wasmachines advies en tips

 

Wasmachine kopen? Advies en tips voor jou!

Een wasmachine kopen, dat doe je niet elk jaar. De keuze voor je aankoop is een beslissing die weloverwogen genomen wordt. En wij bij Krëfel helpen jou graag om een stapje dichter te komen bij jouw ideale wasmachine. Ga je voor een ecologisch toestel? Zijn wasmachines die de kosten drukken eerder iets voor jou? Of let je liever op het gemak en de gebruiksvriendelijkheid? Voor ieder wat wils bij Krëfel! Bekijk hieronder de mogelijkheden! Als je nog persoonlijker advies wil, loop dan gerust eens binnen in één van onze 75 winkels.

 
 

Basiskenmerken en -functies

 
basistermen wasmachines
 

Wanneer je een nieuwe wasmachine gaat uitkiezen, begin je best bij het type wasmachine. Je kan namelijk opteren voor vier verschillende soorten laders. Elk type biedt andere voordelen, die hieronder uitgelegd worden. Vervolgens zijn er enkele basistermen terug te vinden, die je helpen van start te gaan met de zoektocht naar jouw ideale wasmachine. Je kan trouwens ook kiezen voor een inbouwwasmachine. Genoeg keuze aan wasmachines bij Krëfel, dat is duidelijk. Laten we dus starten met de basistermen!

Ontdek de verschillende type vrijstaande wasmachines
 
wasmachine met voorlader

Voorlader wasmachine

Dit type wasmachine biedt het voordeel dat het minder water verbruikt. Bovendien kan je een droogkast bovenop een voorlader plaatsen, wat plaatsbesparend is. Het is het standaard type dat wij in België gewoon zijn en daarom vind je in dit type ook de meeste keuze terug.

Mini wasmachine

Mini wasmachine

Ideaal type voor zij die niet al te veel was hebben, vaak dus voor kleine gezinnen. Daarnaast is een mini wasmachine ook handig, aangezien het uiteraard plaatsbesparend is door z’n compacte formaat. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan studentenkoten en campings.

 
Toplader wasmachine

Toplader wasmachine

Dit is een wasmachine die ‘the American way of living’ belichaamt. Je ziet deze daarom nog vaak verschijnen in Amerikaanse films. Hoewel je er geen droogkast bovenop kan plaatsen, is het voordeel bij een bovenlader wel dat dit toestel minder breed is en dus zo ook erg praktisch kan zijn.

was-droogcombinaties

Was-droogcombinaties

Dit type is zoals het woord zelf zegt de combinatie van een wasmachine en droogkast. Het voordeel hierbij is de ruimte dat je bespaart van een wasmachine en droogkast in één. Ideaal dus voor studentenkoten, campings, of wanneer je gewoon niet veel plaats wil verspillen.

 
Ontdek de basistermen
 

Daarnaast zijn er heel wat termen terug te vinden bij productomschrijvingen van wasmachines. Als je niet weet wat deze allemaal betekenen, geen nood! Je bent zeker niet alleen. Daarom worden hieronder heel wat termen uitgelegd. Zo zal voor jou stap voor stap duidelijk worden op wat jij net wil letten bij je aankoop. Sommige specificaties worden eveneens ook op de productdetailpagina’s uitgelegd, maar wat nu volgt zal je al heel wat vooruit helpen.

Energieklasse

Dit label toont aan hoe milieuvriendelijk en energiebesparend het product is. Er zijn nu al toestellen met energieklasse A+++-10%, A+++-20% en zelfs A+++-60%... Deze verbruiken respectievelijk 10%, 20% tot 60% minder energie dan een standaard apparaat uit de A-klasse. Een A+-label verbruikt dan weer meer dan een A++-label...

Ontdek wasmachines met een energieklasse hoger dan A+++

Droogklasse

Deze klasse geeft aan hoe droog de kledij uit de wasmachine komt na een wascyclus. Dit wordt grotendeels bepaald door de zwiersnelheid of het toerental. Hoe hoger het toerental, hoe droger je kledij. De A-klasse zorgt hier ook voor het beste resultaat, B betekent dat je kledij net nog iets vochtiger is na een cyclus.

