fotografie-header

 

Roadtrip, Citytrip, Familietrip? Wij helpen je graag verder!

 

Wil je een nieuw fototoestel kopen maar vind je jouw weg niet tussen alle technische termen? Bij Krëfel helpen we jou graag verder zodat je zeker het ideale toestel vindt in het brede aanbod. Je kan ook altijd eens langsgaan in één van de 75 Krëfel-winkelpunten om advies te krijgen van onze productspecialisten.

 

Soorten toestellen.

 

Op de markt van fototoestellen zijn er zeer veel modellen te vinden van verschillende soorten en maten. Bij het kiezen van je nieuw fototoestel is altijd interessant om te bepalen wat je er vooral wilt mee doen.

Compact Instapmodel

Het ideale model voor mensen die weinig van fotografie kennen en op zoek zijn naar een toestel dat makkelijk in hun broekzak past. Deze toestellen hebben een kleinere sensor en beperkte instellingsmogelijkheden. Dit toestel heeft een vaste lens.

Ontdek de compact instapmodellen >
Compact Premium

Een compact premium fototoestel heeft de handige kleine behuizing van een instapmodel met de instellingsmogelijkheden van een reflex. Deze toestellen beschikken over een grotere sensor en een betere lens. Dit toestel heeft een vaste lens.

Ontdek de compact premium modellen >
High Zoom

Een high zoom fototoestel is een camera met een vaste lens die de meest optimale zoom functie heeft. Je kan van breedbeeld tot telezoom gaan met één en dezelfde lens.  Extra lenzen meenemen is dan ook niet nodig. Dit toestel kan zeer handig zijn als je veel in de natuur gaat vastleggen om de kleinste details zo scherp mogelijk in beeld te krijgen. Dit toestel heeft een vaste lens.

Ontdek de high zoom modellen >
Hybride

Een hybride camera is een fototoestel die de eigenschappen van verwisselbare lenzen uit een reflex toestel combineert met de compactere behuizing van een compact toestel. Als je professionele foto’s wil nemen zonder het overtollige gewicht van een zwaar toestel, dan zit je goed met een hybride fototoestel. Je kan eenvoudig van lens wisselen en dat in een compact formaat. Dit toestel heeft een verwisselbare lens.

Ontdek de hybride modellen >
Reflex

Wil je kwalitatief scherpe foto’s dankzij een toestel met een stevige grip en volledige controle over de instellingen? Dan is een reflex fototoestel helemaal jouw ding.  Doordat je makkelijk van lens kan wisselen is dit toestel inzetbaar voor verschillende soorten fotografie.  Bovendien kan je externe flitsers gebruiken of extra filters op jouw lens monteren om speciale effecten te creëren. Dit toestel heeft een verwisselbare lens.

Ontdek de reflex modellen >
Bridge

Een bridge camera is een highzoom camera met de looks van een reflex toestel. Door de stevige grip kan je vanuit een stabiele hand scherpe foto’s nemen op grote afstand van je onderwerp. Dit toestel heeft een vaste lens.

Ontdek de bridge modellen >

Belangrijke instellingen.

 

Fotografie is licht en de hoeveelheid licht die op de sensor valt bepaalt dan ook het resultaat van de foto. Daarbij zijn de volgende drie instellingen van groot belang.

ISO-waarde

 

 

Hoe hoger de ISO-waarde, hoe gevoeliger de sensor wordt en dus hoe minder licht er nodig is om een foto te nemen. Deze optie staat meestal in automatische modus. Om zo weinig mogelijk ruis te hebben op een foto is het altijd belangrijk om de ISO waarde zo laag mogelijk te houden.

Wil je graag foto’s nemen in een donkere omgeving zonder gebruik te maken van een flitser? Kies dan een fototoestel waarbij de maximale ISO-waarde minstens 6400 bedraagt.

Diafragma

 

Het diafragma bepaalt de grootte van de lensopening en dus hoeveel licht er door de lens gaat. Hoe lager het getal (F-stop), hoe groter de opening van de lens. We spreken van een lichtsterke lens als de F-waarde 2.8 of minder is.

Daarnaast heeft het diafragma ook een invloed op de scherptediepte van de foto. De scherptediepte bepaalt welke delen van foto scherp zijn en welke onscherp.  Ook hier geldt: hoe lager de F-stop, hoe minder delen op de foto scherp zijn.

Voor portretfoto’s kies je dan ook best voor een groot diafragma (lage F-stop) zodat enkel het model scherp in beeld komt en de achtergrond meer wazig is (dit onscherpe stuk wordt ook “bokeh” genoemd).

Voor landschapsfotografie waarbij je alles haarscherp in beeld wil brengen, zowel wat dichtbij als wat veraf staat, is een klein diafragma (hoge F-stop) aangewezen.

Sluitertijd

 

 

De sluitertijd geeft aan hoe lang de lens blijft openstaan. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er op de sensor komt. Bovendien geeft de sluitertijd veel creatieve mogelijkheden om speciale effecten toe te voegen. Voor sluitertijden van meer dan een halve seconde, raden we aan om een statief te gebruiken. Hiermee vermijd je dat het hele beeld “bewogen” (onscherp) is.

 

Fototoestellen per merk.
 

 

Accessoires.
 

Je nieuw fototoestel heeft natuurlijk de juiste accessoires nodig om je camera helemaal te personaliseren. Ontdek hier ons breed assortiment aan tripods & statieven, lenzen en geheugenkaarten.

Statieven & Tripods

 

- Statieven & Tripods

Lenzen

 

- Lenzen

Geheugenkaarten

 

- Capaciteit geheugen : < 32 GB

- Capaciteit geheugen : ≥ 32 GB