photo airfryer 1 mobile
photo best airfryer 1 wide and mobile
best airfryer 1 wide and mobile

Hoe werkt een airfryer?

Wat is een airfryer? Wat zijn de verschillen tussen een airfryer en een friteuse? Wat kan ik met een airfryer bereiden? Hier zijn alle antwoorden op je vragen over airfryers!
Deel
photo airfryer 4

Wat is een airfryer?

Een airfryer is een naam die samenhangt met een technologie die Rapid Air technologie heet. De airfryer werd in 2005 uitgevonden door Fred van der Weij uit Nederland en werd voor het eerst gepresenteerd op een beurs in 2010.

Een airfryer heeft bepaalde overeenkomsten met een friteuse. Ze worden beide gebruikt om je ingrediënten te bakken. Visueel lijken de toestellen op elkaar en beide hebben een mandje waarin je het voedsel kunt plaatsen. Het is ook mogelijk de mand tijdens het koken te schudden om het voedsel te mengen.

De airfryer is ontworpen om frituurpannen te vervangen door een gezonder alternatief. Met behulp van een geforceerd heteluchtkooksysteem, vergelijkbaar met dat van ovens, circuleert hete lucht rond het voedsel om het te koken.

De hitte veroorzaakt een chemische reactie tussen bepaalde suikers en aminozuren, de zogenaamde Maillard-reactie. Deze reactie resulteert in een gouden kleur en een verandering in de smaak van de ingrediënten.

photo airfryer 5

Verschillen tussen airfryers en friteuses

Met airfryers kan je voedsel koken, frituren en grillen met hete lucht, terwijl je met een friteuse alleen kan frituren door het voedsel in olie of vet te dompelen. Het gebruik van een airfryer is dus gezonder dan het gebruik van een frituurpan, omdat deze weinig of geen vet of olie bevat.

Bovendien maakt het verminderde gebruik van olie of vet het schoonmaken van een airfryer gemakkelijker dan het schoonmaken van een friteuse. Je moet wel je airfryer na elk gebruik schoonmaken, wat niet het geval is bij een friteuse, die min of meer elke 10 keer moet worden schoongemaakt.

De airfryer produceert ook minder kookgeur, omdat hij minder olie dan een friteuse gebruikt.

Het nadeel van de airfryer is dat hij iets langer duurt dan een friteuse. De prijs van de airfryer is over het algemeen ook hoger dan die van een friteuse. De lagere gebruikskosten van de airfryer verminderen echter het prijsverschil op lange termijn.

applicatie airfryer

Wat kan je maken in een airfryer?

Je kunt veel verschillende ingrediënten koken, bakken en grillen. Of het nu gaat om chips, snacks, aardappelen, vlees, vis of groenten. Je kunt zelfs taarten, cakes, broden en beignets maken.

Om je te helpen heerlijke maaltijden te maken, zijn sommige modellen gekoppeld aan een app met speciaal voor de airfryer ontworpen recepten. Sommige airfryers hebben ook een automatisch kookprogramma waarmee je de temperatuur en kooktijd automatisch kunt instellen op basis van je ingrediënten.

Er zijn ook extra kookaccessoires verkrijgbaar om je airfryer aan te vullen en je nog meer mogelijkheden te geven.

Wil je een airfryer kopen? Bij Krëfel helpen we je graag!

Volg ons

Ontdek onze socialemediakanalen

Ontvang de strafste promoties en nieuwtjes in jouw mailbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Geüpdatet op 29 sep. 2022
  • Krëfel NV - Steenstraat 44 - Industriezone 4 "T Sas", 1851 Humbeek, België
  • BTW BE 0400.673.544
  • Copyright 2023

Inloggen

Welkom bij Krëfel

Vul je gegevens in en ga verder

Nog geen account? Registreer

Wachtwoord vergeten?

of