Ontdek wasmachines met droogklasse A

Toerental

De maximum zwiersnelheid of het toerental van je wasmachine wordt uitgedrukt in het aantal toeren per minuut. Het geeft de centrifugesnelheid aan en bepaalt dus het droogresultaat/de droogklasse van je wasmachine. Het toerental varieert van 1200 tot  1600, soms zelfs 1800 toeren. Een gevolg van een hoog toerental, is dat je kledij op het einde van een wascyclus droger uit de wasmachine komt.

Ontdek wasmachines met een hoog toerental

Motor

Wat betreft de motor van je wasmachine, heb je keuze uit twee types: een inductiemotor of een standaardmotor. Een inductie- of koolborstelloze motor biedt als voordelen dat de wasmachine stiller werkt en dat dit type motor bovendien minder slijtage aan je kleren garandeert, omdat er minder wrijving ontstaat tussen de trommel en je kledij. Wasmachines met standaardmotoren worden aangedreven door koolborstels en een snaar, inductiemotoren zijn koolborsteloos.

Ontdek wasmachines met een inductiemotor

Trommelinhoud

Dit kenmerk geeft de capaciteit van je wasmachine weer. Het aantal kilogram duidt op de hoevoelheid aan vulgewicht van kleren dat je in één wasbeurt kan wassen. De keuze wordt vooral bepaald door je gezinssamenstelling of hoe vaak per week je wast. Bovendien biedt een grotere trommel vaak een beter wasresultaat. De kledij heeft immers meer plaats om te bewegen. Hierdoor kunnen het wasmiddel en het water beter hun werk doen en samen goed oplossen. Op de afbeelding zie je enkele gerichte tips om de juiste keuze te maken.

 

Ecologische functies

 
ecologische wasmachines
 

Wasmachines kunnen veel verbruiken. Met de nadruk op kunnen. Want als je goed kiest, heb jij thuis een toestel staan dat ecologisch en dus energiezuinig is. Vele mensen denken waarschijnlijk direct aan het energielabel. En inderdaad, dit geeft je al een richtwijzer wat betreft energieverbruik. Uiteraard heb je ook de gekende functie 'uitgestelde start', wat handig is als je nog met een nachttarief werkt, of de knop voor eco-stand. Toch zijn er nog heel wat andere, nieuwere kenmerken en functies waarop je kan letten tijdens de zoektocht naar een ecologische wasmachine. Bij Krëfel willen we je helpen bij deze keuze, dus hieronder enkele tips om te weten waarop je best let als je een energiezuinig wasmachine wil! Gebruik bovendien de vergelijkingsfunctie om meer specificaties met elkaar te vergelijken.

Denk eraan dat alle - jawel, alle - wasmachines bij Krëfel betaald kunnen worden met ecocheques. Dit zowel in de winkel als thuis. Je leest het goed, jij kan gewoon vanuit je zetel je nieuwe wasmachine online bestellen, thuis laten leveren en met ecocheques betalen aan onze leverancier. Gemakkelijker kan toch niet? Vind onze eco wasmachines hier terug!

 

 • Energieklasse

De energieklasse, daar denk je zoals reeds vermeld waarschijnlijk onmiddelijk aan. En inderdaad, wil je energiezuinig zijn, opteer dan voor een hogere A+++-klasse. Deze verbruikt minder dan de A++-klasse, dat op zijn beurt dan weer minder vebruikt dan een A+-klasse… Hoewel je kan starten bij de energieklasse, hebben de volgende kenmerken ook een invloed op energieverbruik. Weet dus dat je naar meer kan kijken dan alleen maar de energieklasse.

Ontdek wasmachines met een energieklasse hoger dan A+++

 • Toerental

Hoe hoger het toerental, hoe droger je kledij op het einde van een wascyclus is. Hierdoor moeten de kleren dus minder lang aan de wasdraad hangen of minder lang in de droogkast. Het voordeel voor jou? Je bent inderdaad energiezuiniger, aangezien een droogkast een grotere energieverbruiker is dan een wasmachine. Daarnaast ondervinden je kleren ook minder lang wrijving in een droogkast, wat dus zorgt voor minder slijtage van je kledij.

Ontdek wasmachines met een hoog toerental

 
 

 • Droogklasse

De droogklasse gaat hand in hand met het toerental of het zwierresultaat. Hoe hoger je droogklasse, des te korter je was in de droogkast moet aangezien de kledij droger uit je wasmachine komt. Dit is dus energiezuiniger, want je energieslurpende droogkast wordt minder gebruikt. De A-klasse is de droogklasse die het beste - lees: het droogste - resultaat biedt, de B-klasse net iets minder, de C-klasse het minste. 

