Logo
   Categorieën

    

   Een kookplaat kopen? Advies en tips voor jou!

    

   Op zoek naar een gepaste kookplaat? Wij helpen je graag verder met het zoeken naar je kookplaat dat het beste bij je keuken past.
   De verschillende types en functionaliteiten worden op deze pagina kort en helder uitgelegd. Zo kies jij de kookplaat die perfect bij jou en je keuken past.
   Wil je nog persoonlijker kookplaatadvies? Loop dan gerust eens binnen in één van onze 75 winkels.

    

   Inductie

   De inductiekookplaat werkt op basis van een magnetisch veld dat ontstaat door middel van inductiespoelen. Dit zal ervoor zorgen dat enkel de bodem van je pot of pan opwarmt. De kookplaat zelf zal dus niet heet worden. De pot of pan met een magnetische bodem zal de magnetische velden opvangen waardoor de inhoud ervan opwarmt. Een inductiekookplaat herkent de grootte van je pot of pan, want wanneer deze met de plaat in contact komt, wordt enkel dit oppervlak verhit.

   Vaak zijn inductie kookplaten voorzien van een boost-functie waarmee je erg snel je water kan laten koken. Daarnaast zijn er verschillende modellen met één of meerdere flexibele kookzones. Dit is een grote kookzone waar je meerdere of grote pannen tegelijkertijd op kwijt kan.

    

    

   Vitrokeramisch

   De vitrokeramische kookplaat is budgetvriendelijk in aankoop en werkt op basis van elektrische verwarmingselementen. Dit type kookplaat word ook HiLight genoemd. De plaat bestaat uit keramisch glas, dit is volledig vlak en warmt snel op.

   Na het uitschakelen van je kookplaat blijft deze nog even warm, deze restwarmte kan je eventueel nog gebruiken voor het kookproces. En dankzij de restwarmte-indicator merk je heel eenvoudig dat een kookplaat na het koken nog warm is.

    

    

    

    

   Gas

   De gaskookplaat is de enige manier van koken waar nog een vlam aan te pas komt. Deze klassieke manier van koken is erg populair omdat het de authentisitheid heeft van het onmiddelijke contact met de warmte en deze makkelijk en snel te regelen is.

   De klassieke kookplaat op gas is in roestvrij of geëmailleerd staal, maar de modernere versie is een gas-op-glas kookplaat. Deze bestaat uit keramisch glas en is praktischer om te reinigen. Vaak zijn gaskookplaten voorzien van een wokbrander, deze erg krachtige brander is geschikt om op een hoge temperatuur te koken.

    

    

    

    

   Voordelen en nadelen per type kookplaat

    
    
    
   groen checkmark Warmt enorm snel op en je temperatuur is nauwkeurig instelbaar.
   groen checkmark Veel mogelijkheden met verschillende groottes van potten en pannen.
   groen checkmark Veilig en energiezuiniger omdat de kookzone pas in werking treed als je er een pot of pan op plaatst.
   groen checkmark Makkelijk in onderhoud omdat de kookplaat zelf niet warm wordt, zo kan er niets aan-of inbranden op de plaat.
   rood checkmark Enkel een pot of pan met magnetische bodem is geschikt voor inductie.
   rood checkmark Hoger in aankoopprijs ten opzicht van andere elektrische kooksystemen.
   rood checkmark Deze techniek vraagt over het algemeen een hoog vermogen, een aparte elektriciteitsgroep is aangeraden.
   groen checkmark Het oppervlak bestaat uit glaskeramiek, dit materiaal is erg onderhoudsvriendelijk.
   groen checkmark Een aansluiting op het stroomnetwerk volstaat om te kunnen koken.
   groen checkmark Een restwarmte-indicator zorg voor de veiligheid, zodat het duidelijk is wanneer de kookplaat nog niet is afgekoeld.
   groen checkmark Vitrokeramiek is goed bestand tegen alkalische producten en zuren.
   rood checkmark De potten en pannen moeten een perfect vlakke bodem hebben.
   rood checkmark Deze warmt traag op en heeft een lange totale kooktijd.
   rood checkmark Deze kookplaat verbruikt meer energie dan koken op inductie.
   rood checkmark De kookzones koelen niet onmiddelijk af nadat je het vuur afzet. Let dus op dat u zich hieraan niet verbrandt of uw kookpot er laat opstaan.
   groen checkmark De vlam is makkelijk te regelen; er ontstaat een onmiddellijke reactie.
   groen checkmark Budgetvriendelijk in aankoop en energieverbruik.
   groen checkmark De mechanische ontsteking is erg veilig en veel modellen hebben ook een thermokoppelontsteking waardoor er geen gas kan ontsnappen.
   groen checkmark Het is een esthetische meerwaarde in je keuken als je wilt koken als een echte chefkok.
   rood checkmark Je dient aangesloten te zijn op een aardgasnetwerk.
   rood checkmark Minder onderhoudvriendelijk indien deze van roestvrij staal is.
   rood checkmark Het is een syseem waar risico’s aan verbonden zijn, de vlam kan overslaan en kijk uit met kinderen in de buurt.
    

