een wasmachine
wasmachine
wasmachine

Hoe kies ik een ecologische wasmachine?

Je wasmachine heeft aardig wat energie nodig om te functioneren. Ben je benieuwd hoe je je energieverbruik kan beperken van je wasmachine en hoe je dus kosten kan besparen? Ontdek meer in onderstaand artikel.
Deel
wasmachine-eco

Let op het energielabel

De energieklasse geeft aan hoe energiezuinig de wasmachine is. Daar waar een wasmachine met klasse A het energiezuinigste is, verbruikt een wasmachine met klasse G het meeste energie.

Op het energielabel lees je naast de klasse, ook het water- en energieverbruik af. Vergeet bij jouw aankoop zeker het verbruik niet te bekijken. Dit kan namelijk nog verschillen van toestel tot toestel binnen eenzelfde klasse.

Wist je trouwens dat je wasmachines met A-klasse je kan betalen met ecocheques?

Een wasmachine in een kamer

Kies voor een hoog toerental

Hoe hoger het toerental, hoe droger je kledij uit de wasmachine komt. En hoe droger je kledij uit je wasmachine komt, heeft alleen maar voordelen voor jou en jouw portemonnee.

Hoe natter je kledij uit je wasmachine komt, hoe langer je kledij in de droogkast zal moeten drogen. En hoe langer de droogkast in gebruik is, hoe meer energie deze verbruikt. Daarnaast zal je kledij langer aan wrijving onderworpen worden, hoe langer deze in de droogkast zit. En hoe meer wrijving, hoe sneller je kledij zal verslijten.

Het droogresultaat A

Kijk maar eens naar het energielabel van een wasmachine. Daar vind je de droogklasse terug. Ook deze geeft een goede indicatie van het droogresultaat weer. Hoe hoger de droogklasse, hoe minder lang een droogkast zal moeten gebruikt worden.

Een droogresultaat A gecombineerd met een wasmachine die op 1600 toeren draait, zal jou de beste resultaten geven.

wasmachine

Kies voor de ecostand op je wasmachine

Kies je nu best voor een kort of ecoprogramma als je energie wilt besparen?

Kies voor het ecoprogramma op je wasmachine als je écht energiezuinig wilt wassen. Het prorgamma 'eco' wast op lagere temperaturen, maar zal langer duren dan de andere programma's. Doordat er minder warm water gebruikt wordt, bespaar je heel wat centjes uit in je portemonee.

Een kort wasprogramma slorpt enorm veel energie op, omdat het op een verkorte tijd hetzeflde wasresultaat wilt bezorgen. Je bespaart zeker wel in tijd, maar absoluut niet in verbruik.

Een wasmachine kuisen

Was je kledij op lage temperaturen

Vroeger was het de gewoonte om kledij op een hoge temperatuur te wassen, echter volstaat het vandaag de dag om je kledij op een lagere temperatuur te wassen om het proper te krijgen. Hoe lager de temperatuur, hoe minder energie je verbruikt.

Kies een programma van 30°C bij licht bevuilde kledij en een van 40°C bij kledij die je vaak hebt gedragen. Wil je meer weten over de ideale temperaturen waarop je jouw kledij kan wassen, lees dan onderstaand artikel.

Geüpdatet op 15 mrt. 2023
  • Krëfel NV - Steenstraat 44 - Industriezone 4 "T Sas", 1851 Humbeek, België
  • BTW BE 0400.673.544
  • Copyright 2023