hoofdtelefoon of oortjes advies banner

 

Hoofdtelefoon of oortjes kopen? Advies en tips voor jou.

Interesse in een nieuwe hoofdtelefoon of oortjes? Wij helpen je graag op weg. De verschillende specificaties worden op deze pagina kort en helder uitgelegd. Zo kies je het model dat perfect bij jou past. Wil je nog persoonlijker advies? Loop dan gerust eens binnen in één van onze 75 winkels.

 

 

1. Ontdek de verschillende types hoofdtelefoons en oortjes

oortjes met oordop

Oordop

Een gewone oordop kan verschillende vormen hebben, maar gaat nooit diep je oor in. Daardoor is de kans dat ze per ongeluk uitvallen groter dan bij een in-ear model. Er zijn wel modellen met een oorclip of oorhaak die deels rond je oor gaan om dit te voorkomen. Sommige mensen vinden dit comfortabeler dan in-ear. In de categorie van oortjes is er ook een groot aanbod in het lagere prijssegment.

oortjes in-ear

Oordop in-ear

Bij oortjes heb je verschillende pasvormen van oordopjes. De term in-ear wordt gebruikt bij oordopjes die dieper het oor in gaan. Dit model is meer langwerpig en blijft daardoor beter zitten in je oor. Daarnaast wordt het geluid ook veel gerichter naar je trommelvliezen gebracht. Het resultaat is een voller geluid. Het grote voordeel van oortjes is dat ze heel compact zijn en makkelijk mee te nemen.

 
hoofdtelefoon on-ear

Hoofdtelefoon on-ear

Bij een on-ear hoofdtelefoon zijn de oorkussens kleiner dan je oren. Ze rusten dus op je oren, maar bedekken ze niet volledig. Omdat de hoofdtelefoon het oor niet volledig afsluit ben je meer bewust van omgevingsgeluiden. Op een hoog volume is het wel mogelijk dat je omgeving kan meeluisteren naar jouw muziek. Door het compacte formaat zijn ze handig om mee te nemen onderweg.

hoofdtelefoon over-ear

Hoofdtelefoon over-ear

Een over-ear hoofdtelefoon is groter dan een on-ear hoofdtelefoon. De oorkussens omsluiten je volledige oren waardoor je minder geluid van buitenaf hoort. Ze zorgen voor een betere geluidskwaliteit en zijn ideaal als je minder omgevingsgeluid wil horen. Bovendien drukken de oorkussen minder op je oren. Het nadeel is dat ze soms minder handig zijn om mee te nemen doordat ze groter zijn.

 

2. Hoofdtelefoon en oortjes: met draad of zonder?

koptelefoon en oortjes met draad

Met draad

groen checkmark Betere geluidskwaliteit
groen checkmark Werkt zonder batterijen of accu
groen checkmark Goedkoper dan de draadloze variant
rood checkmark Snoer kan in de knoop geraken
rood checkmark Niet handig om veel te bewegen

Een hoofdtelefoon of oortje met draad werkt zonder batterijen of accu waardoor je altijd kan genieten van jouw muziek zonder je zorgen te maken over de resterende batterijduur. Dankzij de draad is de geluidskwaliteit ook nog altijd iets beter dan bij een draadloos model.

 
draadloze koptelefoon en oortjes

Draadloos

groen checkmark Volledige bewegingsvrijheid
groen checkmark Geen snoer dat in de war kan raken
groen checkmark Handig om te sporten
rood checkmark Je moet de hoofdtelefoon of oortjes opladen
rood checkmark Duurder dan hoofdtelefoons en oortjes met draad

De kwaliteit van draadloze hoofdtelefoons en oortjes is de laatste jaren enorm verbeterd. Nu is het geluidsverschil met een bedrade hoofdtelefoon nog amper te horen voor de gemiddelde luisteraar. De batterij van draadloze hoofdtelefoons gaat ook steeds langer mee. Controleer steeds de autonomie van een model om te weten hoe lang deze exact aan één stuk kan doorspelen. De meerderheid van de draadloze hoofdtelefoons werkt via Bluetooth. Hierbij kan je tot 10 meter van de bron muziek luisteren. Dit wordt het vaakst gebruikt in combinatie met een smartphone. Er zijn ook hoofdtelefoons met een zendstation. Deze worden vooral in combinatie met een tv gebruikt. Zo kan iemand van het gezin rustig tv kijken zonder de rest te storen. Het bereik is gemiddeld 100 meter.

 

3. Geen omgevingsgeluiden met noise cancelling

koptelefoon en oortjes met noise cancelling

Sommige hoofdtelefoons en oortjes beschikken over noise cancelling. Hierbij wordt het storende omgevingsgeluid gedempt zodat er niets anders overblijft dan je muziek.