Ontdek wasmachines met droogklasse A

 • Trommelinhoud

Vele mensen staan misschien minder bewust stil bij de capacitiet van hun wasmachine, maar wassen met een halfvolle trommel kost onnodig veel energie. Een te volle wasmachine maakt niet goed schoon, maar een te lege zal meer water gebruiken dan nodig. Zuinig zijn begint ook bij het kiezen van de juiste trommelgrootte, want extra grote energiebesparingen behaal je door de keuze van een vulcapaciteit die past bij jouw huishouden.

Vind tips voor die keuze hierboven terug.

 • Motor

Doorgaans zijn inductiemotors energiezuiniger dan standaardmotors. Inductiemotors zijn koolborstelloze motors, terwijl standaardmotors wel werken op basis van koolborstels. Daarnaast besparen de nieuwe inductiemotors: DirectDrive nog extra op energie. Door de rechtstreekse aandrijving werken ze stiller, hebben ze een lager toerental en bevatten ze minder onderdelen die kunnen verslijten. Zoals hierboven vermeld, dragen ze ook meer zorg voor je kledij.

Ontdek wasmachines met een inductiemotor

 • Functie halfvolle belading

Als je je toch herkent in een situatie waarin je vaak de wasmachine halfvol aanzet, dan is de functie halve belading misschien iets voor jou. Een functie halve belading gebruikt minder energie en water. Half wil echter niet zeggen dat de kosten qua energie en water gehalveerd worden, maar toch kan je aardig wat energie besparen met deze functie. Wil je snel nog wat wassen en kan je niet wachten tot je een volle trommel hebt? Deze functie helpt jou in deze situatie!

 • Optie koud

Als je wasmachine de functie wassen op lage temperatuur heeft, heb je hetzelfde wasresultaat als anders, maar uiteraard op lagere temperatuur dus… ecologischer! Je kan tot wel 75% besparen op energie ten opzichte van een gewone wascyclus op 60°C. Uiteraard hou je best wel rekening met hoe vuil je kledij is alvorens je deze optie gebruikt, maar er zijn wel wat gevallen waarin je perfect via optie koud kan wassen. 

 • Automatisch uitschakelen

Zelfs de functie automatisch uitschakelen na eindcyclus helpt ecologischer te wassen. Want wie zit er voor zijn wasmachine te wachten tot de cyclus gedaan is? Niemand, maar net die extra minuten dat de machine blijft aanstaan totdat je ze effectief komt legen en afzetten, verbruiken ook nog extra onnodige energie... Misschien niet heel veel extra, maar over de jaren heen helpen alle kleine beetjes! En bovendien biedt deze functie een extra veiligheid.

 

 • Automatische beladingsherkenning

Dit kenmerk is vrij nieuw en dus minder gekend, maar wel enorm handig. Bij automatische beladingsherkenning wordt onder meer de temperatuur van je programma en de duur van je wascyclus berekend voor jou. Op basis van vulgewicht en bevuilingsgraad worden de juiste parameters ingesteld en ga je bijvoorbeeld niet kiezen voor een te lange wascyclus. Je slimme wasmachine helpt jou dus om zo geen onnodige energie te verbruiken, zonder dat jij veel moet doen! Je krijgt zo een optimaal wasresultaat met een minimum aan water- en energieverbruik.

 

 • Warmwateraansluiting

En dan is er nog deze recent nieuwe optie: de mogelijkheid van warmwateraansluiting ofwel hotfill! Je wasmachine wordt gewoon rechtstreeks op je warmwaterkraan aangesloten. Hoe dit helpt op ecologisch gebied? Je wasmachine verliest geen energie aan het opwarmen van je water voor de start van een nieuwe wascyclus. Net datgene slorpt veel energie op, dus door warm water te gebruiken van je zonneboiler of boiler op gas, bespaar je op elektriciteit en energie.

