • De vaste handgrepen vergemakkelijken het hanteren en verwisselen van manden.

Specifieke kenmerken

 
Olievolume en korfcapaciteit

Capaciteit is één van de eerste criteria bij de keuze van een nieuwe friteuse. Hoe groot is je gezin? Hoeveel gasten ontvang je meestal bij een etentje? De grootte van de mand varieert over het algemeen van 500 gram voor 2 personen tot 2 kilo voor ongeveer 8 personen.

 

Capaciteit Aantal personen
(diepgevroren frieten)
Aantal personen
(verse frieten)
500 gram 2 1 tot 2
750 gram 3 2 tot 3
1 kg 4 3 tot 4
1,5 kg 6 5
2 kg 8 6 tot 7

 

Hoe groter de korf, hoe meer olie er nodig is. Tel gemiddeld 2 liter voor 800 gram en 5 liter voor 2 kilo.

Welke filters voor je friteuse?

Een friteuse is meestal uitgerust met een anti-vetfilter die dampen vasthoudt, wat garant staat voor een schoner werkoppervlak. De anti-geur filter of koolstoffilter absorbeert het grootste deel van de frituurgeuren. Deze moet regelmatig vervangen worden om een goede werking te garanderen.

Er bestaan 2 soorten filters:
• De actieve koolstoffilter die ongeveer om de 40 sessies moet worden vervangen.
• De geurschuimfilter die ongeveer om de 20 sessies moet worden vervangen.

 

Beveiligingsopties

Verschillende opties garanderen jouw veiligheid bij het gebruik van je friteuse :
• De koude buitenwanden vermijden brandwonden.
• Een dempingssysteem om spatten te vermijden.
• De vergrendeling van het deksel om ongelukken te voorkomen.

 

Extra:
• Een ingebouwde timer vertelt je wanneer het frituren klaar is.
• Met een doorkijkscherm op het friteusedeksel kan je jouw eten in de gaten houden zonder dat u het hoeft te openen.
• Met de regelbare thermostaten en de kookprogramma's kunt u de olietemperatuur aanpassen aan het voedsel dat u bereidt.

 

 

Selectiecriteria

 
Wat zijn de selectiecriteria bij de aankoop van een nieuwe friteuse?

Welke friteuse is het meest geschikt voor jou? Hier zullen enkele antwoorden op deze vraag je helpen bij het maken van je keuze...

Wat is de gemiddelde baktijd?
Voor snelkoken zijn de elektrische en semi-professionele friteuses ideaal. Een paar minuten zullen genoeg zijn om je frieten, beignets te bakken... Met de hetelucht friteuse zal het langer duren om je frieten te bereiden echter sommige modellen geoptimaliseerd zijn om in minder dan 30 minuten 1 kg frieten te bakken.

Ik wil vooral een praktische friteuse:
Kijk voor het gebruiksgemak naar opties zoals thermostaat, timer, uitneembare kuip en/of doorkijkvenster.

Ik wil kwaliteitsvol eten:
Door te kiezen voor een hetelucht friteuse, behoud je het plezier om te genieten van heerlijke frieten zonder je gezondheid aan de kant te schuiven. Ga je toch liever voor een traditionele friteuse die je niet enkel gebruikt voor frietjes maar ook voor tal van andere snacks? Neem dan zeker een friteuse die uitgerust is met een "koude zone". Restanten zakken naar de bodem - onder het verwarmingselement - waardoor deze niet worden vermengd met nieuwe snacks en zo je olie ook veel langer vers blijft.

Selectiecriteria friteuses

Onderhoudstips

 

De voorkeur gaat uit naar uitneembare kuipen, die bijzonder handig zijn om schoon te maken. De aanwezigheid van een handvat is ook zeer nuttig om de olie gemakkelijk te kunnen verversen. Hoe maak ik mijn friteuse schoon?

 1. Wacht met het schoonmaken van je friteuse tot deze helemaal is afgekoeld.
 2. Verwijder de olie
 3. Verwijder vetresten met absorberend keukenpapier.
 4. Reinig het deksel en de buitenkant van het apparaat met een spons en afwasmiddel.
 5. Was de mand en de kom (alleen als deze uitneembaar zijn) met veel water en afwasmiddel en laat ze een paar uur in de open lucht drogen. Je kan ze ook in de vaatwasser zetten als ze vaatwasmachinebestendig zijn.
 6. Vergeet niet de filters regelmatig te reinigen en te vervangen.
Een punt over ecologie: olie is een vervuilend voedingsmiddel en moet daarom worden gerecycleerd en niet in de gootsteen worden gegooid.

 

Onderhoudstips friteuses

 
 • Krëfel NV - Steenstraat 44 - Industriezone 4 "T Sas", 1851 Humbeek, België
 • BTW BE 0400.673.544
 • Copyright 2024