Hoofdtelefoons en oortjes met noise cancelling zijn ideaal voor verschillende gelegenheden. Zo kan je rustig genieten van een bus- of treinreis zonder storend lawaai. Alsook kan je ze gebruiken wanneer je volledige concentratie nodig hebt voor een bepaalde taak thuis of op het werk. Je hebt geen last meer van pratende mensen, huilende kinderen of andere omgevingsgeluiden.

Hoe werkt het? Hoofdtelefoons en oortjes met noise cancelling hebben een kleine microfoon die het geluid in je omgeving meet en analyseert. Vervolgens creëert het een soort tegengeluid waardoor jij enkel nog je muziek hoort. Het geluid uit je omgeving wordt dus actief weggefilterd. Bij hoofdtelefoons is dit effect sterker dan bij oortjes omdat ze een groter deel van je oor bedekken. Om te kunnen genieten van noise cancelling moet je de hoofdtelefoon af en toe opladen. De meeste hoofdtelefoons werken op een AAA-batterij of accu en gaan tussen de 24 tot wel 80 uur mee.

 

4. Kies de perfecte hoofdtelefoon voor jouw activiteit

koptelefoon en oortjes voor onderweg

Voor onderweg

Oortjes zijn klein en altijd makkelijk om ergens mee naartoe te nemen. Bij een hoofdtelefoon kies je best voor een model dat inklapbaar is als je vaak onderweg bent. Zo is de hoofdtelefoon meer compact om snel op te bergen.

koptelefoon en oortjes voor handsfree bellen

Voor handsfree bellen

Als het model een interne microfoon heeft dan kan je makkelijk telefoneren. Met de knoppen of het touch pad op de dopjes neem je inkomende oproepen aan en pas je het volume aan. Je telefoon kan gewoon in je zak blijven zitten.

 
koptelefoon en oortjes voor kinderen

Voor kinderen

Door kinderen een eigen hoofdtelefoon te laten opzetten zorg je ervoor dat je zelf niet gestoord wordt door geluiden van tekenfilms of games. De hoofdtelefoons zijn steeds gemaakt met vrolijke designs en felle kleuren. Daarnaast zijn ze ook begrensd tot 85 decibel om gehoorschade te helpen voorkomen.

koptelefoon en oortjes voor sport

Voor sport

Gewone oortjes vallen vaak snel uit je oren tijdens het sporten. Kies daarom voor een specifiek sportmodel dat beter om je oren klemt door een haak of clip. Deze modellen zijn ook meestal spatwaterbestendig of zelfs volledig waterdicht. Voor nog meer bewegingsvrijheid kan je ook voor een draadloos model kiezen.

 
koptelefoon en oortjes voor gaming en pc

Voor gaming en pc

Wil je op een comfortabele manier je favoriete games spelen of chatten met vrienden? Dan is een headset perfect voor jou. De headsets zijn handig om te gebruiken in combinatie met een computer of met je favoriete spelconsoles zoals Xbox of PlayStation.

koptelefoon en oortjes voor tv

Voor tv

Met een draadloze hoofdtelefoon voor tv luister je op je eigen volume naar je favoriete programma's, series en films. Zo ben je anderen niet tot last met een hoog televisievolume. De draadloze hoofdtelefoons voor tv hebben een bereik van gemiddeld 100 meter.

 

5. Technische specificaties

Gevoeligheid (dB)

Hoe hoger de gevoeligheid, uitgedrukt in decibels, hoe meer geluid de hoofdtelefoon kan produceren. Een hoofdtelefoon met een hoge gevoeligheid is vooral welkom als je een geluidsbron met een vrij lage uitgangsspanning gebruikt. Bij hetzelfde volume van je geluidsbron zal een hoofdtelefoon met hoge gevoeligheid toch meer geluid uit het apparaat krijgen dan een hoofdtelefoon met lage gevoeligheid.

Impedantie (Ω Ohm)

Impedantie betekent weerstand en wordt uitgedrukt in Ohm. Hoe hoger de weerstand is, hoe meer vermogen je geluidsbron moet leveren. Voor apparaten die op een batterij werken, zoals je smartphone, tablet of mp3-speler, kies je best een hoofdtelefoon met een lage impedantie (max. 50-60 Ohm). Bij een hogere impedantie zal het geluid vrij zacht blijven. Voor apparaten die werken op netstroom zal een hogere impedantie wel zorgen voor een beter geluid.

Frequentiebereik (Hz)

Het menselijk gehoor kan alleen geluid registreren tussen de 20 en 20.000 Hz. De meeste hoofdtelefoons hebben een frequentiebereik dat hiermee overeenkomt. Als een hoofdtelefoon een hoger frequentiebereik heeft dan hoor je niet meteen een verschil, maar het kan wel een invloed hebben op je omgevingsgevoel. Zo zal je bijvoorbeeld bij een live-album kunnen horen dat de gitaar meer van links komt.