Ontdek een selectie aan energiezuinige wasmachines

 

Kostenbesparende functies

 
gebruiksvriendelijke wasmachines
 

Als je het deel hierboven over energiezuinige wasmachines gelezen hebt, zal je deels al begrijpen welke aspecten belangrijk zijn om de kosten te drukken. Energiezuinige wasmachines zorgen immers voor lagere energiekosten op je factuur. Mensen denken vaak enkel aan de grote kosten bij aankoop van een wasmachine, maar daar stopt het uiteraard niet. Een wasmachine koop je voor een lange periode, dus denk je best ook op lange termijn. Niet zozeer de aankoopprijs, maar de kosten die de jaren daarop zouden volgen, zijn dus van belang. Daarom is het handig om op enkele functies te letten die de bijkomende kosten overheen de jaren kunnen drukken. Hieronder alvast wat tips! Gebruik bovendien de vergelijkingsfunctie om meer specificaties met elkaar te vergelijken.

 • Energieklasse

Uiteraard start je weer bij de energieklasse. Wil je kosten besparen, ga dan voor een hogere A-klasse. Deze zijn immers energiezuinig en helpen dus de kosten op je energiefactuur te drukken. De wasmachines met een hogere, betere energieklasse, hebben immers een lagere verbruikskost. A+ is de laagste energieklasse, A+++-60% is momenteel de hoogste. Hou hierbij rekening dat de energieklasse verre van het enigste kenmerk is dat van belang is bij spaarzaam wassen.

Ontdek wasmachines met een energieklasse hoger dan A+++

 • Trommelinhoud

Ook de trommelinhoud is zoals hierboven vermeld belangrijk. Wassen met een halfvolle trommel verbruikt onnodige energie en dus ook meer geld dan wenselijk is. Halfvol wassen kost per kilo was 35 tot 45 % meer stroomverbruik dan wanneer je de wasmachine helemaal vult. De trommel wordt immers minder warm met een halfvolle belading. De juiste keuze van trommelcapaciteit of een functie zoals halve belading helpt je dus aardig besparen op water en energie. Hou wel nog altijd rekening met de soort stof van je wasgoed.

 • Waterverbruik

Je waterverbruik is uiteraard ook een belangrijke kost. Als je op jaarbasis voor een machine met lager waterverbruik kiest, bespaar je dus op je waterrekening. Maar ook op je energierekening! Je machine moet immers je hoeveelheid water verwarmen om te kunnen wassen.

 • Toerental

Hoe hoger het toerental, hoe droger je kledij, des te korter de kleren dus aan de wasdraad hoeven te hangen of in de droogkast zitten. Je spaart zo ook kosten op je energiefactuur, aangezien een droogkast een grotere energieverbruiker is dan een wasmachine en je dus meer betaalt voor je droogkast. 

Ontdek wasmachines met een hoog toerental

 • Automatische uitschakeling

Automatisch uitschakelen na eindcyclus lijkt een kleinigheid, maar helpt toch ook. Aangezien je machine na een wascylcus automatisch uitvalt en dus niet langer op energie actief is aangesloten, heb je minder energiekosten. Misschien iets klein, maar op jaarbasis en zelfs over de jaren heen kunnen alle kleine beetje tesamen helpen!

 • Eco-stand

Bij een nieuwere machine heb je vaak de optie om in eco-stand te wassen. Uiteraard gaat deze dan ook energiezuiniger en kostenbesparender wassen. De eco-stand gaat immers vaak langer wassen op lagere temperatuur. Daarom is de wastijd van deze stand niet zo kort, maar je kan hem wel handig gebruiken om de vuile was proper te maken, omdat je dan voorkomt dat je op hoge temperatuur wast om kledij vlekkeloos te krijgen. En net dat verwarmen van water vraagt zoveel energiekosten. 

 • Droogklasse

Evenredig met de uitleg over het toerental: hoe hoger je droogklasse, des te korter je was in de droogkast moet. Zo spaar je dus geld uit op lange termijn op de energiefactuur. De A-klasse is de beste klasse, bij B heb je was die nog net iets vochtiger is na een wascyclus. De C-klasse is de laagste droogklasse waarbij je kledij het minst droog uit je wasmachine komt.

Ontdek wasmachines met droogklasse A

 • Automatische dosering wasmiddel

Je herkent het wel: bij het toevoegen van je wasmiddel, gebruik je liever iets meer dan nodig. Zo is je kledij gegarandeerd schoon. Maar wasmiddel is niet goedkoop, dus dit kost je meer en bovendien verbruikt je toestel meer water om al het overtollige wasmiddel uit de kleren te spoelen. Een wasmachine met deze functie, gaat automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegen.