   Praktische functies van een kookplaat

    

   Timer

   Stel hiermee (eventueel per kookzone) de gewenste kooktijd in, wanneer de tijd versteken is zal de kookplaat dit aangeven aan de hand van een signaal. Dan zal de kookplaat automatisch worden uitschakelen.

    

   Pauze functie

   De pauzeerknop onderbreekt even het kookproces en zal je kookzone in warmhoudstand zetten. Bij het terug uitschakelen van deze functie zal de oorspronkelijke kookptemperatuur terugkomen.

    

   Vergrendelfunctie

   Ook gekend als kinderbeveiliging. Bij het opstarten van de kookzones moet er een vergrendeltoets ingedrukt worden. Dit is een beveiliging voor kinderen of ongewenste aanrakingen met het bedieningspaneel.

    

    

   Overkookbeveiliging

   Met een overkookbeveiliging zal de kookplaat automatisch uitschakelen wanneer er vloeistof op de plaat terecht komt. Dit is voornamelijk bij vitrokeramisch interessant zodat er niets aan-of inbrand.

    

   Boostfuctie

   Hiermee wordt er meer energie naar de kookzone gestuurd, je gebruikt enkele minuten het maximale vermogen van de kookzone. Zo wordt de pan nog sneller heet of kookt je water sneller. Een functie specifiek voor inductie.

    

   Connectiviteit met dampkap

   De kookplaat zal verbonden zijn met je dampkap (vaak via wifi). De kookplaat zal automatisch uw dampkap activeren en de afzuigkracht aanpassen aan wat je op die moment klaarmaakt.

    

    

   Gas-op-glas

   Als uitvoering voor gaskookplaten heb je niet enkel de klassieke uitvoeringen in email of inox maar er zijn ook de modernere gaskookplaten in keramisch of gehard glas. Deze zijn erg praktisch om te reinigen.

    

   Wokbrander

   Een wokbrander is een extra krachtige brander die gebruikt wordt voor een grote wokpan of andere grote kookpot. Zo zal het water sneller gaan koken. Dit kan voorkomen bij gaskookplaten of inductie.

    

   thermokoppelbediening

   Dit is een extra beveiliging bij gaskookplaten zodat er niet onnodig gas ontsnapt. Waneer je vlam stopt met branden zal de gastoevoer ook onmiddelijk worden afgesloten.

    

   Type rand van een kookplaat

    

   RVS rand

   Dit is een afgeronde inox rand waarmee de kookplaat proper is afgewerkt. Zo kan er geen vuil tussen kruipen en is het keramische glas van de kookplaat omlijst door een roestvrijstalen rand.

    

   Facet geslepen rand

   Hierbij is er een schuine gladgeslepen rand aan de kookplaat. Dit heeft een modern design tov een inox rand.

    

   Vlakke inbouw

   Bij vlakbouw is er geen niveauverschil tussen de kookplaat en het werkblad. Deze strakke look is alleen mogelijk met temperatuurbestendige oppervlakken zoals natuursteen, graniet of marmer.

    

   Type bediening van een kookplaat

    

   Draaiknoppen

   De traditionele draaiknoppen zijn makkelijk en snel in gebruik. Er is een aparte schakelaar voor elke kookzone, waardoor het eenvoudig is om de juiste kookzone van temperatuur in te stellen.

    

   Tiptoetsbediening

   Met een centrale getallenreeks bedien je het vermogen van de kookzones. Deze bediening heeft als voordeel dat vuil zich niet kan ophopen en je kookplaat gemakkelijk te onderhouden is.

    

   Sliderbediening

   Hiermee kan je snel de gewenste intensiteit van je kookzone selecteren. Glij met je vinger over het bedieningsoppervlak om de temperatuur te bepalen. U hoeft niet meer te tikken! Soms is er zelfs een bijbehorend lcd-scherm aanwezig.

    

   Type kookvlak van een kookplaat

    

   Variabele kookzone

   Op een variabele kookzone is het mogelijk om kookpotten van verschillende diametergrootte te plaatsen.

    

    

   Uitbreidbare kookzone

   Een uitbreidbare zone is handig om langwerpige kookpotten of grote pannen op te warmen. Bij deze zone pas je makkelijk de grootte van je kookzone aan op basis van de grootte van je pan.

    

    

   Flexibele kookzone

   Een flexibele kookzone kan je op meerdere manieren gebruiken. Als 2 onafhankelijke regelbare zones of als 1 grote zone. Zo kan je een grote braadslede erop kwijt. Dit is vooral bij inductiekookplaten.

    

   Vind hier jouw ideale kookplaat!

   Een kookplaat kopen? Onze kookplaatadviseur helpt jou aan de hand van gerichte vragen bij je zoektocht naar de perfecte kookplaat.

   Productadviseur stofzuigers
    
   Nog vragen? Wij helpen je graag verder!
   category-image
   category-image
   category-image
   category-image