SDA-Robot-vacuum-page-banner-m
   SDA-Robot-vacuum-page-banner-m
   SDA-Robot-vacuum-page-banner-m

   Hoe werken robotstofzuigers?

   Vind je nooit de tijd om je huis te stofzuigen? Of heb je er stiekem eigenlijk gewoon nooit zin in? Dan is een robotstofzuiger echt iets voor jou! In dit artikel zetten we alle kenmerken en voordelen op een rijtje.
   SDA-robot-stofzuiger-neato-featurette1

   Wat is een robotstofzuiger? 

   Een robotstofzuigers is een volledig autonome stofzuiger. Dat wil zeggen dat hij volledig zelfstandig werkt (je moet ‘m enkel nog aanzetten) en dat hij zijn eigen weg baant door je huis om de verschillende kamers schoon te maken. Dit toestel kan stofzuigen op elk type vloer: parket, tegels, tapijt, enzovoort.

   Robotstofzuigers, die meestal een ronde vorm hebben, zijn uitgerust met zowel een roterende hoofdborstel als enkele zijborstels. Bovendien hebben ze geen zak, maar wel een tank die het vuil opvangt. 

   De zijborstels hebben als taak om het stof en vuil langs de wanden en in de hoeken op te nemen en uiteindelijk naar de hoofdborstel te duwen. Vervolgens worden ze naar de hoofdborstel gezogen en naar het reservoir gestuurd.

   Navigatie

   SDA-robot-stofzuiger-navigatie-willekeurige-image

   Willekeurige manier

   Dit is het meest voorkomende systeem. Deze robotstofzuigers volgen een voorgeprogrammeerd protocol en bewegen willekeurig door de ruimte. Meestal gaat het om spiralen maken, langs muren bewegen en obstakels omzeilen. Daardoor is het ook mogelijk dat de stofzuiger twee keer op dezelfde plaats kan passeren.

   SDA-robot-stofzuiger-navigatie-mapping-image

   Mapping

   Deze stofzuigers hebben een geïntegreerde camera of laser waarmee ze hun omgeving in kaart kunnen brengen. Ze zijn dus beter georganiseerd en kunnen een groter gebied stofzuigen.

   SDA-robot-stofzuiger-navigatie-sensoren-image

   Sensoren

   Stofzuigers met sensoren zijn in staat obstakels te detecteren en te vermijden. Onder deze sensoren onderscheiden we bijvoorbeeld de vacuümsensoren, die trappen kunnen detecteren om zo valpartijen te voorkomen.

   SDA-robot-stofzuiger-betterijduur-image

   Batterijduur en opladen

   De batterijduur hangt af van de robotstofzuiger die je kiest. In het algemeen varieert de batterijduur van 60 minuten voor de basismodellen tot wel 150 minuten voor de krachtigste modellen.

   Zodra de batterij van de stofzuiger leeg is, moet hij worden opgeladen. Je kan je stofzuiger manueel bevestigen aan de oplader, maar er zijn ook heel wat modellen die automatisch naar hun oplaadbasis rijden wanneer hun batterij leeg is. De oplaadtijd van de verschillende modellen  varieert tussen 1 uur en 40 minuten en 6 uur. 

   SDA-robot-stofzuiger-connection-image

   Verbonden robotstofzuiger

   Er zijn twee grote families van robotstofzuigers: gewone robotstofzuigers en smart robotstofzuigers. Maar wat is het verschil? 

   Een smart robotstofzuiger is verbonden met je Wi-Fi netwerk, waardoor je het toestel kan bedienen via een app op je smartphone. Dat is erg handig als je niet vaak thuis bent. Zo kan je bijvoorbeeld een schoonmaakbeurt plannen, de voortgang van een lopende schoonmaakbeurt bekijken of zelfs de robot terugsturen naar zijn oplaadbasis. 

   SDA-robot-stofzuiger-onderhoud-image

   Onderhoud van een robotstofzuiger

   Een robotstofzuiger heeft onderhoud nodig om goed te functioneren. De stoftank moet, indien mogelijk, na elke schoonmaakbeurt worden verwijderd en geleegd. 

   De borstels en filters moeten eenmaal per week worden schoongemaakt. Als u uw robotstofzuiger meerdere keren per week gebruikt en hij lange haren of haren van huisdieren oppikt, moet u hem vaker schoonmaken. Haren en haren van huisdieren kunnen vast komen te zitten in de borstels. Filters kunnen worden verwijderd en gewassen met water of direct worden vervangen. 

   Vergeet ten slotte niet de sensoren van tijd tot tijd een beurt te geven om ze optimaal te laten werken. 

   SDA-robot-stofzuiger-terrain-image

   Bereid de grond voor

   Voordat u uw stofzuiger aanzet, moet u de grond voorbereiden, zodat uw apparaat 100% efficiënt is. 

   U kunt alle voorwerpen op de vloer oprapen en dus ook alles wat vast zou kunnen komen te zitten in de borstels van uw stofzuiger. 

   Let goed op de elektrische snoeren. Ze kunnen verstrikt raken in de borstels. Ten slotte kunt u, als u een dweil hebt, deze onder het tapijt vouwen om te voorkomen dat de machine erin vast komt te zitten. 

   Volg ons

   Ontdek onze socialemediakanalen

   Ontvang de strafste promoties en nieuwtjes in jouw mailbox

   Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

   Geüpdatet op 07 nov. 2022