Ontdek wasmachines met autodosering van wasmiddel

 • Automatische beladingsherkenning

Automatische beladingsherkenning gaat nog een stapje verder dan automatische dosering van je wasmiddel. Bij dit kenmerk wordt vaak zowel het waterverbruik, als dosering van wasmiddel als de duur van je wascyclus bepaald voor jou. Het zal bij sommige machines zelfs de temperatuur van je programma automatisch instellen. De berekening van de gewenste hoeveelheid water, het aantal spoelbeurten en de duur van je cyclus tot de zwiersnelheid wordt gemaakt op basis van het vulgewicht, de bevuilingsgraad… Beetje zoals bij de automatische dosering van het wasmiddel. En dit vertaalt zich in een factuur die lager bedraagt qua energie- en waterverbruik. Plus je spaart weer uit op wasmiddel. Je krijgt het beste wasresultaat - en dat op de meest efficiente, zuinige en kostenbesparende manier!

 • Warmwateraansluiting

En dan een innovatieve manier van besparen: via de hotfill. Hotfill of mogelijkheid tot warmwateraansluiting bespaart jou 10 tot soms wel 40 % op de energiekosten. Met hotfill sluit je de wasmachine rechtstreeks aan op de warmwaterkraan. Gevolg? Het water hoeft niet meer verwarmd te worden door je wasmachine net voor de cyclus, en dat scheelt uiteraard in elektriciteit en energie. Er wordt gewoon warm water van je zonneboiler of boiler op gas gebruikt. En zoals reeds vermeld: laat nu net het verwarmen van water één van de grootste verbruikers zijn voor een wasmachine. Om dit eventueel anders op te lossen kan je gaan voor machines die ook met een programma op lage, koude temperatuur kunnen wassen. Deze functie bespaart jou van 10 tot maar liefst 35 % op de energiekosten.

 

Ontdek een selectie aan kostenbesparende wasmachines

 

Gebruiksvriendelijke functies

 
kostbesparende & goedkope wasmachines
 

Hierboven kon je lezen hoe je voor een energiezuinige wasmachine kiest of hoe je de kosten over de jaren heen kan drukken. Daarnaast kan je ook opteren voor een gebruiksvriendelijke wasmachine! Ben je niet altijd zeker of je het juiste programma kiest? Herken je de situatie waarbij je partner of kinderen thuis komen en nog een keldingstuk hebben dat in de was kan, maar je wascyclus staat al aan? Of wil je je was laten starten vanop het werk, zodat alles klaar is wanneer je thuiskomt? Dit is allemaal mogelijk! Als je liever een slimme wasmachine wil die voor jou het nadenkwerk doet voor je wascyclus start, dan moet je zeker verder lezen. Wassen wordt een kinderspel, geen excuses meer! Daarnaast kan je meer lezen over leuke extraatjes die garanderen dat er met zorg omgegaan wordt met je kledij en waardoor wassen aangenamer wordt voor jou. Uiteraard zijn er nog technologieën terug te vinden, maar hieronder al de voornaamste! Gebruik bovendien de vergelijkingsfunctie om meer specificaties met elkaar te vergelijken.

 

 • Meer dan zomaar een trommel

Een trommel, die kan heel verschillend zijn. Neem nu het type trommel. Er is de klassieke trommel, maar ook de kledingsbeschermende trommel. Wat is het verschil? De structuur van kledingsbeschermende trommels zoals de Diamond Drum van Samsung, de SoftCare van Miele, het AntiVibration Design van Bosch... zijn anders, zodat er minder harde wrijving ontstaat tussen de trommel en je kledij. Ze hebben vaak een honinggraatstructuur. De kleuren van kledij vergaan zo ook minder snel en het draagt extra zorg voor delicate stoffen zoals wol. De levensduur van je kledij neemt dus toe door een zachtere behandeling aan de hand van een speciale wandstructuur.

Ook belichting in je wasmachine kan jouw gemak verhogen, want vaak staat een wasmachine in een donkerdere kamer. Een leuke ‘nice to have’! En wat dacht je van een machine die automatisch de trommel reinigt? Iedereen wil graag een wasmachine waaruit kleren komen die fris ruiken. Door automatische trommelreiniging ben je al een hele stap dichterbij. Een wasprogramma zorgt voor reiniging en je moet zelf niet meer aan de slag gaan om de bacteriën te verwijderen. Eco Drum Clean van Samsung of het programma trommelreiniging van LG zijn voorbeelden van zo’n functie.

 • Frisse of kreukvrije wasjes

Er zijn ook wasmachines die zorgen voor frisheid aan de hand van nieuwe programma’s. 6TH SENSE FreshCare+ van Whirlpool is daar een voorbeeld van. Het zorgt voor frisheid en het houdt de slechte geuren weg... en doet dit bovendien tot 6 uur lang na het einde van je cyclus. Aan de hand van stoom en zachte trommelbewegingen zorgt dergelijk wasmachine voor de perfecte luchtcirculatie. Want vaak halen we niet meteen onze was uit de wasmachine na het einde van de cyclus. En dan gaan we ook nog eens vlug een nieuwe cyclus aanzetten om toch maar extra frisse was te hebben. Met een technologie zoals 6TH SENSE FreshCare+ is die onnodige cyclus (en extra verbruik van water en energie) niet meer nodig.

Daarnaast helpen programma’s zoals Easy Iron van Candy, ProSteam® van AEG of kreukvrije programma’s je ook om minder tijd te spenderen aan strijken. Wie geen fan is van dit taakje, heeft dus zeker baat bij wasmachines die deze functie bezitten. En op je gemak wassen, dat doe je wanneer je zeker bent dat de kleine kindjes niet onverwachts je machine openen. Daarom is een kinderslot voor alle veiligheid geen overbodige luxe.

 

 • Voorkom wateroverlast

Waterbeveiliging is natuurlijk ook van belang. Sommige toestellen beveiligen je door een lekbeveiliging. Indien er dan een lek ontstaat aan het toestel zelf, beschermt het je dus tegen waterschade. Het beschermt je echter niet als er een lek is aan de waterslang zelf. Hiervoor heb je wel de beveiliging aquastop. Een aquastop of waterslot is een beveiliging waarbij de watertoevoer naar jouw wasmachine afgesloten wordt als er een lekkage gedetecteerd wordt aan je slang en/of machine. Geen extra paniek dus als je op een appartement woont of je wasmachine op een verdieping staat en het toestel lekt. Aquastop behoedt je voor veel waterverlies en problemen als er een lek ontstaat.

 

 • Geniet van de stilte

Een wasmachine dat dichtbij de leefruimte staat en door het geluid nogal stoort, dat is niet altijd even leuk en gezellig. Of misschien irriteert het geluid van de machine wanneer ze ‘s nachts opstaat. Daarom kan je kiezen voor een stille wasmachine, ééntje dat bijvoorbeeld een inductiemotor heeft. Deze produceren sowieso al minder geluid dan standaardmotors en dragen meer zorg voor je kledij. Daarnaast produceren stille wasmachines doorgaans een geluid van slechts 47-51 dB tijdens een wascyclus. Tijdens het centrifugeren ligt dit uiteraard hoger, tussen de 70 – 75 dB. Anti Vibration van Siemens en de ProSmart Inverter Motor van Beko zorgen ervoor dat de machine stiller is, terwijl Whirlpool gebruik maakt van Silent Motion.

 • Voeg items toe na de start

Simpelweg je wascyclus niet hoeven te onderbreken of opnieuw te starten om nog iets extra toe te voegen? Dat kan! Merken zoals Zanussi en Samsung (met AddWash™) bieden je de mogelijkheid tussentijds was toe te voegen. Want geef toe, hoe vaak ontdek je nog een kledingstuk dat al in de was mocht, maar heb je net je cyclus aangezet? Of het moment waarop je partner/kind nog met een item afkomt, net wanneer je wascyclus gestart is? Daarnaast zijn er nog vele andere handige functies zoals de Samsung QuickDrive™, een machinereeks die de tijdsduur van je wascyclus (en dus ook de kosten) drukt, waardoor je aan tijd wint voor extra ontspanning. En dit allemaal met hetzelfde goede wasresultaat. 

Of ben jij iemand die rugklachten heeft (of dit alleszins wil vermijden), dan zijn de wasmachines van Candy misschien iets voor jou. Vele van hun toestellen hebben immers op ergonomisch vlak een beter design, aangezien de trommeldeur een hogere insteek heeft dan de meeste andere wasmachines. Geen onbelangrijk detail als je veel de was doet!

 • Geen overdosis aan schuim

Een toestel met schuimdetectie laat weten wanneer er schuim gevormd wordt door overdosering van wasmiddel. Dat laatste wil je natuurlijk niet voor je kleren, dus is zo’n schuimdetectie al een enorme hulp. Vaak gaat de wasmachine het wasprograma dan aanpassen door een verlaging van het aantal toeren en een extra spoelfase.

Nog beter is het voorkomen van schuimvorming in je trommel en het extra verbruik van water om dit weg te werken. Dit kan door de functie van automatische dosering van je wasmiddel. Bij het toevoegen van je wasmiddel, gebruik je vaak voor de zekerheid liever iets te veel wasmiddel. Zo is je kledij gegarandeerd schoon. Maar wasmiddel is niet goedkoop en daarnaast verbruikt je toestel meer water om al het overtollige wasmiddel uit de kleren te spoelen. Een wasmachine dat de functie van automatische dosering bevat, gaat automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegen. Dit doet het aan de hand van het meten van de vervuilingsgraad van je kleren en de hoeveelheid belading. Onder meer Smart Dosing™ van Haier of TwinDos van Miele gebruiken dit knap staaltje technologie. Handig!

Ontdek wasmachines met autodosering van wasmiddel

 

 

 • Laat je wasmachine denken voor jou

Wil je nog een stapje verder gaan? Ga dan voor een wasmachine met automatische beladingsherkenning. Deze wasmachines kunnen daarbovenop nog eens inschatten hoeveel water er gebruikt moet worden, hoelang je wascyclus moet duren én soms ook de gewenste temperatuur. Dit wordt ook wel fuzzy logic genoemd of dus slimme wasmachines. Fuzzy logic is een technologie dat je leven nog een extra tikkeltje gemakkelijker maakt. Niemand heeft nog excuses, want de was doen is zo gemakkelijk geworden aangezien de wasmachine grotendeels voor jou, je kinderen of partner nadenkt.

Je hebt in deze technologie vaak verschillende varianten, sommigen gaan bijvoorbeeld enkel het water aanpassen, andere ook nog de hoeveelheid wasmiddel en nog andere bepalen alle aspecten. Alleszins helpen ze de waservaring een pak eenvoudiger en aangenamer te maken! Zo zijn er de ProSense® van AEG, ActiveWater Plus van Bosch, 6TH SENSE van Whirlpool en nog meer...

 • Connecteer met je toestel

En het laatste extraatje, dat is de bediening van je wasmachine met de smartphone. Of dus een connected wasmachine. Sommige connected toestellen werken op basis van WiFi-connectie, waardoor je thuis vanuit je zetel kan zien wanneer de cyclus nu net gedaan is en je niet telkens hoeft te gaan kijken. Maar sommige toestellen gaan verder. Ben je op het werk en wil je de wasmachine aanzetten zodat alles klaar is wanneer je terug thuis komt? Of ‘s morgens net nog iets in de trommel kunnen gooien, maar geen tijd om de machine op te starten? Dan kan je met vele connected wasmachines je cyclus laten starten of eindigen wanneer je maar wil.

Vaak zijn er in de app zelfs mogelijkheden om aan te geven welke soort was het is, waardoor de app je het gewenste programma voorstelt en tips geeft wat je nog mag toevoegen of wat zeker niet. Zoals je kan lezen, zijn er al heel wat functies die het simpel maken om de was te doen. Deze vind je onder andere terug bij HomeConnect en EasyStart van Bosch & Siemens, Smart Control van Samsung, Miele@home, Wi-Fi + NFC van Hoover,  My AEG APP…

 

Inbouwwasmachine of vrijstaande wasmachine?

Ben je op zoek naar een inbouwmodel of kies je liever voor een vrijstaande wasmachine? Hoe dan ook kan je bij Krëfel terecht voor jouw ideale wasmachine. Van goedkope tot iets meer high end wasmachines, van ecologische tot gebruiksvriendelijke wasmachines... Ga met bovenstaande tips op zoek! Ontdek daarnaast ook de vele cashbacks, promo's, webexclusives en andere acties die maandelijks geldig zijn!

 

 
 

Ontdek alle merken in vrijstaande wasmachines!